Αθλητισμός

Αχίλλειος τένοντας Δρομέας τον χειμώνα

Παθήσεις Αχίλλειου Τένοντα | Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο πόνος στο πίσω μέρος του αστραγάλου ή του ποδιού είναι συχνά αποτέλεσμα προβλημάτων κατά μήκος της πορείας του αχίλλειου τένοντα ή στο σημείο κατάφυσής του στη πτέρνα. Οι διαταραχές του αχίλλειου τένοντα ποικίλουν, από χρόνιες καταστάσεις λόγω υπερχρήσης που οδηγούν σε φλεγμονή και εκφύλιση του τένοντα (τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα), ως οξείς τραυματισμούς από αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες (ρήξη αχίλλειου τένοντα).

Τι είναι ο αχίλλειος τένοντας?

Ο Αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο πίσω μέρος του αστραγάλου και συνδέει τους μυς της γάμπας με το οστό της πτέρνας. Διευκολύνει δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο και άλματα. Ο Αχίλλειος είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο σώμα μας. Υπόκειται σε 2-3 φορές σωματικό βάρος κατά το κανονικό περπάτημα και 3-6 φορές βάρος σώματος ή περισσότερο με δραστηριότητες τρεξίματος και άλματος.

Αχίλλειος τένοντας κράμπα
Αχίλλειος τένοντας πόνος

Τενοντίτιδα Αχίλλειου Τένοντα

Η τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο και συχνά οίδημα στον αχίλλειο τένοντα. Τα συμπτώματα οφείλονται σε οίδημα και φλεγμονή του ιστού που περιβάλλει τον αχίλλειο τένοντα.

Ποια είναι τα είδη τενοντοπάθειας αχιλλείου?

Υπάρχουν 2 κύριες κατηγορίες τενοντοπάθειας ή τενοντίτιδας αχιλλείου:

 • Μη καταφυτική τενοντοπάθεια (κλασσική τενοντίτιδα αχιλλείου, non-insertional achilles tendonitis): Στην κλασική αχίλλειο τενοντίτιδα, τα συμπτώματα πόνου και οιδήματος εντοπίζονται τυπικά 2-6 cm πάνω από την κατάφυση του αχίλλειου τένοντα στο οστό της πτέρνας.
 • Καταφυτική τενοντοπάθεια (insertional achilles tendonitis): Σε αυτόν τον τύπο, η παθολογία εντοπίζεται στην πρόσφυση του αχίλλειου τένοντα στο οστό της πτέρνας. Τυπικά ανευρίσκεται σε αυτές τις περιπτώσεις μια οστική προβολή της πτέρνας, ή παραμόρφωση Haglund.

Differential
Διαφορική διάγνωση
Insertional Achilles on
Παραμόρφωση Haglund

Τενοντίτιδα Αχιλλείου – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του Αχίλλειου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης. 

Η τυπική συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

 • Πόνο και δυσκαμψία στον αχίλλειο τένοντα, ιδιαίτερα το πρωί, ή μετά από περιόδους αδράνειας.
 • Πόνο που επιδεινώνεται με δραστηριότητα, ή άσκηση
 • Οίδημα και ευαισθησία στον τένοντα
 • Αίσθημα τριξήματος κατά την κίνηση στην ποδοκνημική
 • Εξόγκωμα ή πάχυνση στον αχίλλειο τένοντα κοντά στην πτέρνα
 • Παραμόρφωση Haglund

Διάγνωση – Κλινική Εξέταση

Η εξέταση θα αποκαλύψει συνήθως οίδημα και ευαισθησία γύρω από τον Αχίλλειο τένοντα. Ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει πρησμένο, φλεγμονώδη ιστό. Εάν έχει υπάρξει οποιοδήποτε είδος σχετικού τραυματισμού, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο τένοντας είναι άθικτος και ότι το πρόβλημα δεν είναι, στην πραγματικότητα, ρήξη αχίλλειου τένοντα. Αυτό γίνεται με την εκτέλεση του «Thompson Test», όπου ο ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα με τα πόδια του να κρέμονται από την άκρη του κρεβατιού. Στη συνέχεια, ο μυς της γάμπας συμπιέζεται και το πόδι πρέπει να κινηθεί σε παλαμιαία κάμψη εάν ο Αχίλλειος είναι άθικτος.

Thompson test schematic
Thompson test
Thompson test

Διάγνωση – Απεικονιστικός έλεγχος

Οι ακτινογραφίες θα είναι συνήθως αρνητικές στην μη καταφυτική, κλασσική αχίλλειο τενοντίτιδα, εκτός εάν υπάρχει ασβεστοποίηση του αχίλλειου τένοντα, η οποία είναι σχετικά σπάνια (πιο συχνή σε ηλικιωμένους ασθενείς). Ωστόσο, για την καταφυτική αχίλλειο τενοντίτιδα, μπορεί να φανεί οστεόφυτο της πτέρνας στην ακτινογραφία. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να δώσει μια λεπτομερή εικόνα των μαλακών μορίων, αλλά συνήθως δεν ενδείκνυται για την αρχική εκτίμηση της τενοντίτιδας του Αχίλλειου, εκτός εάν ο γιατρός προσπαθεί να απαντήσει σε μια συγκεκριμένη ερώτηση (μήπως έχει υποστεί ρήξη ο τένοντας;). Εάν χρειαστεί, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφημα, καθώς είναι πιο εύκολα διαθέσιμο και λιγότερο ακριβό από μια μαγνητική τομογραφία.

Τενοντίτιδα Αχιλλείου – Συντηρητική Θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς με αχίλλειο τενοντίτιδα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μη χειρουργική θεραπεία. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια περίοδο ξεκούρασης προκειμένου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, ακολουθούμενη από μια σταδιακή επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες. Τα στοιχεία της συντηρητικής θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τροποποίηση Δραστηριότητας. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τυχόν δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αυτό περιλαμβάνει τρέξιμο, άλματα, περπάτημα σε λόφους, επαναλαμβανόμενο ανέβασμα σκαλοπατιών. 
 • Τροποποίηση παπουτσιών. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα παπούτσια που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Γενικά, η χρήση καλά τοποθετημένων και άνετων παπουτσιών είναι ευεργετική. Μερικές τροποποιήσεις των παπουτσιών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται πιο άνετα με τη χρήση πάτων μέσα στο παπούτσι. Ένα αυξημένο ύψος πτέρνας τείνει να αφαιρέσει μέρος του φορτίου από τον αχίλλειο τένοντα.
 • Φάρμακα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ ή NSAIDS), 1-3 φορές την ημέρα, μπορούν να βοηθήσουν στην ύφεση των συμπτωμάτων βραχυπρόθεσμα και να σπάσουν τον κύκλο του πόνου και της δυσφορίας. Ωστόσο, για επιτυχή μακροπρόθεσμη διαχείριση, τα ΜΣΑΦ συνήθως χρειάζεται να συνδυαστούν με άλλες θεραπευτικές στρατηγικές.
 • Stretching της γαστροκνημίας και του αχίλλειου. Ένας σφιγμένος μυς αυξάνει τη δύναμη που διέρχεται από τον αχίλλειο τένοντα και προδιαθέτει σε μικρορήξεις. Ένα σταθερό πρόγραμμα διατάσεων της γάμπας είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας.
 • Double leg heel rises. Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης πολλαπλών επαναλήψεων και χαμηλής αντίστασης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Εκτελέστε διπλές ανασηκώσεις πτέρνας, ενώ στέκεστε στην άκρη της σκάλας, (για περισσότερη κίνηση στον αστράγαλο). Ξεκινήσετε με 5 set των 5 επαναλήψεων, και αργά προχωρείστε σε 10 set των 15 επαναλήψεων.
 • Heel drops. Έκκεντρες Ασκήσεις Αχίλλειου Τένοντα: Ελεγχόμενες ασκήσεις, όπου ο αχίλλειος τένοντας επιμηκύνεται, έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς θα πρέπει να  σταδιακά μέχρι την εκτέλεση 5 set των 10 επαναλήψεων. Αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να εκτελούνται 5-6 ημέρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της φάσης της ενεργού θεραπείας, και στη συνέχεια 3 φορές την εβδομάδα, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποτροπής. Είναι κρίσιμο αυτή η άσκηση να γίνεται προσεκτικά. Οι ασθενείς πρέπει πάντα να προθερμαίνονται πρώτα (π.χ. ποδήλατο γυμναστικής για 5-10 λεπτά) πριν εκτελέσουν αυτές τις ασκήσεις, για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.
 • Ενέσεις PRP. Έχει προταθεί ότι η έγχυση PRP, που λαμβάνεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, μπορεί να διεγείρει την επούλωση. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη στοιχείων που να επιβεβαιώνουν ότι οι ενέσεις PRP είναι πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές. Οι ενέσεις κορτιζόνης γενικά δεν συνιστώνται, λόγω του αυξημένου κινδύνου αποδυνάμωσης ή ακόμα και ρήξης του τένοντα.

Eccentric exercises for achilles issues
Έκκεντρες ασκήσεις για παθήσεις αχίλλειου τένοντα

Τενοντίτιδα Αχιλλείου – Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία της τενοντίτιδας αχιλλείου είναι σπάνια. Το χειρουργείο ενδείκνυται μόνο όταν η κατάλληλη συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Η συμμόρφωση του ασθενούς και η μετεγχειρητική διαχείριση είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη της δυσκαμψίας του αστραγάλου ή της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως απαιτεί αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού και χειρουργική αποκατάσταση του τένοντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτεταμένης βλάβης, πραγματοποιείται μεταφορά ενός τοπικού υγιούς τένοντα (τενοντομεταφορά) για την ενδυνάμωση του άρρωστου αχίλλειου τένοντα. Απαιτείται μετεγχειρητική ακινητοποίηση, ακολουθούμενη από σταδιακή εισαγωγή εύρους κίνησης και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Μπορεί να χρειαστούν 3-6 μήνες για να επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη. Μερικές γνωστές επιπλοκές είναι η υποτροπή και η δυσκαμψία του αστραγάλου.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

Οι ρήξεις του αχίλλειου τένοντα συμβαίνουν συνήθως σε αθλητικά άτομα ηλικίας 30, 40 και 50 ετών. Ωστόσο, υπάρχει και μια μικρή ομάδα ασθενών ηλικίας 70 και 80 ετών που υποφέρουν από αυτόν τον τραυματισμό. Ο τραυματισμός εμφανίζεται συνήθως μετά από ξαφνική εφαρμογή δύναμης με αποτέλεσμα τη ρήξη (σπάσιμο) του αχίλλειου τένοντα. 

Η ανάκτηση της φυσιολογικής λειτουργίας του Αχίλλειου τένοντα είναι σημαντική για την επανέναρξη ενός ενεργού, υγιεινού τρόπου ζωής. Η ρήξη αχίλλειου τένοντα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς συντηρητικά ή χειρουργικά. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η μη χειρουργική και χειρουργική θεραπεία των ρήξεων του Αχίλλειου τένοντα παράγει ισοδύναμα αποτελέσματα.

Achilles tendon rupture
Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία για ρήξη αχίλλειου τένοντα μπορούν να αναμένουν ταχύτερη επιστροφή σε ένα επίπεδο δραστηριότητας πριν από τον τραυματισμό και χαμηλότερο ποσοστό επαναρήξης. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους επιπλοκών όπως μόλυνση ή προβλήματα επούλωσης τραυμάτων. Για το λόγο αυτό, η συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι προτιμότερη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη, αγγειακές παθήσεις και σε όσους καπνίζουν μακροχρόνια.

Μηχανισμός ρήξης

O αχίλλειος τένοντας δέχεται το μέγιστο φορτίο όταν ο μυς της γάμπας συστέλλεται ενώ ταυτόχρονα ο αστράγαλος κινείται προς τα πάνω (ραχιαία κάμψη), πράγμα που προκαλεί επιμήκυνση του τένοντα (έκκεντρη φόρτιση). Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, κατά την έναρξη του τρεξίματος, όταν σταματάμε απότομα, ή προσγειωνόμαστε από ένα άλμα. Αυτή η ξαφνική αυξημένη δύναμη μέσω του τένοντα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να σπάσει ένα τεντωμένο λάστιχο.

