Βιολογικές Θεραπείες

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι οι βιολογικές θεραπείες;

Οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μέρος των λεγόμενων ορθοβιολογικών θεραπειών που έχουν εμφανιστεί στην Ορθοπαιδική τα τελευταία χρόνια. Ο όρος ορθοβιολογικές θεραπείες αναφέρεται σε ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και οι οποίες πιστεύεται πως διεγείρουν την επούλωση των βλαβών σε μυς, τένοντες, συνδέσμους, χόνδρο, κλπ. Επιτρέπουν δηλαδή στον οργανισμό να θεραπεύσει τον ίδιο του τον εαυτό. Οι ορθοβιολογικές θεραπείες σήμερα σε εξέλιξη περιλαμβάνουν το PRP, τα βλαστοκύτταρα, καθώς και αυτομοσχεύματα ή αλλομοσχεύματα. To PRP (platelet-rich plasma) είναι πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια στο PRP είναι σε 5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση από ό,τι στο αίμα. Τα αιμοπετάλια περιέχουν όλους εκείνους τους αυξητικούς παράγοντες που είναι απαραίτητοι για την επούλωση και αναγέννηση των ιστών.

Βιολογικές Θεραπείες

Πως γίνεται η θεραπεία;

Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά και είναι ουσιαστικά ανώδυνη. Ο ιατρός θα πάρει μικρή ποσότητα αίματος (10ml) από μία περιφερική φλέβα και θα τη μεταφέρει σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα που θα τοποθετηθεί σε ένα ειδική μηχάνημα που λέγεται φυγόκεντρος. Η φυγόκεντρος περιστρέφεται με υψηλή ταχύτητα, διαχωρίζοντας το αίμα στα συστατικά του στοιχείο. Ο ιατρός θα συλλέξει στη συνέχεια το πλάσμα με τα συγκεντρωμένα αιμοπετάλια και θα το αναμίξει με τοπικό αναισθητικό. Τέλος, γίνεται η έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή μέσω καθοδήγησης με υπέρηχο

Centrifuge
PRP Injection - Βιολογικές Θεραπείες

Σε ποιες παθήσεις έχουν εφαρμογή οι βιολογικές θεραπείες;

Το PRP βρίσκει εφαρμογή στις ακόλουθες παθήσεις του μυοσκελεετικού:

  • Επικονδυλίτιδες του αγκώνα (tennis/golfer’s elbow)
  • Τενοντίτιδες ώμου – μερικές ρήξεις στροφικού πετάλου
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • Τενοντίτιδα Αχιλλείου
  • Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού 
  • Οστεοαρθρίτιδα/αρθροπάθεια γόνατος
  • Mυϊκές θλάσεις 
  • Επικουρικά στο χειρουργείο, μετά από συρραφή στροφικού πετάλου, αποκατάσταση προσθίου χιαστού, κλπ.

Πολυάριθμες μελέτες στη βιβλιογραφία έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για πλειάδα εφαρμογών. Λίγες όμως παραμένουν οι καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικέες δοκιμές. Παρ’ όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα σε σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες. Τα ισχυρότερα στοιχεία είναι αυτά που διαθέτουμε από κλινικές μελέτες για τη χρήση του PRP στο tennis elbow, τα οποία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Το PRP σίγουρα δεν αποτελεί λύση για όλες τις παθήσεις, και σε πολλές περιπτώσεις η χρήση του δεν είναι δικαιολογημένη. Εν αναμονή των επιστημονικών εξελίξεων, ο κ. Παναγόπουλος πιστεύει ότι για τον σωστό ασθενή και για τη σωστή πάθηση, το PRP μπορεί να μειώσει τον πόνο, να επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης των ιστών, και να καθυστερήσει ή να αποτρέψει το χειρουργείο.  

Βιολογικές Θεραπείες: Κόστος

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε από κάποια τενοντίτιδα ή συνδεσμική κάκωση, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να καταλήξουμε μαζί στη σωστή διάγνωση για το πρόβλημά σας και να διαλέξουμε την κατάλληλη θεραπεία.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το PRP;

To PRP είναι πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια περιέχουν όλους εκείνους τους αυξητικούς παράγοντες που είναι απαραίτητοι για την επούλωση και αναγέννηση των ιστών.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Ο ιατρός παίρνει λίγο αίμα (10ml) από μία φλέβα και τη μεταφέρει σε δοκιμαστικό σωλήνα που τοποθετείται σε φυγόκεντρο. Η φυγόκεντρος διαχωρίζει το αίμα στα συστατικά του στοιχεία. Ο ιατρός συλλέγει το πλάσμα με τα συγκεντρωμένα αιμοπετάλια. Τέλος, γίνεται η έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή μέσω καθοδήγησης με υπέρηχο. 

Πόσο διαρκεί η έγχυση;

Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά.

Ποιες είναι οι παρούσες ενδείξεις;

– Tennis/golfer’s elbow -> η ισχυρότερη ένδειξη στη βιβλιογραφία προς το παρόν
– Τενοντίτιδες (αχίλλειος, τένοντας ώμου)
– Πελματιαία απονευρωσίτιδα
– Επικουρικά στο χειρουργεία

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top