Αρθροσκόπηση Αγκώνα

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ο πόνος στον αγκώνα είναι αρκετά συχνός και μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες και δυσφορία στην καθημερινότητα όλων μας. Μία μείωση του εύρους κίνησης του αγκώνα μπορεί να προκαλέσει δυσχέρεια σε ποικιλία κινήσεων της καθημερινότητας, όπως το να ανοίξουμε το ψυγείο, να κάνουμε μια χειραψία, ή να κάνουμε απρόσκοπτα την προσωπική μας υγιεινή. Η αρθρίτιδα του αγκώνα μπορεί να συνοδεύεται από τη παρουσία ελευθέρων σωμάτων στην άρθρωση, που να προκαλούν περιστασιακό κλείδωμα ή σκάλωμα της άρθρωσης, ακόμα και μετά από απλές κινήσεις. Πολλές από τις παθήσεις του αγκώνα μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά, χωρίς την ανάγκη για παραδοσιακό, ανοικτό χειρουργείο.

Τι είναι η αρθροσκόπηση αγκώνα;

H αρθροσκόπηση αγκώνα είναι μία ελάχιστα επεμβατική, σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων του αγκώνα. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της αρθροσκόπησης επιτρέπει τη γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς, με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση με το αρθροσκόπιο επιτρέπει συχνά την αντιμετώπιση των βλαβών με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η αρθροσκόπηση δεν είναι μόνο διαγνωστική, αλλά και θεραπευτική, έχοντας αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώωσεις την ανάγκη για ανοικτό χειερουργείο.

Αρθροσκόπηση αγκώνα

Ποιες είναι οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση αγκώνα;

Οι ενδείξεις της αρθροσκόπησης αγκώνα περιλαμβάνουν:

 • Αρθροσκοπική θεραπεία για επικονδυλίτιδα αγκώνα
 • Αρθροσκοπική θεραπεία δύσκαμπτου αγκώνα (πχ σε αρθρίτιδα αγκώνα ή μετατραυματική αρθρίτιδα)
 • Οστεοχόνδρινες βλάβες (osteochondritis dissecans)
 • Χειρουργικός καθαρισμός οστεοφύτων – πρώιμης οστεοαρθρίτιδας
 • Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων
 • Αρθροσκοπικά υποβοηθούμενη οστεοσύνθεση καταγμάτων αγκώνα
 • Ενδοσκοπική αποκατάσταση μερικής ρήξης καταφυτικού τένοντα δικεφάλου

Ωλένια νευρίτιδα κάταγμα αγκώνα πόνος στον αγκώνα

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης αγκώνα;

Η αρθροσκόπηση αγκώνα διαρκεί περίπου 60-90 λεπτά, ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία και την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο κ. Παναγόπουλος θα κάνει 2-3 μικρές οπές 4 χιλιοστών στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα. Ο χειρουργός θα εισάγει στον αγκώνα μια μικρή κάμερα, το αρθροσκόπιο.

Το αρθροσκόπιο είναι στην πράξη ένα μικρό τηλεσκόπιο (4.5mm ή 2.9mm), που με τη βοήθεια μιας πηγής ψυχρού φωτισμού από οπτικές ίνες, μεταδίδει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε ένα monitor. Προκειμένου να γίνουν ορατές οι δομές της άρθρωσης, η άρθρωση διατείνεται με τη βοήθεια φυσιολογικού ορού. Από τις άλλες οπές, ο χειρουργός θα εισάγει όλα τα απαραίτητα αρθροσκοπικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας. Στο τέλος της επέμβασης, οι οπές του δέρματος καλύπτονται με απλά αυτοκόλλητα. Η επέμβαση καταγράφεται σε DVD το οποίο δίνεται στον ασθενή, εφόσον το επιθυμεί.

Τι περιλαμβάνει η αποθεραπεία;

Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλει ανάλογα με την υποκείμενη πάθηση και τη θεραπεία που εφαρμόστηκε. Ο χειρουργός μαζί με τον φυσικοθεραπευτή θα ετοιμάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ανάλογα με τις ανάγκες σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρχίσετε την κίνηση του αγκώνα όσο επιτρέπει το ταχύτερο μετά το χειρουργείο, καθώς ο αγκώνας μπορεί να γίνει πολύ δύσκαμπτος πολύ γρήγορα.

Αρθροσκόπηση αγκώνα 3
Αρθροσκόπηση αγκώνα 2

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης αγκώνα;

 • Πρόκειται για χειρουργείο ημέρας – ο ασθενής μπορεί να γυρίσει σπίτι την ίδια μέρα εφόσον το επιθυμεί
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα – μικρότερες τομές
 • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών – μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης – αντιμετώπιση των βλαβών του αγκώνα με μεγαλύτερη ακρίβεια  

Η αρθροσκόπηση αγκώνα ενδείκνυται υπό προϋποθέσεις. Συχνά, οι παθήσεις του αγκώνα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά και απαιτούν ανοικτή επέμβαση. Η αρθροσκόπηση αγκώνα είναι τεχνικά δύσκολη και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο χειρουργό άνω άκρου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο ιατρός να μελετήσει προσεκτικά την περίπτωσή σας και να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη πείρα στη χειρουργική του αγκώνα και θα συζητήσει μαζί σας όλες τις θεραπείες κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. 

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η αρθροσκόπηση αγκώνα;

H αρθροσκόπηση αγκώνα είναι μία ελάχιστα επεμβατική, σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων του αγκώνα.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται;

– Επικονδυλίτιδα αγκώνα
– Δυσκαμψία αγκώνα
– Οστεοχόνδρινες βλάβες (osteochondritis dissecans)
– Πρώιμη οστεοαρθρίτιδα
– Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων
– Αρθροσκοπικά υποβοηθούμενη οστεοσύνθεση καταγμάτων

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

– Χειρουργείο ημέρας
– Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα – μικρότερες τομές
– Βελτιωμένη ορατότητα – μεγαλύτερη ακρίβεια
– Ελάχιστος τραυματισμός ιστών – μείωση πόνου
– Ταχύτερη ανάρρωση

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top