Ο ασθενής με ρήξη αχίλλειου αισθάνεται έναν έντονο και οξύ πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού. Ανάλογα με τη δραστηριότητα, οι ασθενείς συχνά περιγράφουν την αίσθηση ότι «χτυπήθηκαν στο πίσω μέρος του ποδιού» με μπάλα, ρόπαλο ή κλωτσιά. Η ρήξη του τένοντα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Ο τραυματισμός μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα και εκχύμωση στην περιοχή.

Αμέσως μετά τον τραυματισμό, ο πόνος ποικίλλει. Μερικοί περιγράφουν πολύ λίγο ή καθόλου πόνο, ενώ άλλοι περιγράφουν μικρότερη, αλλά επίμονη ενόχληση. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει αδυναμία βάδισης. Είναι πολύ σπάνιο η ρήξη του Αχιλλέα να είναι μερική. Ωστόσο, μια επώδυνη αχίλλειος τενοντίτιδα ή μια μερική ρήξη του γαστροκνημίου μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο σε αυτή την περιοχή. Η εξέταση από έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της σωστής διάγνωσης.

NBA Kevin Durant Injured – Achilles Snapped

Διάγνωση

Η διάγνωση της ρήξης του Αχίλλειου τένοντα γίνεται εύκολα με την φυσική εξέταση. Συνήθως, υπάρχει ένα κενό στον Αχίλλειο τένοντα στο σημείο της ρήξης που γίνεται αισθητό με ελαφρά ψηλάφηση της περιοχής. Ωστόσο, η κύρια δοκιμή για να προσδιοριστεί εάν ο Αχιλλέας έχει υποστεί ρήξη είναι το Thompson test. Αυτό ουσιαστικά περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ασθενούς σε πρηνή θέση και τη συμπίεση της γάμπας. Εάν ο Αχίλλειος είναι άθικτος, το πόδι θα σηκωθεί (πελματιαία κάμψη). Εάν έχει ρήξη, το πόδι δεν θα κινηθεί και θα τείνει να βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση.

Οι απλές ακτινογραφίες μπορεί να δείξουν μια ασαφοποίηση ή σκιά στην πλάγια προβολή. Ωστόσο, πιο συχνά οι απλές ακτινογραφίες είναι φυσιολογικές καθώς ο τραυματισμός είναι στον τένοντα και επομένως δεν επηρεάζει τα οστά του ποδιού. Η απεικόνιση με υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει την διάγνωση.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα – Θεραπεία

Οι ρήξεις του αχίλλειου τένοντα μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά. Και οι δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συντηρητική και χειρουργική θεραπεία των ρήξεων Αχίλλειου τένοντα παράγουν ισοδύναμα αποτελέσματα σε πολλούς. Ωστόσο, η απόφαση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα πρέπει να βασίζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, με εξατομικευμένη προσέγγιση. Μια παραμελημένη ρήξη του Αχίλλειου τένοντα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αδυναμία, χωλότητα, και συχνά δευτερογενή προβλήματα με το γόνατο, τον αστράγαλο και το πόδι. 

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία της ρήξης Αχίλλειου τένοντα συνίσταται στην τοποθέτηση και ακινητοποίηση του ποδιού σε ιπποποδία (equinus), μέχρι να επουλωθεί ο τένοντας. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει κάποιο τύπο μπότας (cam walker) με ανύψωση πτέρνας με πάτους ή σφήνες, ή γύψο. 

Το πρωταρχικό πλεονέκτημα της συντηρητικής θεραπείας είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα επούλωσης ή μόλυνσης, εφόσον δεν γίνονται χειρουργικές τομές. Η λοίμωξη του τραύματος μετά από χειρουργική επέμβαση στον Αχίλλειο τένοντα μπορεί να είναι μια καταστροφική επιπλοκή και ως εκ τούτου, για πολλούς ασθενείς, ειδικά εκείνους με διαβήτη, αγγειακές παθήσεις και ασθενείς που καπνίζουν μακροχρόνια, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο μη χειρουργικής θεραπείας.

Το κύριο μειονέκτημα της μη χειρουργικής θεραπείας είναι ότι η ανάρρωση είναι πιο αργή. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συνολική επίδραση της μακροχρόνιας ακινητοποίησης και η απόκλιση από τη «φυσιολογική» δραστηριότητα για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να επιτρέψει την φόρτιση γρηγορότερα. Επιπρόσθετα, το ποσοστό επαναρρήξεως φαίνεται να είναι υψηλότερο με τις συντηρητικές θεραπείες.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία των ρήξεων του Αχίλλειου τένοντα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας τομής στο κέντρο της ρήξης του τένοντα. Στη συνέχεια, ο τένοντας επισκευάζεται χρησιμοποιώντας ράμματα με τέτοιο τρόπο ώστε τα άκρα του τένοντα να εφάπτονται. Περιγράφονται τόσο ανοικτές όσο και διαδερμικές τεχνικές. Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική αποκατάστασης της ρήξης του Αχιλλέα έχει αποδειχθεί ότι είναι ισοδύναμη, αλλά με λιγότερες επιπλοκές τραύματος και μόλυνσης από την τυπική ανοιχτή τεχνική, αν και με υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού νεύρων. Η χειρουργική αποκατάσταση επιτρέπει την γρηγορότερη φόρτωση και κινητοποίηση. Η εξατομικευμένη φυσικοθεραπεία είναι σημαντική για την αποκατάσταση της δύναμης και της ισορροπίας μετά το χειρουργείο.

Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής αποκατάστασης του αχίλλειου τένοντα περιλαμβάνουν:

 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Πρώιμη κινητοποίηση
 • Χαμηλότερο ποσοστό επαναρρήξεως: Το ποσοστό υποτροπής μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία (2-5%) σε σύγκριση με ασθενείς που υποβλήθηκαν σε συντηρητική θεραπεία (8-12%).

Το κύριο μειονέκτημα της χειρουργικής αποκατάστασης της ρήξης του Αχίλλειου τένοντα είναι η πιθανότητα εμφάνισης χειρουργικών επιπλοκών, όπως προβλήματα επούλωσης, μόλυνση ή επώδυνη ουλή.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι ο Αχίλλειος Τένοντας?

Ο Αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο πίσω μέρος του αστραγάλου και συνδέει τους μυς της γάμπας με το οστό της πτέρνας. Διευκολύνει δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο και άλματα. Ο Αχίλλειος είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο σώμα μας.

Ποιες είναι οι κυριότερες παθήσεις του Αχίλλειου Τένοντα?

Οι διαταραχές του αχίλλειου τένοντα ποικίλουν, από χρόνιες καταστάσεις λόγω υπερχρήσης που οδηγούν σε φλεγμονή και εκφύλιση (τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα), ως οξείς τραυματισμούς από αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες (ρήξη αχίλλειου τένοντα).

Ποια είναι τα είδη τενοντίτιδας αχιλλείου?

Μη καταφυτική (non insertional) και καταφυτική (insertional achilles tendonitis).

Πως ξεχωρίζουμε κλινικά μια ρήξη αχίλλειου τένοντα?

Thompson test

Με το Thompson test: ασθενής σε πρηνή θέση – συμπίεση της γάμπας. Εάν ο Αχίλλειος είναι άθικτος, το πόδι θα σηκωθεί (πελματιαία κάμψη). Εάν έχει ρήξη, το πόδι δεν θα κινηθεί και θα τείνει να βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του χειρουργείου?

Ταχύτερη ανάρρωση, πρώιμη κινητοποίηση, χαμηλότερο ποσοστό επαναρρήξεως.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του χειρουργείου?

Υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Παθήσεις Αχίλλειου Τένοντα | Όσα πρέπει να γνωρίζετε Read More »

Διάστρεμμα 1

Διάστρεμμα – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται?

Το διάστρεμμα αστραγάλου, ή σωστότερα διάστρεμμα ποδοκνημικής, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μυοσκελετικούς τραυματισμούς. Εμφανίζεται όταν ο αστράγαλος γυρίζει προς τα μέσα, οδηγώντας σε ρήξη ορισμένων ή όλων των συνδέσμων γύρω από τον αστράγαλο. Οι σύνδεσμοι της ποδοκνημικής άρθρωσης διατείνονται ή σχίζονται.

Οι παράγοντες κινδύνου για να πάθετε διάστρεμμα αστραγάλου περιλαμβάνουν: ιστορικό προηγούμενων διαστρεμμάτων, συμμετοχή σε αθλήματα υψηλού κινδύνου (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, κ.λπ.), η υψηλή ποδική καμάρα, ή μια υπερβολικά χαλαρή άρθρωση.

Η σοβαρότητα ενός διαστρέμματος θα καθορίσει τη διάρκεια του χρόνου αποθεραπείας. Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει: ανάπαυση, τροποποίηση δραστηριότητας, πάγο, ανύψωση και συμπίεση. Η φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στο εύρος κίνησης και την ενδυνάμωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν ο αρχικός πόνος και το πρήξιμο υποχωρήσουν.

Διάστρεμμα: Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς με διάστρεμμα αστραγάλου συνήθως περιγράφουν ένα επεισόδιο όπου γυρίζουν τον αστράγαλό τους προς τα μέσα, το οποίο δημιουργεί ρήξη των συνδέσμων στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου. Οι ασθενείς συνήθως έχουν αμέσως σημαντικό πόνο και πρήξιμο, και συνήθως  κουτσαίνουν αμέσως μετά τον τραυματισμό, ή αδυνατούν να βαδίσουν. Ωστόσο, αρκετά συχνά όσοι έχουν στραμπουλήξει τον αστράγαλό τους, εξακολουθούν να μπορούν να αντέξουν κάποιο βάρος.

Είναι συχνά πιθανό για αθλητές που έχουν υποστεί ένα ήπιο ή ακόμα και μέτριο διάστρεμμα αστραγάλου να μπορούν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι τους, αν και με σημαντικό πόνο και ορισμένους λειτουργικούς περιορισμούς. Πρήξιμο και ερυθρότητα (μώλωπες) συνήθως γίνονται εμφανή μέσα σε 24 ώρες από τον τραυματισμό και τείνουν να εξαπλωθούν προς το πόδι. Οι μώλωπες μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες ή περισσότερες για να επιλυθούν.

Διάστρεμμα 2
Διάστρεμμα 3

Επιγραμματικά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο
 • Οίδημα/πρήξιμο
 • Μελάνιασμα – ερυθρότητα της περιοχής γύρω από τον αστράγαλο
 • Δυσκαμψία
 • Αδυναμία βάδισης

Διάστρεμμα: Αίτια

Τα αίτια του διαστρέμματος περιλαμβάνουν:

 • Αθλητικές κακώσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια αθλημάτων που περιλαμβάνουν συχνά άλματα ή αλλαγές κατεύθυνσης, πχ basket, volley, ή ποδόσφαιρο.
 • Πτώσεις από ύψος, πχ πτώση από τις σκάλες
 • Το απλό παραπάτημα της καθημερινότητας -> «γύρισα το πόδι μου»
 • Ακατάλληλα παπούτσια
 • Προηγούμενο ιστορικό πολλαπλών διαστρεμμάτων – αστάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης

Διάστρεμμα 4
Διάστρεμμα 5

Διάστρεμμα: Βαρύτητα & ταξινόμηση

Τα συμπτώματα & ο πόνος που προκαλεί ένα διάστρεμμα αστραγάλου ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του διαστρέμματος, καθώς και τους συνδέσμους που επηρεάζει. Ορισμένα διαστρέμματα περιλαμβάνουν βλάβη σε πολλαπλούς συνδέσμους. Οι γιατροί συχνά δίνουν έναν «βαθμό» στα διαστρέμματα (1ου, 2ου, ή 3ου βαθμού), ανάλογα με τη σοβαρότητά τους:

 • Το διάστρεμμα 1ου βαθμού είναι ήπια και συμβαίνουν όταν υπάρχει διάταση και μικροσκοπική ρήξη των συνδέσμων της ποδοκνημικής άρθρωσης. Συνήθως προκαλούν μόνο ήπιο πόνο και πρήξιμο. Ένα ήπιο διάστρεμμα περιλαμβάνει μερική ρήξη του πρόσθιου αστραγαλοπερονιαίου συνδέσμου (ATFL – anterior talofibular ligament) – του πρώτου συνδέσμου που υφίσταται διάταση όταν ο αστράγαλος γυρίζει προς τα μέσα. Σε ένα ήπιο διάστρεμμα, αυτός ο σύνδεσμος έχει υποστεί διάταση ή ρήξη ορισμένων ινών, αλλά είναι άθικτος. Τα ήπια διαστρέμματα θα χρειαστούν 4-7 ημέρες για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της αποκατάστασης.
 • Τα διαστρέμματα 2ου βαθμού είναι μέτριας έντασης και συμβαίνουν όταν ο σύνδεσμος σχίζεται μερικώς, υπάρξει δηλαδή μερική ρήξη. Προκαλούν μέτριο πόνο και πρήξιμο. Συνήθως συνοδεύονται από μερική βλάβη του ATFL και του CFL (calcaneofibular ligament). Τα διαστρέμματα αστραγάλου 2ου βαθμού χρειάζονται συχνά 7-14 ημέρες για να αναρρώσουν πλήρως.
 • Τα διαστρέμματα 3ου βαθμού είναι σοβαρά και συμβαίνουν όταν ένας σύνδεσμος σχίζεται εντελώς (πλήρης ρήξη). Συνήθως υπάρχει πλήρης βλάβη των ATFL & CFL +/- PTFL. Μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και πρήξιμο που μπορεί να δυσκολέψει την κίνηση του αστραγάλου. Ένα διάστρεμμα 3ου βαθμού μπορεί να χρειαστεί 4-6 εβδομάδες θεραπείας.

