Κλειδωμένο Γόνατο

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι το κλειδωμένο γόνατο;

To κλειδωμένο γόνατο (locked knee) είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ένα γόνατο που ξαφνικά δεν μπορεί να τεντώσει τελείως. Το γόνατο που πονάει, πρήζεται ή γίνεται σταδιακά πιο δύσκαμπτο δεν είναι «κλειδωμένο». Στο κλειδωμένο γόνατο, το γόνατο είναι αρχικά φυσιολογικό μέχρι να συμβεί κάποιο ξαφνικό γεγονός. Αυτό μπορεί να είναι είτε τραύμα (στροφική κάκωση) είτε κάποια κίνηση (απότομο σήκωμα από βαθύ κάθισμα), μετά το οποίο ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο και αδυνατεί στα καλά καθούμενα να τεντώσει το γόνατο. 

Κλειδωμένο γόνατο με ρήξη τύπου bucket handle

Ποιες είναι οι συνοδές βλάβες στο κλειδωμένο γόνατο;

Η βλάβη που παραδοσιακά προκαλεί κλειδωμένο γόνατο είναι η ρήξη μηνίσκου δίκην λαβής κάδου. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι κλειδωμένο γόνατο ισοδυναμεί με bucket handle μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Άλλες πιθανές κακώσεις είναι πιο σπάνιες, όπως μία ρήξη προσθίου χιαστού που μπλοκάρει την έκταση, ένα ελεύθερο σώμα στο γόνατο, ή αστάθεια του έξω μηνίσκου.  

Ποιες απεικονιστικές μέθοδοι απαιτούνται;

Απαιτείται σχετικά επείγουσα μαγνητική τομογραφία του γόνατος. Πρέπει να γίνει άμεσα – μέσα σε λίγες μέρες το πολύ, δεν μπορεί να περιμένει για την άλλη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. 

Bucket handle on MRI coronal
Bucket handle on MRI sagittal
Bucket handle on MRI axial

Μπορεί να περιμένει;

Δεν μπορεί να περιμένει. Αν το bucket handle tear διαγνωστεί εγκαίρως, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιδιορθωθεί. Μετά τις 6 εβδομάδες, ο μηνίσκος εκφυλίζεται και συρρικνώνεται και η συρραφή δεν είναι πλέον δυνατή. Αυτό σημαίνει ότι η «λαβή κάδου» μπορεί πλέον μόνο να αφαιρεθεί, πράγμα που συνεπάγεται ότι χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος του μηνίσκου. Αν συμβεί αυτό, οι πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται δραματικά.  

Double anterior horn sign
Double anterior horn sign
Double PCL sign
Double PCL sign

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι χειρουργική με αρθροσκόπηση γόνατος, και προβλέπει την αρθροσκοπική συρραφή της ρήξης δίκην λαβής κάδου. Αν το παράθυρο των 6 εβδομάδων χαθεί, δυστυχώς η μερική μηνισκεκτομή είναι η επόμενη λύση, με τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην πρόγνωση. 

Η αρθροσκόπηση μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά μέχρι 2 ώρες, ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία και την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος, ο κ. Παναγόπουλος θα κάνει 2-3 μικρές οπές 4 χιλιοστών στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Ο κ. Παναγόπουλος θα εισάγει στο γόνατο μια μικρή κάμερα, το αρθροσκόπιο.

Το αρθροσκόπιο είναι στην πράξη ένα μικρό τηλεσκόπιο (4.5mm ή 2.9mm), που με τη βοήθεια μιας πηγής ψυχρού φωτισμού από οπτικές ίνες, μεταδίδει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε ένα monitor. Προκειμένου να γίνουν ορατές οι δομές της άρθρωσης, η άρθρωση του γόνατος διατείνεται με τη βοήθεια φυσιολογικού ορού. Από τις άλλες οπές, ο χειρουργός θα εισάγει όλα τα απαραίτητα αρθροσκοπικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας. Στο τέλος της επέμβασης, οι οπές του δέρματος καλύπτονται με απλά αυτοκόλλητα. Η επέμβαση καταγράφεται σε DVD το οποίο δίνεται στον ασθενή, εφόσον το επιθυμεί.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος;

  • Δεν απαιτείται νοσηλεία – ο ασθενής μπορεί να γυρίσει σπίτι την ίδια μέρα 
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα – μικρότερες τομές
  • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών – μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
  • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης – αντιμετώπιση των βλαβών του γόνατος με μεγαλύτερη ακρίβεια  
  • Πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με τις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις

Ποια είναι η αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική μετά από συρραφή μηνίσκου. Τις πρώτες 6 εβδομάδες δίδεται έμφαση στην προστασία της συρραφής με έναν κηδεμόνα. Η φυσικοθεραπεία αρχίζει αμέσως μετά και αποβλέπει στην πλήρη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες σε περίπου 3 μήνες από το χειρουργείο.

Συμπερασματικά, το κλειδωμένο γόνατο κατά κανόνα σχετίζεται με ρήξεις μηνίσκου τύπου bucket handle. Είναι καθοριστικής σημασίας να γίνει γρήγορη διάγνωση με MRI – πρέπει να κάνετε μαγνητική εντός μερικών ημερών! Δεν πρέπει να περιμένει για την επόμενη εβδομάδα γιατί η πιθανότητα να είναι δυνατή η συρραφή μειώνεται δραματικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα εκδήλωσης πρώιμης αρθρίτιδας. 

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το κλειδωμένο γόνατο;

To κλειδωμένο γόνατο (locked knee) είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ένα γόνατο που ξαφνικά δεν μπορεί να τεντώσει τελείως, δηλαδή να κάνει πλήρη έκταση. Το γόνατο είναι αρχικά φυσιολογικό μέχρι να συμβεί κάποιο ξαφνικό γεγονός.

Ποια είναι η κλασική βλάβη;

Η παραδοσιακή βλάβη είναι η ρήξη μηνίσκου δίκην λαβής κάδου (bucket handle tear).

Είναι κάτι που μπορεί να περιμένει;

Δεν μπορεί να περιμένει. Αν το bucket handle tear διαγνωστεί εγκαίρως, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιδιορθωθεί.

Χρειάζομαι απεικονιστικό έλεγχο;

Απαιτείται σχετικά επείγουσα μαγνητική τομογραφία του γόνατος. Πρέπει να γίνει άμεσα – μέσα σε λίγες μέρες το πολύ, δεν μπορεί να περιμένει για την άλλη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. 

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι χειρουργική με αρθροσκόπηση γόνατος, και προβλέπει την αρθροσκοπική συρραφή της ρήξης δίκην λαβής κάδου. Αν το παράθυρο των 6 εβδομάδων χαθεί, δυστυχώς η μερική μηνισκεκτομή είναι η επόμενη λύση, με τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην πρόγνωση. 

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top