Κάταγμα Ωλεκράνου

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι το κάταγμα ωλεκράνου;

Η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από τα οστά του βραχίονα, την κερκίδα και την ωλένη, που συγκρατούνται μεταξύ τους με δυνατούς συνδέσμους. Το άνω πέρας της ωλένης (κοντά στον αγκώνα) ονομάζεται ωλέκρανο. Τα κατάγματα του ωλεκράνου αφορούν αυτή την ανατομική περιοχή. Είναι ένα κάταγμα αγκώνα, το οποίο μπορεί να εμφανίζεται είτε μεμονωμένο, είτε σε συνδυασμό με άλλες κακώσεις του αγκώνα, όπως κάταγμα κεφαλής κερκίδας.

Αίτια 

Ο συνηθέστερος μηχανισμός είναι η πτώση στο έδαφος με άμεση πλήξη του αγκώνα. Εναλλακτικά, τα κατάγματα του ωλεκράνου μπορεί να προκληθούν και από μια πτώση στο τεντωμένο χέρι. 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κατάγματος ωλεκράνου περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο μετά το κάταγμα
  • Πρήξιμο και εκχύμωση της περιοχής
  • Δυσχέρεια ή αδυναμία κίνησης του αγκώνα

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία απλή ακτινογραφία του αγκώνα συνήθως επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Ο χειρουργός μπορεί σε πολύπλοκες περιπτώσεις να σας παραπέμψει για αξονική τομογραφία του αγκώνα (CT), στα πλαίσια προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Θεραπεία 

Tα κατάγματα ωλεκράνου συνήθως παρουσιάζουν σημαντική παρεκτόπιση και συντριβή, με αποτέλεσμα να ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία με εσωτερική οστεοσύνθεση. Η οστεοσύνθεση γίνεται είτε με βελόνες και σύρμα (tension band), είτε με πλάκα και βίδες, είτε με ισχυρά ράμματα (suture fixation), ανάλογα με την περίσταση.

Σχετικά απλά κατάγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με tension band wiring, δηλαδή με βελόνες & σύρμα. Τελευταία, το ίδιο χειρουργείο είθισται να γίνεται και με ισχυρά ράμματα μόνο, που έχουν το πλεονέκτημα όχι δεν χρειάζονται αφαίρεση σε δεύτερο χρόνο (SOFFT trial – τυχαιοποιημένη μελέτη σε εξέλιξη). Πιο σύνθετα κατάγματα, με διαγώνιο προσανατολισμό ή συντριβή, απαιτούν κατά κανόνα οστεοσύνθεση με πλάκα και βίδες.

Κάταγμα ωλεκράνου preop AP
Κάταγμα ωλεκράνου preop lateral
Κάταγμα ωλεκράνου postop lateral
Κάταγμα ωλεκράνου postop AP

Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική +/- περιοχική αναισθησία, με τομή στο πίσω μέρος του αγκώνα. Μετά το χειρουργείο, ενθαρρύνεται η άμεση κινητοποίηση του αγκώνα, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία του αγκώνα. Λόγω της υποδόριας θέσης του ωλεκράνου, πολλοί ασθενείς μπορεί να νιώθουν τα υλικά της οστεοσύνθεσης κάτω από το δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή η αφαίρεση των υλικών σε 2ο χρόνο, 6-9 μήνες μετά το αρχικό χειρουργείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ασθενείς με σχετικά απαρεκτόπιστα κατάγματα και  μικρές λειτουργικές απαιτήσεις, ή παρουσία πολλαπλών συννοσηροτητών, είναι δυνατή η συντηρητική θεραπεία με ανάρτηση του άκρου και πρώιμη κινητοποίηση.

Ενίοτε, τα κατάγματα ωλεκράνου μπορεί να συμβούν όχι μεμονωμένα, αλλά σε συνδυασμό με πιο σύνθετες κακώσεις του αγκώνα, όπως ένα κάταγμα – εξάρθρημα (transolecranon fracture-dislocation), ένα κάταγμα κεφαλής κερκίδας, κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται ένα πιο σύνθετο χειρουργείο, με μεγαλύτερη προσπέλαση, ή που να απαιτεί την επιδιόρθωση πολλαπλών δομών.

O κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη πείρα στη χειρουργική του τραύματος του άνω άκρου και θα συζητήσει μαζί σας αναλυτικά κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. Για περισσότερες απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το ωλέκρανο;

Το άνω πέρας της ωλένης (κοντά στον αγκώνα) ονομάζεται ωλέκρανο.

Πως συμβαίνει το κάταγμα ωλεκράνου;

Ο συνηθέστερος μηχανισμός είναι η πτώση στο έδαφος με άμεση πλήξη του αγκώνα. Εναλλακτικά, μπορεί να προκληθεί και από μια πτώση στο τεντωμένο χέρι.

Ποια είναι η θεραπεία;

Tα κατάγματα ωλεκράνου συνήθως παρουσιάζουν σημαντική παρεκτόπιση και συντριβή, με αποτέλεσμα να ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία με εσωτερική οστεοσύνθεση.

Πρέπει να βγάλω οπωσδήποτε τα υλικά σε δεύτερο χρόνο;

Όχι απαραίτητα, εκτός αν τα υλικά σας προκαλούν ενόχληση.

Μπορεί το χειρουργείο να γίνει χωρίς σύρματα και πλάκες;

Βεβαίως – επιλεγμένα απλά κατάγματα χωρίς συντριβή μπορούν να επιδιορθωθούν με ασφάλεια με ισχυρά ράμματα (suture fixation).

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top