Αν και όλα τα διαστρέμματα μπορεί να είναι επώδυνα, ο πολύ έντονος πόνος σημαίνει γενικά ότι υπάρχει πιο σοβαρό διάστρεμμα.

Διάστρεμμα: Διάγνωση

Ο κ. Παναγόπουλος θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Κατά την κλινική εξέταση ενός διαστρέμματος συνήθως παρουσιάζεται πρήξιμο στην περιοχή γύρω από την ποδοκνημική και πόνος κατά την ψηλάφηση ή την κίνηση της άρθρωσης. Είναι σημαντικό να αξιολογηθούν άλλες περιοχές ευαισθησίας και πιθανού τραυματισμού, καθώς ο ίδιος μηχανισμός που δημιουργεί διάστρεμμα αστραγάλου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλους τραυματισμούς (π.χ. κάταγμα ποδοκνημικής, κάταγμα πρόσθιας απόφυσης πτέρνας, οστεοχόνδρινη βλάβη αστραγάλου, τραυματισμός περονιαίου τένοντα, κάταγμα 5ου μεταταρσίου).

Μετά από ένα διάστρεμμα, συχνά θα απαιτηθεί η λήψη ακτινογραφιών (λαμβάνοντας υπόψιν τα Ottawa rules), ειδικά σε περίπτωση υποψίας κατάγματος ποδοκνημικής. Ενίοτε, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιας αστάθειας μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση των συνδέσμων. 

Διάστρεμμα: Θεραπεία

Η βασική θεραπεία του διαστρέμματος γίνεται με την γνωστή προσέγγιση R.I.C.E. (Ανάπαυση, Πάγος, Συμπίεση, Ανύψωση):

 • Rest: ξεκούραση & τροποποίηση δραστηριοτήτων. Ο χρόνος είναι συνήθως η καλύτερη θεραπεία για ένα τυπικό διάστρεμμα αστραγάλου. Το σώμα χρειάζεται απλώς χρόνο για να επουλώσει τον τραυματισμένο ιστό.
 • Ice: πάγος. Η εφαρμογή πάγου στον τραυματισμένο αστράγαλο βοηθά στη μείωση του οιδήματος και βελτιώνει τον έλεγχο του πόνου. Ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται για 10-15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα. Ο πάγος βοηθά στον περιορισμό της ροής του αίματος στον τραυματισμένο αστράγαλο κατά την οξεία φάση του τραυματισμού, περιορίζοντας το πρήξιμο.
 • Compression: συμπίεση. Η συμπίεση βοηθά στη μείωση του οιδήματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μία ελαστική περίδεση.
 • Elevation: ανύψωση. Η ανύψωση του αστραγάλου (π.χ. τοποθέτηση δύο μαξιλαριών κάτω από το πόδι ενώ είστε ξαπλωμένοι) βοηθά στη μείωση του οιδήματος. 
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι χρήσιμα στη μείωση του πόνου μετά από διάστρεμμα αστραγάλου. Τα ΜΣΑΦ μειώνουν τον πόνο μειώνοντας τη φλεγμονώδη απόκριση στον τραυματισμό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην επούλωση των συνδέσμων.

Οι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από μια σύντομη περίοδο ακινητοποίησης σε μπότα βάδισης (walking boot). Σε σοβαρά διαστρέμματα, μπορεί να χρειαστούν σύντομες περίοδοι αποφόρτισης. Ωστόσο, γενικά συνιστάται έγκαιρη κινητοποίηση του αστραγάλου και οδηγεί σε καλύτερη επούλωση και ανάρρωση. Όταν η οξεία φάση περάσει και τα συμπτώματα υποχωρήσουν, εξαιρετικής σημασίας είναι η φυσικοθεραπεία, με ασκήσεις σχεδιασμένες να βελτιώσουν το εύρος κίνησης, ασκήσεις ενδυνάμωσης και βελτίωσης της ισορροπίας – ιδιοδεκτικότητας.

Διάστρεμμα: Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία εξαιρετικά σπάνια έχει κάποιον ρόλο στη θεραπεία οξέων διαστρεμμάτων αστραγάλου. Εξαίρεση αποτελεί η ύπαρξη συνοδών κακώσεων, όπως οστεοχόνδρινες βλάβες, ρήξεις τενόντων, ή ασταθή κατάγματα. Ασθενείς που έχουν επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα αστραγάλου λόγω αστάθειας του αστραγάλου μπορεί να είναι υποψήφιοι για χειρουργείο σταθεροποίησης των συνδέσμων του αστραγάλου. 

Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό;

Πολλά διαστρέμματα επουλώνονται χωρίς ιατρική θεραπεία, ειδικά εάν το διάστρεμμα είναι μικρό. Ωστόσο, μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια ένα διάστρεμμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα του διαστρέμματος είναι πολύ παρόμοια με εκείνα άλλων τραυματισμών και διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων και της αρθρίτιδας.

 Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για το διάστρεμμα εάν:

 • Αν το διάστρεμμα αφορά παιδί
 • Ο πόνος είναι έντονος ή αφόρητος
 • Το περπάτημα είναι ακόμα δύσκολο μετά από 2-3 ημέρες
 • Υπάρχει συνεχής πόνος αρκετές εβδομάδες μετά από το διάστρεμμα
 • Αν συμβεί επανατραυματισμός μετά από διάστρεμμα
 • Αν υπάρχει εξωτερικό τραύμα στον αστράγαλο, όπως αιμορραγία ή λύση της συνέχειας του δέρματος
 • Αν υπάρχει χρόνιος πόνος που διαρκεί αρκετές εβδομάδες
 • Αν υπάρχει χρόνια αστάθεια του αστραγάλου με ιστορικό πολλαπλών διαστρεμμάτων 
 • Οι θεραπείες στο σπίτι δεν βοηθούν στον πόνο ή ο πόνος επιδεινώνεται.

O κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη πείρα στις αθλητικές κακώσεις και το ορθοπαιδικό τραύμα και θα συζητήσει την περίπτωσή σας αναλυτικά κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το διάστρεμμα?

Το διάστρεμμα αστραγάλου, ή σωστότερα διάστρεμμα ποδοκνημικής, εμφανίζεται όταν ο αστράγαλος γυρίζει προς τα μέσα, οδηγώντας σε μερική ή πλήρη ρήξη των συνδέσμων της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαστρέμματος?

Πόνος
Οίδημα/πρήξιμο
Μελάνιασμα γύρω από τον αστράγαλο
Δυσκαμψία
Αδυναμία βάδισης

Τι είναι το πρωτόκολλο RICE?

Rest – ξεκούραση
Ice – παγοθεραπεία
Compression – συμπίεση/περίδεση
Elevation – ανύψωση

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Διάστρεμμα – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται? Read More »

Αθλητικές κακώσεις

7 συχνές αθλητικές κακώσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Εάν είστε αθλητής, ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ενασχόληση με ένα άθλημα. Οι λόγοι ποικίλλουν, από τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την ευεξία και την ώθηση των ενδορφινών που προσφέρει η άθληση, έως την κοινωνικοποίηση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων συγκρότησης και ηγεσίας μιας ομάδας. 

Αλλά για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στις αθλητικές δραστηριότητες με ασφάλεια, θα πρέπει να συμπεριφερθούμε και στο σώμα μας με τον απαραίτητο σεβασμό. Η σωστή φροντίδα του σώματος και η επίγνωση των ορίων μας είναι το κλειδί για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, ανεξάρτητα με το αν είμαστε ανταγωνιστικοί αθλητές ή πολεμιστές του Σαββατοκύριακου.

Η πρώτη μας ερώτηση μετά από έναν αθλητικό τραυματισμό συνήθως είναι: “Πότε μπορώ να επιστρέψω στο παιχνίδι;” Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τον βαθμό του τραυματισμού.

Στο παρακάτω άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις πιο συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις και τις αιτίες τους.

Αθλητικές Κακώσεις: Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου

O πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους του γόνατος. Βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την σταθερότητά του. Η ρήξη χιαστού (ACL tear) είναι από τις συχνότερες κακώσεις του γόνατος. 

Ο συνηθέστερος μηχανισμός ρήξης είναι η στροφική κάκωση στο φορτισμένο και λυγισμένο γόνατο. Η ρήξη είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Οι αθλητικές δραστηριότητες που εμπλέκονται είναι το ποδόσφαιρο, basket, tennis, handball, ski, κλπ. Πρόκειται για αθλήματα που περιλαμβάνουν συχνά απότομο σταμάτημα και ξεκίνημα, ή απότομη αλλαγή κατεύθυνσης.

Κλασικά, οι ασθενείς αισθάνονται έντονο πόνο τη στιγμή της ρήξης με πιθανό συνοδό ήχο σαν «κρακ». Το γόνατο συνήθως πρήζεται έντονα και γρήγορα και ο ασθενής παρουσιάζει αμέσως δυσχέρεια ή αδυναμία βάδισης. 

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία (MRI), η οποία επιτρέπει την απεικόνιση συνοδών κακώσεων των μαλακών μορίων, όπως κακώσεις έσω πλαγίου συνδέσμου, ρήξεις έξω μηνίσκου ή οπίσθιας και έξω γωνίας. Σημειώνεται ότι η ρήξη μηνίσκου σε συνδυασμό με ρήξη χιαστού είναι εξαιρετικά συχνή. 

Σε μεγαλύτερους ασθενείς (>45 ετών) χωρίς ιδιαίτερες λειτουργικές απαιτήσεις, η συντηρητική θεραπεία είναι αποδεκτή. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, αποφυγή δραστηριοτήτων, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία.

Σε νεότερους ασθενείς με έντονες λειτουργικές απαιτήσεις, ή σε ασθενείς που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες συνήθως συνιστάται η χειρουργική θεραπεία με αρθροσκοπική ανακατασκευή του προσθίου χιαστού συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική).

Αθλητικές Κακώσεις: Ρήξη μηνίσκου

Η άρθρωση του γόνατος περιλαμβάνει 2 ινοχόνδρινες ημισεληνοειδείς δομές, τον έσω και τον έξω μηνίσκο. Οι μηνίσκοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη και συνεισφέρουν στην σταθερότητα του γόνατος και την απορρόφηση των κραδασμών. Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις του γόνατος. 

Οι ρήξεις μηνίσκου είναι συχνότερα τραυματικές στα νεαρά άτομα (<40 ετών) και εκφυλιστικές στις μεγαλύτερες ηλικίες (>40 ετών). Σε νέους και ενεργούς ασθενείς, ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως μετά από στροφική κάκωση στο φορτισμένο γόνατοκατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο μηχανισμός μπορεί να περιλαμβάνει απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο σε φόρτιση και ελαφριά κάμψη. Τα αθλήματα που εμπλέκονται πιο συχνά είναι το τένις, basket, ποδόσφαιρο και το σκι.

Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στην έσω ή έξω επιφάνεια του γόνατος ανάλογα με τον εμπλεκόμενο μηνίσκο
 • Οίδημα του γόνατος
 • Πόνο στο βαθύ κάθισμα ή το ανεβοκατέβασμα της σκάλας
 • Αδυναμία κίνησης του γόνατος ή κλειδωμένο γόνατο – ενδεικτικό ρήξης μηνίσκου δίκην λαβής κάδου (bucket handle tear), η οποία χρήζει πιο εσπευσμένης αντιμετώπισης. 
 • Αστάθεια γόνατος

Σε περίπτωση υποψίας ρήξης μηνίσκου, η απεικονιστική μέθοδος εκλογής είναι η  μαγνητική τομογραφία (MRI) γόνατος, ή οποία επιτρέπει και τη διάγνωση πιθανών συνοδών κακώσεων, όπως η ρήξη χιαστού

Σε μικρές, ατελείς ή εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου και εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια, είναι λογικό να επιλέξετε αρχικά τη συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει ξεκούραση, αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο και φυσικοθεραπεία. 

Σε περίπτωση μεγαλύτερων ρήξεων, σε νέους ασθενείς, σε κλειδωμένο γόνατο, ή εφόσον η συντηρητική θεραπεία απέτυχε να βοηθήσει, η αρθροσκοπική αντιμετώπιση αποτελεί το επόμενο βήμα.

Αθλητικές Κακώσεις: Διάστρεμμα αστραγάλου – Ποδοκνημικής

Το διάστρεμμα ποδοκνημικής ή αστραγάλου είναι ένας τραυματισμός που συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι της ποδοκνημικής άρθρωσης διατείνονται ή υφίστανται ρήξη. Οι σύνδεσμοι αυτοί συγκρατούν τα οστά του αστραγάλου και βοηθούν στην σταθερότητα της άρθρωσης. Τα διάστρεμματα συμβαίνουν όταν το πόδι γυρίσει υπερβολικά προς μία κατεύθυνση, δηλαδή κινηθεί πέρα από τα φυσιολογικά όρια. Είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στον αστράγαλο.

Ankle sprain 1
Ankle sprain 2

Αίτια

Οι αιτίες του διαστρέμματος περιλαμβάνουν αθλητικές κακώσεις – αθλήματα με συχνές προσγειώσεις από άλμα ή συχνές αλλαγές κατεύθυνσης, πχ basket. Ένα διάστρεμμα μπορεί να προκληθεί από έναν απλό τραυματισμό της καθημερινότητας, πχ παραπάτημα ή στραβοπάτημα (μου γύρισε το πόδι).

Συμπτώματα & Διάγνωση

Τα συμπτώματα ενός διαστρέμματος περιλαμβάνουν πρήξιμο, μελάνιασμα, πόνο και αδυναμία βάδισης. Η διαγνωστική προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει μια ακτινογραφία προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα κατάγματος. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρειαστεί σε χρόνιες περιπτώσεις, προκειμένου να αποκλειστεί η ανεπάρκεια των συνδέσμων, οστεοχόνδρινες βλάβες, ή για προεγχειρητικό σχεδιασμό. 

Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία, ανύψωση του σκέλους, ελαστική περίδεση και παυσίπονα, ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αποφόρτιση με πατερίτσες, ή ακινητοποίηση για κάποιο διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο, για αποκατάσταση των συνδέσμων, αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων ή αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών.

Αθλητικές Κακώσεις: Θλάση προσαγωγών

H θλάση προσαγωγών είναι συχνός τραυματισμός σε αθλητές. Χαρακτηρίζεται από διάταση, μερική ή ολική ρήξη ενός ή περισσότερων από τους προσαγωγούς μύες (μικρός, μέγας & μακρός προσαγωγός). Ο μακρός προσαγωγός (adductor longus) εμπλέκεται πιο συχνά. Οι προσαγωγοί σταθεροποιούν τη λεκάνη και κινούν τα πόδια προς το κέντρο του σώματος (προσαγωγή).

Οι προσαγωγοί καταπονούνται ιδιαίτερα κατά τις αθλητικές δραστηριότητες μετά από επαναλαμβανόμενες αλλαγές κατεύθυνσης. Αν συμβεί μια απότομη σύσπαση, μπορεί να προσκληθεί ιδιαίτερα μεγάλη βία στο σημείο έκφυσης, που να προκαλέσει ρήξη μυϊκών ινών ή να οδηγήσει σε οστικό οίδημα. Παθητικά, η ρήξη μπορεί να συμβεί και με την υπερβολική διάταση. Η ρήξη μπορεί να έχει 3 τύπους ανάλογα με τη βαρύτητα.

Adductor pull
Adductor anatomy

Αίτια 

Η βλάβη μπορεί να προκληθεί από απότομη σύσπαση, απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, ή έλλειψη προθέρμανσης. Μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές είναι πιο επιρρεπείς.

Kλινική εικόνα

Οι αθλητές συνήθως περιγράφουν έναν οξύ διαπεραστικό πόνο στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού, κατά τη διάρκεια της κάκωσης. Σε ήπια βλάβη, μπορούν και να συνεχίσουν την άθληση, αλλά στον τύπο ΙΙ της βλάβης σταματούν, ή αρχίουν να κουτσαίνουν. Στον τύπο ΙΙΙ, η συμπτωματολογία είναι οξεία ( βάρος στη βουβωνική χώρα, δυσκολεύονται να σηκωθούν από τη καρέκλα, ή κουτσαίνουν στη βάδιση).

Θεραπεία

 • Πρωτόκολλο RICE (Rest – Ανάπαυση, Ice – Πάγος, Compression – Συμπίεση, Elevation – Ανύψωση)
 • Ήπια διάταση των μυών στη βουβωνική χώρα, αν το επιτρέπει ο πόνος
 • Εφαρμογή ταινίας (kinesiotapping) για αποφόρτιση της περιοχής.
 • Πρόγραμμα ασκήσεων αποκατάστασης με διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης
 • Σταδιακή επιστροφή σε ατομική και κατόπιν ομαδική προπόνηση

Αθλητικές Κακώσεις: Θλάση ορθών κοιλιακών – sports hernia

Πόνος στους κοιλιακούς μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα επίμονης άσκησης ή καταπόνησης των κοιλιακών. Η βλάβη αυτή είναι πολλές φορές γνωστή ως groin pain, sports hernia, athletic pubalgia ή osteitis pubis. Μάλλον πρόκειται για ένα φάσμα βλαβών που δύσκολα διαχωρίζονται κλινικά μεταξύ τους.   

Το σύμπλεγμα των κοιλιακών μυών αποτελείται από τον ορθό κοιλιακό, τον έσω λοξό και τον έξω λοξό. Η λειτουργία του ορθού κοιλιακού, είναι να κάμπτει τη σπονδυλική στήλη. Οι έσω – έξω λοξοί συνεργάζονται για να βοηθούν στις στροφικές κινήσεις του κορμού. Οι μύες αυτοί μπορούν να υποστούν κάκωση κατά τη διάρκεια μιας απότομης μυϊκής σύσπασης, ή σε ξαφνική συστροφή με ασυντόνιστο τρόπο.

Sports hernia 1
Sports hernia 2

Πρόκειται για μια δύσκολη διάγνωση. Η πάθηση είναι συχνή σε αθλητές που χρησιμοποιούν πολύ τις μυϊκές ομάδες στην κοιλιά και τον κεντρικό μηρό, όπως ποδοσφαιριστές και παίκτες hockey. 

Συμπτώματα & Διάγνωση

Ο αθλητής συχνά πονάει για καιρό πριν παραπονεθεί για έντονο πόνο στο επιτελείο της ομάδας. Πιο συχνά εμπλέκεται ο ορθός κοιλιακός, και ο πόνος εντοπίζεται στην κατάφυση του ορθού στην ηβική σύμφυση. Η κλινική εξέταση και ο απεικονιστικός έλεγχος (MRI) συχνά οδηγούν σε μη ειδικά ευρήματα. Η διαφορική διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει θλάση προσαγωγών, κατάγματα τύπου stress, ή σύνδρομο πρόσκρουσης ισχίου.

Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, massage, stretching. Ακολουθεί ενδυνάμωση και σταδιακή επιστροφή στην προπόνηση και το παιχνίδι. Το χειρουργείο με πλέγμα είναι λύση για τις ανθεκτικές περιπτώσεις. 

Αθλητικές Κακώσεις: Θλάση οπίσθιων μηριαίων – hamstrings

Οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι οι μυς που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μηρού. Οι μυς αυτοί είναι ο δικέφαλος μηριαίος, ο ημιτενοντώδης και ο ημιμεμβρανώδης. Οι hamstrings προκαλούν κάμψη του γόνατος και έκταση του ισχίου. 

Hamstrings pull
Hamstrings anatomy

Τι προκαλεί τραυματισμούς οπίσθιων μηριαίων;

Ένας τραυματισμός των οπίσθιων μηριαίων συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια ξαφνικών, ισχυρών κινήσεων, όπως ένα εκρηκτικό sprint, ή άλματα που τεντώνουν υπερβολικά τους τένοντες και προκαλούν απότομη σύσπαση. Ο τραυματισμός μπορεί επίσης να συμβεί σταδιακά κατά τη διάρκεια πιο αργών κινήσεων.

Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός είναι συνηθισμένος σε αθλητές. Είναι πιο πιθανό να τραυματίσετε τον οπίσθιο μηριαίο σας, εάν τον έχετε τραυματίσει στο παρελθόν. Το να κάνετε τακτικά ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης και το ζέσταμα πριν από την άσκηση, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού του οπίσθιου μηριαίου σας.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω τραυματίσει τους hamstrings;

Ήπιες κακώσεις (βαθμού 1), συνήθως προκαλούν ξαφνικό πόνο και ευαισθησία στο πίσω μέρος του μηρού. Μπορεί να είναι επώδυνο να μετακινήσετε το πόδι σας, αλλά η δύναμη του μυός δεν θα επηρεαστεί. Οι μερικές ρήξεις του οπίσθιου μηριαίου (βαθμού 2), είναι συνήθως πιο επώδυνες. Μπορεί επίσης να υπάρχει πρήξιμο ή μώλωπες στο πίσω μέρος του μηρού, καθώς και απώλεια δύναμης του μυός. Οι σοβαρές ρήξεις των οπίσθιων μηριαίων (βαθμός 3), είναι συνήθως πολύ επώδυνες, ευαίσθητες, με πρήξιμο και εκχύμωση, καθιστώντας δύσκολη τη βάδιση και την ορθοστασία. Μπορεί να υπήρχε μια αίσθηση «κρακ» τη στιγμή του τραυματισμού, και δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προσβεβλημένο πόδι.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, massage, stretching. Ακολουθεί ενδυνάμωση και σταδιακή επιστροφή στην προπόνηση και το παιχνίδι. Το χειρουργείο είναι εξαιρετικά σπάνιο. 

Αθλητικές Κακώσεις: Τενοντίτιδα αχιλλείου

Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο ανθρώπινο σώμα. Ο Αχίλλειος τένοντας συνδέει τους μύες της γάμπας με το οστό της πτέρνας. Είναι υπεύθυνος για την ώθηση όταν περπατάμε, τρέχουμε ή πηδάμε. Η τενοντίτιδα αχιλλείου είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στο πόδι και την πτέρνα.

Achilles 1
Achilles 2

Αίτια

Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε δρομείς και αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν άλματα, περιστροφή ή ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης, όπως μπάσκετ, τένις ή ποδόσφαιρο. Η υπερχρήση είναι η πιο κοινή αιτία τενοντίτιδας αχιλλείου. O τένοντας υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενο stress ή ένταση, και μπορεί να παρουσιάσει οίδημα και φλεγμονή.

Συμπτώματα

Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος και δυσκαμψία στον αχίλλειο τένοντα και στην πτέρνα, που μπορεί να επιδεινώνεται με δραστηριότητα ή άσκηση
 • Οίδημα και ευαισθησία στον Αχίλλειο τένοντα
 • Αίσθημα τριξήματος κατά την κίνηση του αστράγαλου
 • Εξόγκωμα ή πάχυνση στον αχίλλειο τένοντα κοντά στην πτέρνα

Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία, ανύψωση, φυσικοθεραπεία, ειδικούς πάτους, κρουστικό υπέρηχο, κλπ. Η χειρουργική θεραπεία βρίσκει εφαρμογή στις ανθεκτικές περιπτώσεις. 

