Κάταγμα Κεφαλής Βραχιονίου

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Tι είναι το κάταγμα κεφαλής βραχιονίου;

Τα κατάγματα αυτά αφορούν στο άνω πέρας του βραχιονίου οστού, δηλαδή την κεφαλή του βραχιονίου, που αρθρώνεται με την ωμογλήνη σχηματίζοντας την άρθρωση του ώμου. Το κάταγμα κεφαλής βραχιονίου είναι συχνό κάταγμα ώμου, ειδικά σε γυναίκες >65 ετών με οστεοπόρωση.

Αίτια

Ο συνηθέστερος μηχανισμός κάκωσης είναι η πτώση χαμηλής ενέργειας στον ώμο σε ηλικιωμένους ασθενείς. Τα κατάγματα αυτά σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Σε νεότερους ασθενείς οφείλονται συχνότερα σε κακώσεις υψηλής ενέργειας, όπως τροχαία ατυχήματα, ή σχετίζονται με έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κατάγματος κεφαλής βραχιονίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο στην περιοχή του ώμου
  • Οίδημα του ώμου και του βραχίονα
  • Εκχύμωση του άκρου – η εκχύμωση και το οίδημα μπορεί να είναι εντυπωσιακά και να φτάσουν μέχρι το χέρι, αλλά δεν αποτελούν κατά κανόνα λόγο ανησυχίας
  • Αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου.

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία ακτινογραφία της περιοχής είναι συνήθως αρκετή για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και για να καθοριστεί ο τύπος του κατάγματος. Τα κατάγματα αυτά συνήθως διακρίνονται σε κατάγματα 2-, 3- ή 4-τεμαχίων. Μερικές φορές, τα κατάγματα αυτά συνοδεύονται με εξάρθρημα ώμου, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπισή τους πιο επείγουσα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να σας παραπέμψει για αξονική τομογραφία (CT), στα πλαίσια προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Ο χειρουργός, στη συνέχεια, θα αποφασίσει εκτιμώντας διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία, τις υποκείμενες συννοσηρότητες, το επίπεδο δραστηριότητας, την ποιότητα του οστού, συντριβή & παρεκτόπιση, αν θα ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία ή χειρουργείο. Αν ακολουθηθεί ο δρόμος του χειρουργείου, θα αποφασίσει αν το κάταγμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με εσωτερική οστεοσύνθεση ή με ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου.

Θεραπεία

Τα περισσότερα κατάγματα κεφαλής βραχιονίου είναι σχετικά απαρεκτόπιστα και μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (περίπου το 80%). To άκρο τοποθετείται σε ανάρτηση για κάποιο διάστημα, αλλά ο ασθενής ενθαρρύνεται γρήγορα να ξεκινήσει πρώιμη κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία του ώμου και να ανακτηθεί το εύρος κίνησης. Η επούλωση του κατάγματος, σε γενικές γραμμές, απαιτεί 6-8 εβδομάδες. Άλλα κατάγματα πάλι, είτε λόγω παρεκτόπισης (τα σπασμένα κομμάτια δεν βρίσκονται στον ίδιο ΤΚ) είτε λόγω λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς ή σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση.

Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου ORIF 1
Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου ORIF 2
Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου ORIF 3
Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου ORIF 4

Το χειρουργείο για κάταγμα κεφαλής βραχιονίου γίνεται με γενική +/- περιοχική αναισθησία, συνήθως σε ημικαθιστή θέση. Ο χειρουργός κάνει μία τομή στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και επιδιορθώνει το κάταγμα με πλάκα και βίδες. Εναλλακτικοί τρόποι οστεοσύνθεσης ανά περίπτωση είναι ο ενδομυελικός ήλος, ενδοστικά ράμματα, άγκυρες, κλπ. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ορισμένα μικρά κατάγματα μπορούν να επιδιορθωθούν και αρθροσκοπικά. Σε άλλες περιπτώσεις, εάν υπάρχει μεγάλη συντριβή ή κακό οστικό υπόστρωμα, ή εάν αναμένεται η αποτυχία της οστεοσύνθεσης, η σωστότερη λύση μπορεί να είναι η αρθροπλαστική του ώμου. Για τα κατάγματα αυτά, είναι συνήθως ενδεδειγμένη είτε η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είτε η ημιαρθροπλαστική. 

Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου rTSA 1
Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου rTSA 2
Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου rTSA 3
Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου rTSA 4

Άλλες μέθοδοι που ενίοτε χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση είναι η ενδομυελική ήλωση, και η καθήλωση με άγκυρες (κάταγμα μείζονος ογκώματος).

Σε κάθε περίπτωση μετά το χειρουργείο, ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για εσάς. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια γρήγορα μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα και να έχετε γρήγορη αποκατάσταση. Τα κατάγματα της κεφαλής βραχιονίου είναι εξαιρετικά απαιτητικά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο χειρουργό ώμου. Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη χειρουργική πείρα στα σύνθετα κατάγματα του ώμου και θα σας μιλήσει αναλυτικά για το χειρουργείο κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. 

FAQ – Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το κάταγμα κεφαλής βραχιονίου;

Τα κατάγματα αυτά αφορούν στο άνω πέρας του βραχιονίου οστού, δηλαδή την κεφαλή του βραχιονίου, που αρθρώνεται με την ωμογλήνη σχηματίζοντας την άρθρωση του ώμου.

Ποιος είναι ο μηχανισμός;

Ο συνηθέστερος μηχανισμός κάκωσης είναι η πτώση χαμηλής ενέργειας στον ώμο σε ηλικιωμένους ασθενείς. Τα κατάγματα αυτά σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Σε νεότερους ασθενείς οφείλονται συχνότερα σε κακώσεις υψηλής ενέργειας.

Πως γίνεται η διάγνωση;

– Ιστορικό & κλινική εξέταση
– Ακτινογραφίες
– Αξονική τομογραφία, αν χρειαστεί

Ποια είναι η θεραπεία;

Τα περισσότερα κατάγματα κεφαλής βραχιονίου είναι σχετικά απαρεκτόπιστα και μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (περίπου το 80%), με μια απλή ανάρτηση.

Πότε χρειάζομαι χειρουργείο;

Ορισμένα κατάγματα, είτε λόγω παρεκτόπισης είτε λόγω λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς, ή σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση.

Πότε χρειάζομαι ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου;

Εάν υπάρχει μεγάλη συντριβή ή κακό οστικό υπόστρωμα, ή εάν αναμένεται η αποτυχία της οστεοσύνθεσης, η σωστότερη λύση είναι η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top