Τραυματισμοί στο τρέξιμο

Τρέξιμο & τραυματισμοί 1

Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής μορφή άσκησης και ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε σε φόρμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς εάν δεν γίνει σωστά. Ως ορθοπαιδικός χειρουργός, βλέπω ένα ευρύ φάσμα κακώσεων στο τρέξιμο στο ιατρείο μου και θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες πληροφορίες για τους πιο συνηθισμένους και πώς να τους προλάβουμε. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στο τρέξιμο και πως μπορούμε να τους προλάβουμε.

Γόνατο του Δρομέα – Runner’s Knee

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο τρέξιμο είναι το γόνατο του δρομέα ή runner’s knee, γνωστό και ως σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου. Αυτό συμβαίνει όταν η επιγονατίδα τρίβεται στο μηριαίο οστό και προκαλεί πόνο και φλεγμονή. Το γόνατο του δρομέα προκαλείται συνήθως από υπερβολική χρήση, μυϊκή ανισορροπία, ή ακατάλληλη τεχνική. Για να αποτρέψετε το γόνατο του δρομέα, είναι σημαντικό να έχετε σωστή τεχνική όταν τρέχετε, να κάνετε σωστό ζέσταμα και να έχετε κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μυς των ποδιών και των γοφών.

Τρέξιμο & τραυματισμοί 2
Τρέξιμο & τραυματισμοί 3

Περιοστίτιδα Κνήμης – Shin Splints

Ένας άλλος συνηθισμένος τραυματισμός στο τρέξιμο είναι η περιοστίτιδα της κνήμης (shin splints), που είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στο μπροστινό ή στο έσω τμήμα της κνήμης, το λεγόμενο «καλάμι». Η πάθηση είναι πιο συχνή στους νέους δρομείς. Η περιοστίτιδα κνήμης προκαλείται συχνά από υπερβολική χρήση ή φθαρμένα παπούτσια. Για να αποτρέψετε την περιοστίτιδα, είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας, να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια για τον τύπο του ποδιού σας και να κάνετε συχνά ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μύες των ποδιών.

Τενοντίτιδα του Αχιλλείου

Η τενοντίτιδα του αχιλλείου είναι ένας άλλος κοινός τραυματισμός μεταξύ των δρομέων, που χαρακτηρίζεται από πόνο και φλεγμονή στον αχίλλειο τένοντα, ο οποίος συνδέει το οστό της πτέρνας με τον μυ της γάμπας. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από υπερβολική χρήση, ακατάλληλη τεχνική ή φθαρμένα παπούτσια. Για την πρόληψη της τενοντίτιδας του αχιλλείου τένοντα, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μύες της γάμπας, να φοράτε παπούτσια με σωστή στήριξη και να εφαρμόζετε σωστή τεχνική όταν τρέχετε.

Κατάγματα Κόπωσης – Stress Fractures

Το κάταγμα τύπου stress είναι μια μικρή ρωγμή σε ένα οστό που προκαλείται από επαναλαμβανόμενο στρες. Αυτός ο τραυματισμός είναι πιο συνηθισμένος στο πόδι και στον αστράγαλο και συχνά προκαλείται από υπερβολική χρήση ή τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες. Για να αποτρέψετε τα κατάγματα λόγω πίεσης, είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των τρεξίματών σας, να φοράτε παπούτσια με σωστή στήριξη και να τρέχετε σε επιφάνειες που δεν είναι πολύ σκληρές.

Τραυματισμοί Οπίσθιων Μηριαίων – Hamstrings

Ένας άλλος τραυματισμός που μπορεί να προκύψει με το τρέξιμο είναι οι τραυματισμοί των οπίσθιων μηριαίων (hamstrings). Οι τραυματισμοί αυτοί είναι συνηθισμένοι μεταξύ των δρομέων και συχνά προκαλούνται από υπερβολική χρήση, έλλειψη ευελιξίας ή μυϊκές ανισορροπίες. Για την αποφυγή τραυματισμών των οπίσθιων μηριαίων, είναι σημαντικό να κάνετε σωστό ζέσταμα και να κάνετε συχνά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια κοινή αιτία πόνου στη πτέρνα στους δρομείς. Είναι μια φλεγμονή του συνδετικού ιστού στο κάτω μέρος του ποδιού. Για την πρόληψη της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, είναι σημαντικό να φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά και προσφέρουν καλή στήριξη της καμάρας και να εκτελείτε ασκήσεις που νασ δυναμώνουν τους μύες του ποδιού.

Τρέξιμο & τραυματισμοί 4
Τρέξιμο & τραυματισμοί 5

Τρέξιμο & Ρήξη Μηνίσκου

Οι τραυματισμοί του μηνίσκου είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός στο γόνατο μεταξύ των δρομέων, και προκαλείται από ρήξεις στον χόνδρο που προστατεύει την άρθρωση του γόνατος. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν από υπερβολική χρήση ή ακατάλληλη τεχνική.

Συνοψίζοντας, το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε σε φόρμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς εάν δεν γίνει σωστά. Εάν αισθάνεστε πόνο ή ενόχληση ενώ τρέχετε, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό για αξιολόγηση.

FAQ – Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα από το τρέξιμο;

Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι χρόνια από υπερβολική χρήση, όπως τενοντίτιδα επιγονατιδικού, τενοντίτιδα αχιλλείου, ή κατάγματα τύπου stress.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top