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Ποιοι είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι ή hamstrings;

Hamstrings anatomy

Οι hamstrings είναι οι μυς που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μηρού:
– Δικέφαλος μηριαίος
– Ημιτενοντώδης
– Ημιμεμβρανώδης

Ποιοι είναι οι προσαγωγοί;

Adductor anatomy

Οι 5 μυς στο έσω διαμέρισμα του μηρού είναι γνωστοί και ως προσαγωγοί:
– Adductor brevis
– Adductor longus
– Adductor magnus
– Gracilis
– Pectineus

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

7 συχνές αθλητικές κακώσεις που πρέπει να γνωρίζετε Read More »

Τραυματισμοί στο γυμναστήριο

Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Ένας Ολοκληρωμένος Οδηγός Πρόληψης

Το  γυμναστήριο είναι ένας χώρος όπου αναμφίβολα συμβαίνουν συχνά τραυματισμοί, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη γνώση και τις σωστές προφυλάξεις. Οι περισσότεροι τραυματισμοί στο γυμναστήριο οφείλονται αναμφίβολα στην έλλειψη προθέρμανσης, την  λανθασμένη τεχνική και την υπερβολική χρήση. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε κοινές ορθοπεδικές κακώσεις στο γυμναστήριο, θα προσδιορίσουμε τις ασκήσεις που εμπλέκονται συνήθως σε κάθε τραυματισμό και θα παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Τραυματισμοί στο γυμναστήριο: Ώμος

Ρήξη Μείζονος Θωρακικού

 • Άσκηση: Bench Press
 • Τραυματισμός: Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πιέσεων σε πάγκο με μπάρα, μπορεί να προκληθεί απότομη υπερβολική πίεση στον μυ του μείζονος θωρακικού, προκαλώντας μερική ή ολική ρήξη. Η κάκωση αυτή συμβαίνει συχνά σε άτομα που σηκώνουν πολλά βάρη (bodybuilders). Η ρήξη μείζονος θωρακικού μυός (pec major rupture) εκδηλώνεται με πόνο, αίσθημα κρακ τη στιγμή της ρήξης & ψηλαφητό κενό ή δυσμορφία στη περιοχή του στήθους.
 • Πρόληψη: Κατάλληλη προθέρμανση πριν την προπόνηση, χρήση σωστής τεχνικής, σταδιακή αύξηση του βάρους και αποφυγή υπερφόρτωσης των μυών του στήθους.
 • Θεραπεία: Πιο συχνή είναι η ρήξη της στερνικής μοίρας του μυός από την κατάφυσή της στο βραχιόνιο οστό. Για την επισκευή της ρήξης και την εξάλειψη της παραμόρφωσης απαιτείται κατά κανόνα χειρουργική θεραπεία. Η επιδιόρθωση της ρήξης πραγματοποιείται μέσω μια μικρής τομής στο πρόσθιο τμήμα της μασχάλης και ο τένοντας καθηλώνεται στη θέση του μέσω μεταλλικών κομβίων.

Κάκωση της Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

 • Ασκήσεις: Overhead Shoulder Press
 • Τραυματισμός: Εσφαλμένη στάση σώματος, υπερβολικό βάρος ή απότομες κινήσεις κατά τη διάρκεια ενός shoulder press μπορούν να οδηγήσουν σε διάταση ή θλάση στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση, προκαλώντας πόνο και αστάθεια. Η οστεόλυση της ακρωμιοκλειδικής είναι συχνή σε άτομα που σηκώνουν βάρη.
 • Πρόληψη: Διατήρηση σωστής στάσης των ώμων, χρήση ελαφρύτερων βαρών αρχικά, σταδιακή πρόοδος και ενίσχυση των μυών του ώμου.
 • Θεραπεία: Εξαρτάται από το εύρος & το είδος της υποκείμενης βλάβης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι συντηρητική, εκτός αν πρόκειται για οξύ τραυματισμό, ή αν η αρχική συντηρητική θεραπεία αποτύχει.
Τραυματισμοί στο γυμναστήριο 2
pexels pavel danilyuk 6339345

Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Γόνατο

Ρήξη Μηνίσκου

 • Ασκήσεις: Βαθιά Καθίσματα ή Deep Squats
 • Τραυματισμός: Τα βαθιά καθίσματα με λανθασμένη τεχνική, υπερβολικό βάρος ή απότομες κινήσεις μπορεί να δημιουργήσουν υπερβολική πίεση στους μηνίσκους, προκαλώντας ρήξη μηνίσκου.
 • Πρόληψη: Κατάλληλη προθέρμανση πριν την προπόνηση, ελεγχόμενη κίνηση, διατήρηση σωστής ευθυγράμμισης των γονάτων και αποφυγή υπερβολικού εύρους κατά το βαθύ κάθισμα.
 • Θεραπεία: Μικρές, εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου μπορούν να αντιμετωπιστούν αρχικά συντηρητικά, με φυσικοθεραπεία. Μεγαλύτερες ρήξεις σε νέους, ρήξεις που προκαλούν μηχανικά συμπτώματα, ή ρήξεις δίκην λαβής κάδου (bucket handle) μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αποκατάσταση με αρθροσκόπηση γόνατος.

Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

 • Ασκήσεις: Άλματα (π.χ. Box Jumps)
 • Τραυματισμός: Επαναλαμβανόμενα άλματα μπορούν να φορτίσουν τον επιγονατιδικό τένοντα, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.
 • Πρόληψη: Σταδιακή αύξηση της έντασης, χρήση σωστής τεχνικής προσγείωσης, χρήση υποστηρικτικών παπουτσιών και σταδιακή ενδυνάμωση των μυών του τετρακέφαλου και των ισχίων.
 • Θεραπεία: Κατά κανόνα συντηρητική, με τροποποίηση δραστηριοτήτων, ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη & εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για να μην ταλαιπωρούμε το σώμα μας.

Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Μέση

Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου

 • Ασκήσεις: Deadlifts
 • Τραυματισμός: Εσφαλμένη τεχνική ανύψωσης, υπερβολικό βάρος ή απότομες κινήσεις κατά τη διάρκεια των deadlifts μπορούν να οδηγήσουν σε κήλη δίσκου στην κάτω μέρος της πλάτης.
 • Πρόληψη: Ενεργοποίηση των μυών της κοιλιακής χώρας, διατήρηση φυσιολογικής θέσης της σπονδυλικής στήλης, ανύψωση με σωστή τεχνική, χρήση διαχειρίσιμων βαρών και ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και της κοιλιακής χώρας.
 • Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική. Αν έχουμε μουδιάσματα ή αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος στα πόδια, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό.

Σπονδυλολίσθηση

 • Ασκήσεις: Heavy Weighted Squats
 • Τραυματισμός: Η επανειλημμένη εκτέλεση με κακή τεχνική ή υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει κατάγματα τύπου stress – από κόπωση, προκαλώντας σπονδυλολίσθηση.
 • Πρόληψη: Ενδυνάμωση των μυών της κοιλιακής χώρας και της πλάτης, διατήρηση σωστής τεχνικής, χρήση κατάλληλων βαρών και εξετάσεων εναλλακτικών ασκήσεων ή παραλλαγών.
 • Θεραπεία: Η πάθηση είναι πιο συχνή σε εφήβους αθλητές. Η θεραπεία είναι ως επί το πλείστον συντηρητική & απαιτεί αποχή από την άθληση μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε ανθεκτικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κηδεμόνας.

Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Ποδοκνημική

Διάστρεμμα αστραγάλου

 • Άσκηση: Cardio υψηλής έντασης, π.χ. Jumping Jacks (ΗΙΙΤ).
 • Τραυματισμός: Ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης που περιλαμβάνουν ξαφνικές κινήσεις ή προσγείωση μπορεί να προκαλέσουν διαστρέμματα αστραγάλου, οδηγώντας σε βλάβη των συνδέσμων.
 • Πρόληψη: Ζεσταθείτε σωστά, φορέστε υποστηρικτικά παπούτσια, αυξήστε σταδιακά την ένταση και προπονηθείτε στην κατάλληλη επιφάνεια προσγείωσης.
 • Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική, με περίδεση & φυσικοθεραπεία

Τενοντίτιδα Αχιλλείου

 • Άσκηση: Πιέσεις με τις γάμπες
 • Τραυματισμός: Η υπερβολική χρήση ή η υπερβολική φόρτιση κατά τη διάρκεια των πιέσεων με τα πόδια μπορεί να καταπονήσει τον αχίλλειο τένοντα, με αποτέλεσμα φλεγμονή και πόνο.
 • Πρόληψη: Αυξήστε σταδιακά την ένταση, χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική και εύρος κίνησης, ενσωματώστε ασκήσεις διατάσεων και αποφύγετε τις απότομες αυξήσεις της έντασης.
 • Θεραπεία: Συνήθως υποστηρικτική, με τροποποίηση δραστηριοτήτων και αντιφλεγμονώδη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με έγχυση βιολογικών παραγόντων.
Τραυματισμοί στο γυμναστήριο 5
Τραυματισμοί στο γυμναστήριο 4

συμβουλές για γυμναστική με ασφάλεια

 1. Ενημερωθείτε για τη σωστή τεχνική εκτέλεσης κάθε ασκήσεως και ακολουθήστε τις οδηγίες ενός εκπαιδευτή, προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοποι τραυματισμοί στο γυμναστήριο.
 2. Ξεκινήστε με ελαφρύτερα βάρη και αυξήστε σταδιακά το βάρος κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
 3. Ενεργοποιήστε και ενισχύστε τους μύς που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις που εμπλέκονται στις ασκήσεις.
 4. Αποφύγετε την υπερβολική κόπωση και την υπερφόρτωση των μυών και των αρθρώσεων.
 5. Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό ή Επαγγελματία Προπονητή σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πόνο. 

Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε μια ασφαλή και αποτελεσματική προπόνηση στο γυμναστήριο, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Θυμηθείτε πάντα να ακούτε το σώμα σας, να ξεκουράζεστε ανάλογα και να μην αγνοείτε τους πόνους ή τις ενοχλήσεις που ενδέχεται να αισθάνεστε. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία! Αν υπερβούμε τα όριά μας, δεν απολαμβάνουμε τη γυμναστική και εκθέτουμε το σώμα μας σε κίνδυνο τραυματισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες ή αν έχετε ανησυχίες σχετικά με κάποιον τραυματισμό, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό Ορθοπεδικό Χειρουργό. Η ασφάλεια και η ευεξία σας είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Ο κ. Παναγόπουλος είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και τις Αθλητικές Κακώσεις. Κλείστε ραντεβού σήμερα για να λάβετε την κατάλληλη εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχουν ασκήσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένους τραυματισμούς;

Ναι, σωστά. Αν και δεν είναι πανάκεια, ορισμένες κακώσεις εκδηλώνονται με έναν κλασικό μηχανισμό.

Bench press – > ρήξη μείζονος θωρακικού
Deep squats – > ρήξη μηνίσκου
HIIT – > διάστρεμμα ποδοκνημικής
Deadlifts – > κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Ένας Ολοκληρωμένος Οδηγός Πρόληψης Read More »

Kitesurfing

Τραυματισμοί στο Kitesurfing: Κατανόηση των Κινδύνων και πως να τους αποτρέψετε

Το kitesurfing είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που συνδυάζει τα καλύτερα τόσο του surfing όσο και του kite flying. Η έκρηξη αδρεναλίνης που δημιουργείται γλιστρώντας μέσα στο νερό κρατώντας έναν χαρταετό δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο θαλάσσιο σπορ. Ωστόσο, όπως σε κάθε extreme sport, υπάρχει πάντα κίνδυνος τραυματισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους κοινούς τύπους τραυματισμών στο kitesurfing, τις αιτίες τους και συμβουλές πρόληψης για να σας κρατήσουμε ασφαλείς στο νερό.

kitesurfing 2
Kitesurfing lady

Τύποι τραυματισμών

Οι τραυματισμοί στο kitesurfing μπορεί να κυμαίνονται από μικρές γρατζουνιές και μώλωπες έως απειλητικά για τη ζωή ατυχήματα. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι τραυματισμών στο kitesurfing περιλαμβάνουν:

1. Τραυματικές κακώσεις

Οι τραυματισμοί προκαλούνται από ατυχήματα μεγάλης πρόσκρουσης, όπως συγκρούσεις με άλλους αναβάτες, πτώσεις από σημαντικά ύψη ή ξαφνικές κρούσεις με το νερό. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε σπασμένα οστά (κατάγματα), τραυματισμούς στο κεφάλι και τον αυχένα, ρήξεις τενόντων και εξαρθρήματα, όπως εξάρθρημα ώμου. Αυτοί είναι οι πιο σοβαροί τύποι τραυματισμού στο kitesurfing και μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

2. Τραυματισμοί από υπερβολική χρήση

Οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις που επιβαρύνουν το σώμα. Το kitesurfing περιλαμβάνει πολλή σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς όπως τενοντίτιδα, θυλακίτιδα και κατάγματα τύπου stress. Οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση είναι συνηθισμένοι στο kitesurfing λόγω της επαναλαμβανόμενης φύσης του αθλήματος.

