Κάταγμα Διάφυσης Βραχιονίου

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Tι είναι το κάταγμα διάφυσης βραχιονίου;

Το βραχιόνιο οστό εκτείνεται από τον ώμο μέχρι τον αγκώνα. Ένα κάταγμα βραχιονίου οστού μπορεί να αφορά τη μεσότητα του βραχιονίου οστού (κάταγμα διάφυσης βραχιονίου), το εγγύς άκρο του οστού στον ώμο (κάταγμα κεφαλής βραχιονίου), ή το περιφερικό άκρο του οστού (κάταγμα περιφερικού βραχιονίου). 

Κάταγμα Διάφυσης Βραχιονίου: Αίτια

Ο συνηθέστερος μηχανισμός κάκωσης είναι η πτώση χαμηλής ενέργειας σε ηλικιωμένους ασθενείς. Σε νεότερους ασθενείς οφείλονται συχνότερα σε κακώσεις υψηλής ενέργειας, όπως τροχαία ατυχήματα, ή σχετίζονται με έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Κάταγμα Διάφυσης Βραχιονίου: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κατάγματος διάφυσης βραχιονίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο στην περιοχή του βραχίονα
  • Οίδημα και παραμόρφωση του βραχίονα
  • Εκχύμωση του άκρου – η εκχύμωση και το οίδημα μπορεί να είναι εντυπωσιακά και να φτάσουν μέχρι το χέρι, αλλά δεν αποτελούν κατά κανόνα λόγο ανησυχίας
  • Αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου.
  • Πάρεση (παράλυση) του κερκιδικού νεύρου, με διαταραχές της κίνησης του καρπού και των δακτύλων

Κάταγμα Διάφυσης Βραχιονίου: Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία ακτινογραφία της περιοχής είναι συνήθως αρκετή για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να σας παραπέμψει για αξονική τομογραφία (CT), στα πλαίσια προεγχειρητικού σχεδιασμού, ειδικά αν η καταγματική γραμμή εκτείνεται προς τον ώμο ή τον αγκώνα.   

Κάταγμα Διάφυσης Βραχιονίου: Θεραπεία

Τα περισσότερα κατάγματα διάφυσης βραχιονίου μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. To άκρο τοποθετείται σε ειδικό κηδεμόνα (γνωστό και ως Sarmiento) για κάποιο διάστημα, αλλά ο ασθενής ενθαρρύνεται γρήγορα να ξεκινήσει πρώιμη κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία του ώμου και του αγκώνα και να ανακτηθεί το εύρος κίνησης. Η επούλωση του κατάγματος, σε γενικές γραμμές, απαιτεί 6-8 εβδομάδες.

Άλλα κατάγματα πάλι, είτε λόγω μεγάλης συντριβής είτε λόγω λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς ή σε περίπτωση πολλαπλών κακώσεων που απαιτούν γρήγορη κινητοποίηση, ή σε ορισμένες περιπτώσεις με παράλυση του νεύρου, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση.

Κάταγμα διάφυσης βραχιονίου πρόσθια προσπέλαση 1
Κάταγμα διάφυσης βραχιονίου πρόσθια προσπέλαση 2
Κάταγμα διάφυσης βραχιονίου πρόσθια προσπέλαση 3
Κάταγμα διάφυσης βραχιονίου πρόσθια προσπέλαση 4

Το χειρουργείο γίνεται με γενική +/- περιοχική αναισθησία, συνήθως σε ύπτια ή πλάγια θέση. Ο χειρουργός κάνει μία τομή στην πρόσθια ή οπίσθια επιφάνεια του βραχίονα και επιδιορθώνει το κάταγμα με πλάκα και βίδες. Εναλλακτικός τρόπος οστεοσύνθεσης που χρησιμοποιείται πιο σπάνια είναι ο ενδομυελικός ήλος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να βρει και να παρασκευάσει το νεύρο προκειμένου να αποκλειστεί πιθανή παγίδευση του νεύρου στην εστία του κατάγματος.

Humerus ORIF 2
Κάταγμα διάφυσης βραχιονίου ακτινογραφία 2
Κάταγμα διάφυσης βραχιονίου ακτινογραφία 3
Κάταγμα διάφυσης βραχιονίου ακτινογραφία 4

Μετά το χειρουργείο, δεν απαιτείται νάρθηκας και ενθαρρύνεται η άμεση κινητοποίηση. Ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για εσάς.

Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη χειρουργική πείρα στα κατάγματα άνω άκρου και θα σας μιλήσει αναλυτικά για το χειρουργείο κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. 

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το κάταγμα διάφυσης βραχιονίου;

Το κάταγμα διάφυσης βραχιονίου αφορά τη μεσότητα του βραχιονίου οστού

Χρειάζεται χειρουργείο;

Όχι απαραίτητα. Τα περισσότερα κατάγματα διάφυσης βραχιονίου μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. To άκρο τοποθετείται σε ειδικό κηδεμόνα (γνωστό και ως Sarmiento, ή humeral brace).

Πότε χρειάζομαι χειρουργείο;

Ορισμένα κατάγματα, είτε λόγω μεγάλης συντριβής είτε λόγω λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς, ή σε περίπτωση πολλαπλών κακώσεων που απαιτούν γρήγορη κινητοποίηση, ή σε ορισμένες περιπτώσεις με παράλυση του νεύρου, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top