3. Περιβαλλοντικοί τραυματισμοί

Οι περιβαλλοντικοί τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν από την έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αφυδάτωση, υποθερμία και ηλιακά εγκαύματα. Οι περιβαλλοντικοί τραυματισμοί μπορούν εύκολα να προληφθούν λαμβάνοντας κατάλληλες προφυλάξεις πριν και κατά τη διάρκεια του kitesurfing.

Επιδημιολογία

Μια πρόσφατη προοπτική μελέτη μέσω του Dutch Kitesurfing Association αποπειράθηκε να προσδιορίσει τη συχνότητα των τραυματισμών σε αθλητές όλων των επιπέδων. Στρατολογήθηκαν συνολικά 194 kitesurfers με συνολικά 16816 ώρες στη σανίδα κατά τη διάρκεια μίας σεζόν (Απρίλιος – Νοέμβριος). Οι συνολικοί τραυματισμοί ήταν 177 (δηλαδή 10.5 τραυματισμοί ανά 1000 ώρες στη σανίδα).

Οι συχνότερες κακώσεις ήταν κοψίματα και εκδορές (25.4%), μώλωπες – εκχυμώσεις (19.8%), κακώσεις αρθρώσεων (17.5%) και μυϊκές θλάσεις (10.2%). Οι περιοχές του σώματος που υπέστησαν τραυματισμό κατά σειρά συχνότητας, ήταν το πόδι & ο αστράγαλος (31.8%), το γόνατο (14.1%), το χέρι & ο καρπός (10.2%), και ο ώμος (8%). Οι τραυματισμοί περιλάμβαναν στο πόδι ένα αμφισφύριο κάταγμα ποδοκνημικής, 3 διαστρέμματα και 3 κατάγματα δακτύλων, στο γόνατο 2 ρήξεις μηνίσκου και 2 ρήξεις χιαστού, και στο χέρι 1 κάταγμα μετακαρπίου.

Από τις παραπάνω κακώσεις, το 14.1% χρειάστηκε αξιολόγηση από γιατρό, ενώ στο 2.9% των περιπτώσεων χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το 83.1% των αθλητών γύρισαν στην εενεεργό δράση εντός μίας εβδομάδας. Το 49.8% των τραυματισμών συνέβη κατά την διάρκεια αλμάτων ή άλλων tricks, ενώ μια μειονότητα των τραυματισμών συνέβη κατά το περπάτημα με τον αετό στη παραλία, κατά την απογείωση ή προσγείωση.

Αιτίες τραυματισμών

Οι τραυματισμοί του kitesurf μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως:

1. Ανεπαρκής εκπαίδευση

Μία από τις κύριες αιτίες τραυματισμών στο kitesurfing είναι η ανεπαρκής εκπαίδευση. Το kitesurfing απαιτεί κατάλληλη εκπαίδευση για να διασφαλιστεί ότι οι αναβάτες μπορούν να ελέγχουν με ασφάλεια τους αετούς τους και να πλοηγούνται αποτελεσματικά στο νερό. Η ανεπαρκής εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα και τραυματισμούς.

2. Ακατάλληλες καιρικές συνθήκες

Το kitesurfing πρέπει να γίνεται μόνο σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Οι ισχυροί άνεμοι, τα ισχυρά ρεύματα και οι καταιγίδες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών. Οι αναβάτες πρέπει πάντα να ελέγχουν τις καιρικές συνθήκες πριν βγουν στο νερό. Η ιδανική παραλία είναι αυτή που ο αέρας φυσάει προς τη στεριά (cross onshore). Συχνά χρειάζονται περισσότερα από ένα μεγέθη αετού, ανάλογα με τις συνθήκες.

3. Αστοχία εξοπλισμού

Η βλάβη του εξοπλισμού μπορεί να συμβεί λόγω κακής συντήρησης ή ελαττωματικού εξοπλισμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα και τραυματισμούς. Οι αναβάτες θα πρέπει να επιθεωρούν τακτικά τον εξοπλισμό τους για να διασφαλίζουν ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Ο ελάχιστος εξοπλισμός περιλαμβάνει στολή, κράνος, impact vest, και harness με quick-release system. Οι περισσότερες σχολές χρησιμοποιούν ενδοεπικοινωνία για τους αρχάριους έτσι ώστε να δέχονται συμβουλές και οδηγίες από τον εκπαιδευτή σε πραγματικό χρόνο.

4. Άπειροι αναβάτες

Οι άπειροι αναβάτες μπορεί να εμπλακούν σε επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως να επιχειρήσουν κόλπα ή ελιγμούς πέρα από το επίπεδο ικανοτήτων τους, οδηγώντας σε ατυχήματα και τραυματισμούς. Οι αναβάτες πρέπει πάντα να οδηγούν στο επίπεδο των ικανοτήτων τους και να αποφεύγουν την επικίνδυνη συμπεριφορά.

kitesurfing 4
kitesurfing 5

Συμβουλές πρόληψης

Ενώ οι τραυματισμοί του kitesurfing δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς, υπάρχουν βήματα που μπορούν να λάβουν οι αναβάτες για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές πρόληψης:

1. Προπονηθείτε σωστά

Η σωστή εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για το kitesurf με ασφάλεια. Οι αναβάτες θα πρέπει να αναζητήσουν αξιόπιστους εκπαιδευτές και να υποβληθούν σε επαρκή εκπαίδευση πριν επιχειρήσουν το άθλημα μόνοι τους. Η σωστή εκπαίδευση μπορεί να διδάξει στους αναβάτες πώς να ελέγχουν τους αετούς τους, να πλοηγούνται στο νερό και να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις.

2. Φοράτε κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας

Οι αναβάτες πρέπει πάντα να φορούν κράνος, κρουστικό γιλέκο και λουρί για να προστατεύονται από τραυματικούς τραυματισμούς. Επιπλέον, τα κατάλληλα ρούχα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από περιβαλλοντικούς τραυματισμούς. Ο κατάλληλος εξοπλισμός ασφαλείας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος.

3. Ελέγξτε τις καιρικές συνθήκες

Οι αναβάτες πρέπει πάντα να ελέγχουν τις καιρικές συνθήκες πριν βγουν για χαρταετό. Αποφύγετε τους ισχυρούς ανέμους, τα ισχυρά ρεύματα και τις καταιγίδες.

4. Επιθεωρήστε τον εξοπλισμό

Οι αναβάτες θα πρέπει να επιθεωρούν τακτικά τον εξοπλισμό τους για να διασφαλίζουν ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

5. Οδηγήστε εντός των ορίων σας

Οι αναβάτες πρέπει πάντα να οδηγούν στο επίπεδο των ικανοτήτων τους και να αποφεύγουν την επικίνδυνη συμπεριφορά.

Συμπέρασμα

Το kitesurfing είναι ένα συναρπαστικό και δημοφιλές άθλημα, αλλά δεν είναι χωρίς κινδύνους. Αν και οι τραυματισμοί είναι στην πλειονότητά τους ήπιοι, αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουμε από έναν δυνητικά σοβαρό τραυματισμό, αν δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε. Η κατανόηση των αιτιών και των τύπων τραυματισμών στο kitesurfing είναι ζωτικής σημασίας για τους αναβάτες να προστατεύονται και να αποτρέπουν τραυματισμούς. Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, οι αναβάτες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού τους και να απολαύσουν το άθλημα με ασφάλεια.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, όπως το κράνος, το impact vest και το σύστημα ταχείας αποδέσμευσης του αετού σε περίπτωση ανάγκης (quick-release system). Διαλέγουμε επίσης την κατάλληλη παραλία με τις σωστές συνθήκες και πάμε πάντα με την κατάλληλη παρέα από έμπειρους αναβάτες που θα μας βοηθήσουν να πετάξουμε τον αετό μας με ασφάλεια και να περάσουμε καλύτερα.

Τέλος, έχουμε συναίσθηση των δυνατοτήτων μας. Το άθλημα αυτό έχει καμπύλη εκμάθησης και απαιτεί μαθήματα από εξειδικευμένο προσωπικό. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να γίνουμε αυτόνομοι και να το απολαύσουμε.

FAQs – Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν να προληφθούν τραυματισμοί από kitesurfing;

Ενώ οι τραυματισμοί δεν μπορούν να προληφθούν πλήρως, οι αναβάτες μπορούν να λάβουν μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού αναζητώντας κατάλληλη εκπαίδευση, φορώντας κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, ελέγχοντας τις καιρικές συνθήκες, επιθεωρώντας εξοπλισμό και οδηγώντας εντός των ορίων τους.

Τι πρέπει να κάνω αν τραυματιστώ ενώ κάνω kitesurf;

Εάν τραυματιστείτε ενώ κάνετε kitesurfing, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην συνεχίσετε εάν πονάτε ή εάν ο εξοπλισμός σας έχει υποστεί ζημιά.

Τι χρειάζομαι για να κάνω kitesurfing με ασφάλεια;

– Αρκετά μαθήματα: η καμπύλη εκμάθησης είναι απότομη.
– Εξοπλισμό – κράνος, στολή, impact vest, harness & quick release.
– Την κατάλληλη παραλία (cross on shore wind).
– Την κατάλληλη παρέα – για να διασκεδάσουμε και να είμαστε πιο ασφαλείς.

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Τραυματισμοί στο Kitesurfing: Κατανόηση των Κινδύνων και πως να τους αποτρέψετε Read More »

Κρακ στο γόνατο

Κρακ στο γόνατο –  Τι σημαίνει; Είναι επικίνδυνο;

Το γόνατο είναι μια σύνθετη και δυνατή άρθρωση. Ένα κρακ στο γόνατο δεν είναι πάντα επιβλαβές. Τα περισσότερα κρακ στις αρθρώσεις οφείλονται σε φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται μέσα στην άρθρωση. Οι φυσαλίδες αυτές όταν συμπιεστούν κατάλληλα, κινούνται με πίεση και σπάνε, παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο. Αυτός ήχος είναι αθώος και ανώδυνος, παρόμοιος με αυτόν πολλοί από εμάς προκαλούν εκούσια κάνοντας κρακ στα δάκτυλά μας. Αν δεν συνυπάρχει πόνος στο γόνατο, δεν συντρέχει συνήθως λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, ένα κρακ στο γόνατο σε συνδυασμό με ένα τραυματικό συμβάν είναι μία διαφορετική οντότητα, που μπορεί να υποδηλώνει ρήξη συνδέσμου, χόνδρου ή μηνίσκου.

Κατανοώντας το «κρακ» 

Το κρακ στο γόνατο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια αίσθηση που εμφανίζεται στην άρθρωση του γόνατος κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η αίσθηση συχνά περιγράφεται ως ήχος που σκάει ή χτυπάει και μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ανέβασμα σκαλοπατιών. Αν και δεν είναι πάντα λόγος ανησυχίας, μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα με την άρθρωση του γόνατος, ειδικά αν ακολουθεί ένα τραυματικό συμβάν, είναι επώδυνο, ή ακολουθείται από πρήξιμο του γόνατος.

Αιτίες του «κρακ στο γόνατο»

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για ένα κρακ στο γόνατο. Μερικές κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

1. Ρήξη μηνίσκου: Ο μηνίσκος είναι ένα κομμάτι χόνδρου σε σχήμα C που λειτουργεί ως μαξιλάρι μεταξύ του οστού του μηρού και του οστού της κνήμης. Οι ρήξεις μηνίσκου μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση «κρακ» ή κρότου στην άρθρωση του γόνατος.

2. Τραυματισμοί συνδέσμων: Οι σύνδεσμοι είναι δέσμες ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Τραυματισμοί στους συνδέσμους στο γόνατο, όπως η ρήξη προσθίου χιαστού (ACL), μπορεί να προκαλέσουν κρακ ή έντονο κρότο την στιγμή της ρήξης.

3. Αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και βλάβες στις αρθρώσεις. Μπορεί να προκαλέσει αίσθηση κρακ ή κρότου στην άρθρωση του γόνατος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κίνησης. Ο κρότος αυτός λέγεται κριγμός (crepitus).

4. Διαταραχές ευθυγράμμισης της επιγονατίδας: Η επιγονατίδα είναι ένα μικρό οστό που κάθεται μπροστά από την άρθρωση του γόνατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιγονατίδα μπορεί να μην ευθυγραμμιστεί και να προκαλέσει αίσθημα κρότου.

Πόνος στο γόνατο αιτίες
Ρήξη μηνίσκου

Θεραπευτικές Επιλογές

Η θεραπεία για το κρακ στο γόνατο θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία της αίσθησης. Ορισμένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

1. Ξεκούραση και πάγος: Η ξεκούραση του γονάτου και η εφαρμογή πάγου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου.

2. Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών γύρω από την άρθρωση του γόνατος, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και μειώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού.

3. Φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

4. Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης στην άρθρωση του γόνατος. Η συνηθέστερη χειρουργική επέμβαση είναι η αρθροσκόπηση γόνατος.

Basket injuries 4

Συμβουλές πρόληψης

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τραυματισμούς στα γόνατα. Μερικές συμβουλές περιλαμβάνουν:

1. Ζέσταμα: Πριν ασχοληθείτε με σωματική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να κάνετε σωστή προθέρμανση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία των μυών και των αρθρώσεων σας για τη δραστηριότητα που ακολουθεί.

2. Χρήση κατάλληλης τεχνικής: Η χρήση της κατάλληλης τεχνικής κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού και καταπόνησης στην άρθρωση του γόνατος.

3. Χρήση σωστών παπουτσιών: Η χρήση υποστηρικτικών υποδημάτων μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των κραδασμών και στη μείωση της πίεσης στην άρθρωση του γόνατος.

4. Διατήρηση υγιούς βάρους: Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων στο γόνατο, καθώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στην άρθρωση του γόνατος.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το «κρακ» συνήθως είναι αθώο, αλλά μπορεί και να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα εάν συνοδεύεται από πόνο ή πρήξιμο. Ενώ μερικές φορές μπορεί να είναι ακίνδυνο, μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα με την άρθρωση του γόνατος. Εάν νιώσατε ένα επώδυνο «κρακ» μετά από τραυματισμό είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον κατάλληλο Ορθοπεδικό Χειρουργό. Ακολουθώντας τις συμβουλές πρόληψης που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα γόνατα και να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς και χωρίς πόνο.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το φυσιολογικό κρακ στο γόνατο;

Τα περισσότερα κρακ στις αρθρώσεις οφείλονται σε φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται μέσα στην άρθρωση. Οι φυσαλίδες αυτές όταν συμπιεστούν κατάλληλα, κινούνται με πίεση και σπάνε, παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο. Αυτός ήχος είναι αθώος και ανώδυνος, παρόμοιος με αυτόν πολλοί από εμάς προκαλούν εκούσια κάνοντας κρακ στα δάκτυλά μας.

Ποιες είναι οι παθολογικές αιτίες;

– Ρήξη μηνίσκου
– Ρήξη χιαστού
– Αστάθεια επιγονατίδας
– Οστεοαρθρίτιδα

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Κρακ στο γόνατο –  Τι σημαίνει; Είναι επικίνδυνο; Read More »

Ποδόσφαιρο & τραυματισμοί 1

Ποδόσφαιρο και Τραυματισμοί

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, με εκατομμύρια ανθρώπους να παίζουν και να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου κάθε μέρα. Ωστόσο, όπως κάθε άθλημα, το ποδόσφαιρο ενέχει κινδύνους. Συχνά στην επικαιρότητα, ποδόσφαιρο και τραυματισμοί – αθλητικές κακώσεις πάνε μαζί. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο και πώς οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους.

Ποδόσφαιρο και τραυματισμοί: αστράγαλος/ποδοκνημική

Οι τραυματισμοί στον αστράγαλο (ποδοκνημική άρθρωση) είναι από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο. Μπορούν να συμβούν όταν οι παίκτες προσγειώνονται άτσαλα μετά από ένα άλμα, στρίβουν τον αστράγαλό τους ενώ αλλάζουν κατεύθυνση, ή μετά από σύγκρουση με άλλον παίκτη. Τα διαστρέμματα και τα κατάγματα είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι τραυματισμών στον αστράγαλο στους ποδοσφαιριστές.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να διαγνώσει τραυματισμούς στον αστράγαλο μέσω της κλινικής εξέτασης και των απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση (RICE), ακινητοποίηση με νάρθηκα ή γύψο και φυσικοθεραπεία για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης και του εύρους κίνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση, προκειμένου ο αθλητής να επιστρέψει στο παιχνίδι το συντομότερο δυνατό. 

Ποδόσφαιρο και τραυματισμοί 2
Ποδόσφαιρο και τραυματισμοί 3

Τραυματισμοί και ποδόσφαιρο: γόνατο

Οι τραυματισμοί στο γόνατο είναι επίσης συχνοί στο ποδόσφαιρο, ειδικά σε γυναίκες. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και οι γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στο γόνατο, όπως ρήξεις πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL), ρήξεις μηνίσκου και τενοντίτιδα της επιγονατίδας.

Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τραυματισμούς στο γόνατο χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους με αυτές που χρησιμοποιούνται για τραυματισμούς στον αστράγαλο. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει RICE, ακινητοποίηση με νάρθηκα ή γύψο, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τραυματισμοί και ποδόσφαιρο: Διάσειση

Η διάσειση είναι ένας τύπος τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης που μπορεί να συμβεί όταν το κεφάλι ενός παίκτη συγκρούεται με άλλο παίκτη ή αντικείμενο. Τα συμπτώματα μιας διάσεισης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση και ευαισθησία στο φως ή τον θόρυβο.

Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη διαχείριση διάσεισης σε ποδοσφαιριστές. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ξεκούραση, αποφυγή σωματικής δραστηριότητας και φυσικοθεραπεία.

Ποδόσφαιρο και τραυματισμοί 5
Ποδόσφαιρο και τραυματισμοί 4

Τραυματισμοί και ποδόσφαιρο: προσαγωγοί

Οι τραυματισμοί στη βουβωνική χώρα (προσαγωγοί) είναι συνηθισμένοι στους ποδοσφαιριστές και μπορεί να συμβούν όταν οι παίκτες κάνουν ξαφνικές κινήσεις ή κλωτσούν την μπάλα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση του προσβεβλημένου ποδιού. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τραυματισμοί και ποδόσφαιρο: οπίσθιοι μηριαίοι

Τραυματισμοί των οπίσθιων μηριαίων (hamstrings) μπορεί να προκύψουν όταν οι παίκτες χρησιμοποιούν υπερβολικά τους μύες τους ή κάνουν ξαφνικές κινήσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση του προσβεβλημένου ποδιού. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Συμπερασματικά, οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο μπορεί να κυμαίνονται από ελαφρούς έως σοβαρούς και απαιτούν την κατάλληλη και εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα για την αποφυγή περαιτέρω τραυματισμών και την επιτάχυνση της ανάρρωσης. Ο χειρουργός μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπεία τραυματισμών από το ποδόσφαιρο, βοηθώντας τους παίκτες να επιστρέψουν στο παιχνίδι όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια. Είναι σημαντικό για τους ποδοσφαιριστές να λαμβάνουν προφυλάξεις για την αποφυγή τραυματισμών, όπως να φοράνε σωστά παπούτσια, να προθερμαίνονται σωστά και να ακολουθούν ένα ασφαλές πρόγραμμα προπόνησης.

Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη εμπειρία στην χειρουργική & αρθροσκοπική αντιμετώπιση των τραυματισμών που σχετίζονται με τις αθλητικές κακώσεις. Κλείστε ραντεβού τώρα προκειμένου να δώσετε μια εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημά σας.

FAQ – Συχνές ερωτήσεις

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο;

Πολύ συχνοί είναι οι τραυματισμοί στο γόνατο, όπως ρήξη προσθίου χιαστού, ρήξη μηνίσκου, ή κάκωση των πλαγίων συνδέσμων.

Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να παρουσιάσει ένας ποδοσφαιριστής;

– Διαστρέμματα ή κατάγματα ποδοκνημικής
– Τενοντίτιδα αχιλλείου
– Θλάση προσαγωγών
– Θλάση οπίσθιων μηριαίων
– Διάσειση

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Ποδόσφαιρο και Τραυματισμοί Read More »

Τρέξιμο & τραυματισμοί 1

Τραυματισμοί στο τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής μορφή άσκησης και ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε σε φόρμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς εάν δεν γίνει σωστά. Ως ορθοπαιδικός χειρουργός, βλέπω ένα ευρύ φάσμα κακώσεων στο τρέξιμο στο ιατρείο μου και θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες πληροφορίες για τους πιο συνηθισμένους και πώς να τους προλάβουμε. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στο τρέξιμο και πως μπορούμε να τους προλάβουμε.

Γόνατο του Δρομέα – Runner’s Knee

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο τρέξιμο είναι το γόνατο του δρομέα ή runner’s knee, γνωστό και ως σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου. Αυτό συμβαίνει όταν η επιγονατίδα τρίβεται στο μηριαίο οστό και προκαλεί πόνο και φλεγμονή. Το γόνατο του δρομέα προκαλείται συνήθως από υπερβολική χρήση, μυϊκή ανισορροπία, ή ακατάλληλη τεχνική. Για να αποτρέψετε το γόνατο του δρομέα, είναι σημαντικό να έχετε σωστή τεχνική όταν τρέχετε, να κάνετε σωστό ζέσταμα και να έχετε κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μυς των ποδιών και των γοφών.

Τρέξιμο & τραυματισμοί 2
Τρέξιμο & τραυματισμοί 3

Περιοστίτιδα Κνήμης – Shin Splints

Ένας άλλος συνηθισμένος τραυματισμός στο τρέξιμο είναι η περιοστίτιδα της κνήμης (shin splints), που είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στο μπροστινό ή στο έσω τμήμα της κνήμης, το λεγόμενο «καλάμι». Η πάθηση είναι πιο συχνή στους νέους δρομείς. Η περιοστίτιδα κνήμης προκαλείται συχνά από υπερβολική χρήση ή φθαρμένα παπούτσια. Για να αποτρέψετε την περιοστίτιδα, είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας, να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια για τον τύπο του ποδιού σας και να κάνετε συχνά ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μύες των ποδιών.

Τενοντίτιδα του Αχιλλείου

Η τενοντίτιδα του αχιλλείου είναι ένας άλλος κοινός τραυματισμός μεταξύ των δρομέων, που χαρακτηρίζεται από πόνο και φλεγμονή στον αχίλλειο τένοντα, ο οποίος συνδέει το οστό της πτέρνας με τον μυ της γάμπας. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από υπερβολική χρήση, ακατάλληλη τεχνική ή φθαρμένα παπούτσια. Για την πρόληψη της τενοντίτιδας του αχιλλείου τένοντα, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μύες της γάμπας, να φοράτε παπούτσια με σωστή στήριξη και να εφαρμόζετε σωστή τεχνική όταν τρέχετε.

Κατάγματα Κόπωσης – Stress Fractures

Το κάταγμα τύπου stress είναι μια μικρή ρωγμή σε ένα οστό που προκαλείται από επαναλαμβανόμενο στρες. Αυτός ο τραυματισμός είναι πιο συνηθισμένος στο πόδι και στον αστράγαλο και συχνά προκαλείται από υπερβολική χρήση ή τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες. Για να αποτρέψετε τα κατάγματα λόγω πίεσης, είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των τρεξίματών σας, να φοράτε παπούτσια με σωστή στήριξη και να τρέχετε σε επιφάνειες που δεν είναι πολύ σκληρές.

Τραυματισμοί Οπίσθιων Μηριαίων – Hamstrings

Ένας άλλος τραυματισμός που μπορεί να προκύψει με το τρέξιμο είναι οι τραυματισμοί των οπίσθιων μηριαίων (hamstrings). Οι τραυματισμοί αυτοί είναι συνηθισμένοι μεταξύ των δρομέων και συχνά προκαλούνται από υπερβολική χρήση, έλλειψη ευελιξίας ή μυϊκές ανισορροπίες. Για την αποφυγή τραυματισμών των οπίσθιων μηριαίων, είναι σημαντικό να κάνετε σωστό ζέσταμα και να κάνετε συχνά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια κοινή αιτία πόνου στη πτέρνα στους δρομείς. Είναι μια φλεγμονή του συνδετικού ιστού στο κάτω μέρος του ποδιού. Για την πρόληψη της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, είναι σημαντικό να φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά και προσφέρουν καλή στήριξη της καμάρας και να εκτελείτε ασκήσεις που νασ δυναμώνουν τους μύες του ποδιού.

Τρέξιμο & τραυματισμοί 4
Τρέξιμο & τραυματισμοί 5

Τρέξιμο & Ρήξη Μηνίσκου

Οι τραυματισμοί του μηνίσκου είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός στο γόνατο μεταξύ των δρομέων, και προκαλείται από ρήξεις στον χόνδρο που προστατεύει την άρθρωση του γόνατος. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν από υπερβολική χρήση ή ακατάλληλη τεχνική.

Συνοψίζοντας, το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε σε φόρμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς εάν δεν γίνει σωστά. Εάν αισθάνεστε πόνο ή ενόχληση ενώ τρέχετε, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό για αξιολόγηση.

FAQ – Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα από το τρέξιμο;

Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι χρόνια από υπερβολική χρήση, όπως τενοντίτιδα επιγονατιδικού, τενοντίτιδα αχιλλείου, ή κατάγματα τύπου stress.

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Τραυματισμοί στο τρέξιμο Read More »

Κολύμβηση & τραυματισμοί 1

Κολύμβηση και τραυματισμοί: ο οδηγός του κολυμβητή για γρήγορη επιστροφή στο νερό

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική μορφή προπόνησης που παρέχει άσκηση για ολόκληρο το σώμα και μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο, όπως κάθε άλλο άθλημα, η κολύμβηση μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένους τραυματισμούς εάν δεν εκτελεστεί σωστά ή εάν υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση.

Το κολύμπι συνδυάζει αντοχή και ενδυνάμωση σε ένα περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις από τα άνω άκρα παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της προωθητικής δύναμης και στις τέσσερις κύριες κινήσεις της κολύμβησης: ελεύθερο, πεταλούδα, πρόσθιο και ύπτιο.1

Ο Ώμος του Κολυμβητή

Ένα από τα πιο κοινά ορθοπαιδικά προβλήματα που σχετίζονται με την κολύμβηση είναι ο πόνος στον ώμο. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στο πρόσθιο μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στο στροφικό πέταλο και σε άλλους μύες και τένοντες στον ώμο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ρήξεις και άλλους τραυματισμούς. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πόνος στον ώμο που προκαλείται συχνά από το κολύμπι αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως «ώμος του κολυμβητή».

Αυτός είναι ένας όρος που γενικά περιγράφει ένα σύνδρομο με πόνο στον πρόσθιο ώμο που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση του στροφικού πετάλου κάτω από το κορακοακρωμιακό τόξο.2 Προκειμένου να αποφευχθεί ο πόνος στον ώμο, είναι σημαντικό ο κολυμβητής να χρησιμοποιεί σωστή τεχνική, με σταδιακή αύξηση της έντασης και της διάρκειας των προπονήσεων.

Κολύμβηση & τραυματισμοί 2
Κολύμβηση & τραυματισμοί 3

Κολύμβηση & πόνος στη μέση

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι ο πόνος στη μέση. Οι συνεχείς κινήσεις των ποδιών μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης, ιδιαίτερα εάν ο κολυμβητής δεν έχει αρκετή δύναμη στον κορμό ή αν εφαρμόζει κακή τεχνική. Η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η σπονδυλόλυση και η σπονδυλολίσθηση είναι από τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζονται στον κολυμβητή.3

Ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να σχετίζεται με την «αναστροφή» που χρησιμοποιείται από κολυμβητές ελεύθερου στυλ για να αλλάξουν κατεύθυνση όταν φτάνουν στον τοίχο της πισίνας (flip turn). Για να αποφευχθεί ο πόνος στη μέση, είναι σημαντικό να εμπλέκονται οι μύες του πυρήνα όταν κολυμπάτε και να εστιάσετε στη σωστή τεχνική.

Κολύμβηση & πόνος στο γόνατο

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα άλλο ορθοπαιδικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από το κολύμπι. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στην άρθρωση του γόνατος, ιδιαίτερα εάν ο κολυμβητής έχει μια προϋπάρχουσα πάθηση στο γόνατο.

Ο πόνος στο γόνατο σε επαγγελματίες αθλητές αναφέρεται συνήθως ως breaststroker’s knee. Αυτό είναι ένα σύνδρομο πόνου στο πρόσθιο και έσω γόνατο. Η αιτιολογία είναι ασαφής, αλλά μπορεί να σχετίζεται με διάστρεμμα του MCL, διάστρεμμα των προσαγωγών ή τενοντίτιδα της επιγονατίδας.4 Για να αποφευχθεί ο πόνος στο γόνατο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική όταν κολυμπάτε και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Κολύμβηση & τραυματισμοί 4
serena repice lentini q4tScOAuIm8 unsplash

Το κολύμπι είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί κατάγματα τύπου stress όχι μόνο στο πόδι και στον αστράγαλο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό μεταξύ των ανταγωνιστικών κολυμβητών που προπονούνται πολλές ώρες κάθε μέρα. Τα κατάγματα τύπου stress προκαλούνται από υπερβολική χρήση και μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και φλεγμονή. Για να αποτρέψετε τα κατάγματα αυτά, είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας και να ξεκουράζεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συμπερασματικά, η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορισμένα ορθοπαιδικά προβλήματα εάν δεν εκτελεστεί σωστά ή εάν υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση. Οι τραυματισμοί στη κολύμβηση είναι πιθανοί, αλλά μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αν προσέχουμε μερικά πράγματα. Για να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική όταν κολυμπάτε, να αυξάνετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας και να επικεντρωθείτε στη διατήρηση της καλής συνολικής φυσικής κατάστασης και δύναμης. Εάν αισθανθείτε πόνο ή τραυματισμό, είναι σημαντικό να ζητήσετε συμβουλές από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

Βιβλιογραφία

1. Sein ML, Walton J, Linklater J, Appleyard R, Kirkbride B, Kuah D, et al.: Shoulder pain in elite swimmers: primarily due to swim-volume-induced supraspinatus tendinopathy. Br J Sports Med 2010;44:105-113.

2. Tate A, Turner GN, Knab SE, Jorgensen C, Strittmatter A, Michener LA: Risk factors associated with shoulder pain and disability across the lifespan of competitive swimmers. J Athl Train 2012;47:149-158.

3. Nyska M, Constantini N, Cale-Benzoor M, Back Z, Kahn G, Mann G: Spondylolysis as a cause of low back pain in swimmers. Int J Sports Med 2000;21:375-379.

4. Nichols AW: Medical Care of the Aquatics Athlete. Curr Sports Med Rep 2015;14:389-396.

FAQ – Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι ο ώμος του κολυμβητή;

Είναι ένα σύνδρομο με πόνο στον πρόσθιο ώμο που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση του στροφικού πετάλου κάτω από το κορακοακρωμιακό τόξο.

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Κολύμβηση και τραυματισμοί: ο οδηγός του κολυμβητή για γρήγορη επιστροφή στο νερό Read More »

Ποδήλατο & τραυματισμοί

Ποδήλατο & τραυματισμοί 101: Διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη

Το ποδήλατο είναι μια δημοφιλής μορφή άσκησης και μεταφοράς, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορους τραυματισμούς. Είτε ως ορθοπαιδικός χειρουργός ή ως ποδηλάτης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στη ποδηλασία και πώς να τους αντιμετωπίσετε.

Ποδηλασία & πόνος στο γόνατο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα μυοσκελετικά προβλήματα στην ποδηλασία είναι ο πόνος στο γόνατο, που συχνά προκαλείται από υπερβολική χρήση ή ακατάλληλη εφαρμογή του ποδηλάτου στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας ή την τενοντίτιδα της επιγονατίδας. Για να αποτρέψετε τον πόνο στο γόνατο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατό σας είναι σωστά προσαρμοσμένο στο σώμα σας και να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο γόνατο, η ξεκούραση, ο πάγος και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ποδήλατο & τραυματισμοί 1
Ποδήλατο & τραυματισμοί 3

Ποδηλασία & πόνος στον καρπό

Ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα στους ποδηλάτες είναι ο πόνος στα χέρια και στον καρπό, που συχνά προκαλείται από κραδασμούς από το τιμόνι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και μούδιασμα χεριών. Για να αποφύγετε τον πόνο στα χέρια και στον καρπό, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το τιμόνι σας είναι σωστά ρυθμισμένο και να κάνετε συχνά διαλείμματα. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στα χέρια και στον καρπό, η ξεκούραση, ο πάγος και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ποδηλασία & πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι επίσης ένας συνηθισμένος τραυματισμός στην ποδηλασία, που συχνά προκαλείται από κακή θέση οδήγησης ή κακώς προσαρμοσμένο κάθισμα ποδηλάτου. Για να αποφύγετε τον πόνο στη μέση, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του ποδηλάτου σας βρίσκεται στο σωστό ύψος και ότι η πλάτη σας στηρίζεται σωστά ενώ οδηγείτε. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση, η ξεκούραση, ο πάγος και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Άλλοι τραυματισμοί που μπορεί να προκύψουν από το ποδήλατο περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα, πόνο στους ώμους και πληγές από τη σέλα. Για την πρόληψη αυτών των τραυματισμών, είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή στάση και να κάνετε συχνά διαλείμματα για stretching.

Bike2
Ποδήλατο

Ποδήλατο & Κατάγματα

Η ποδηλασία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ποικιλία καταγμάτων. Ένα από τα πιο κοινά κατάγματα στην ποδηλασία είναι το κάταγμα κλείδας. Αυτός ο τύπος κατάγματος συμβαίνει όταν ο αναβάτης πέφτει και προσγειώνεται στον ώμο του, με αποτέλεσμα να σπάσει η κλείδα. Τα κατάγματα της κλείδας είναι κοινά τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ερασιτέχνες ποδηλάτες. Η θεραπεία για ένα κάταγμα της κλείδας συνήθως περιλαμβάνει ακινητοποίηση σε ανάρτηση, ακολουθούμενη από φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση του εύρους κίνησης και δύναμης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη σε κατάγματα με σημαντική παρεκτόπιση, βράχυνση ή συντριβή.

Ένα άλλο σύνηθες κάταγμα στην ποδηλασία είναι το κάταγμα καρπού/πηχεοκαρπικής άρθρωσης, το οποίο συμβαίνει όταν ο αναβάτης πέφτει και προσγειώνεται στο τεντωμένο χέρι. Η θεραπεία για ένα κάταγμα καρπού συνήθως περιλαμβάνει ακινητοποίηση σε γύψο ή νάρθηκα, ακολουθούμενη από φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση του εύρους κίνησης και δύναμης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη σε παρεκτοπισμένα κατάγμα με σημαντική συντριβή ή ενδαρθρική συμμετοχή.

Τα κατάγματα του ισχίου είναι επίσης ένας κοινός τραυματισμός στην ποδηλασία, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους αναβάτες. Αυτός ο τύπος κατάγματος συμβαίνει όταν ένας αναβάτης πέφτει και προσγειώνεται στο ισχίο του. Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη για τη διόρθωση του κατάγματος και την πρόληψη επιπλοκών.

Άλλα κοινά κατάγματα στην ποδηλασία περιλαμβάνουν κατάγματα ποδοκνημικής, κατάγματα γόνατος, κατάγματα πλευρών, εξαρθρήματα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Αυτοί οι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν ένας αναβάτης πέφτει και προσγειώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις.

Συμπερασματικά, το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης και μεταφοράς, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιο κοινούς τραυματισμούς στην ποδηλασία και πώς να τους αντιμετωπίζετε. Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, η οδήγηση σε ασφαλείς συνθήκες, η σωστή προσαρμογή του ποδηλάτου στο σώμα και η σταδιακή αύξηση της έντασης και της διάρκειας της προπόνησης, η ποδηλασία μπορεί να παραμείνει μια ασφαλής και ευχάριστη δραστηριότητα για όλους.

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Ποδήλατο & τραυματισμοί 101: Διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη Read More »

Scroll to Top