Αρθρίτιδα Αγκώνα

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι η αρθρίτιδα αγκώνα;

Ο αγκώνας είναι η άρθρωση ανάμεσα στο βραχιόνιο & τα οστά του αντιβραχίου (κερκίδα και ωλένη). Αποτελείται από τρεις αρθρώσεις οι οποίες βρίσκονται εντός κοινής αρθρικής κοιλότητας. Επιτρέπει την κάμψη του αντιβραχίου σε σχέση με τον αγκώνα και τον πρηνισμό ή υπτιασμό του αντιβραχίου, δηλαδή την μετακίνηση της πρόσθιας επιφάνειας του αντιβραγχίου ραχιαία και ανάποδα. Η αρθρίτιδα αγκώνα είναι μία εκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη φθορά των αρθρικών επιφανειών του αγκώνα.

Αρθρίτιδα αγκώνα 1
Φυσιολογικός αγκώνας
Αρθρίτιδα αγκώνα 2
Αγκώνας με αρθρίτιδα

Πως προκαλείται η αρθρίτιδα αγκώνα;

Τα αίτια της αρθρίτιδας στον αγκώνα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Οστεοαρθρίτιδα: αυτή είναι η τυπική εκφυλιστική αρθρίτιδα, δηλαδή η φυσιολογική φθορά με την πάροδο του χρόνου.
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα ύστερα από κάποιο τραυματισμό, κάταγμα ή εξάρθρημα του αγκώνα.
 • Φλεγμονώδης αρθρίτιδα που παρουσιάζεται σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Μεταλοιμώδης αρθρίτιδα, ως αποτέλεσμα προγενέστερης λοίμωξης

Αρθρίτιδα αγκώνα κυρία με πόνο στον αγκώνα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας αγκώνα;

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Έντονο πόνο στον αγκώνα
 • Νυχτερινό πόνο που διαταράσσει τον ύπνο
 • Πρήξιμο (οίδημα) στον αγκώνα
 • Περιορισμός κίνησης του αγκώνα – αδυναμία κάμψης & έκτασης
 • Αίσθημα κριγμού κατά την κίνηση (crepitus)

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με αρθρίτιδα στον αγκώνα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο ιατρός θα πάρει το ιστορικό και θα  εξετάσει τον αγκώνα σας προσεκτικά. Θα χρειαστεί μία ακτινογραφία του αγκώνα για την αξιολόγηση του βαθμού φθοράς των αρθρικών επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μία μαγνητική ή αξονική τομογραφία του αγκώνα, ανάλογα με την πάθηση, ή για προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Αρθρίτιδα αγκώνα CT axial
Αρθρίτιδα αγκώνα CT coronal

Συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία  στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ξεκούραση,
 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Άσκηση
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDS)
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι
 • Ένεση κορτιζόνης

Χειρουργική θεραπεία – Αρθροσκόπηση αγκώνα

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, τότε η αρθροσκόπηση αγκώνα είναι μία θεραπευτική επιλογή σε επιλεγμένους ασθενείς – κυρίως με ελαφρύτερης μορφής αρθρίτιδα.  Η αρθροσκόπηση αγκώνα διαρκεί περίπου 60-90 λεπτά, ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία και την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο κ. Παναγόπουλος θα κάνει 2-3 μικρές οπές 4 χιλιοστών στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα. Ο χειρουργός εισάγει στον αγκώνα μια μικρή κάμερα, το αρθροσκόπιο. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, απελευθερώνονται συμφύσεις, αφαιρούνται ελεύθερα σωμάτια χόνδρου και ομαλοποιούνται οι εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, στο πρόσθιο και οπίσθιο μέρος του αγκώνα. Η αρθροσκόπηση αγκώνα είναι απαιτητική επέμβαση, που πρέπει να γίνεται από χειρουργό με σημαντική εμπειρία στη χειρουργική του αγκώνα.

Screenshot 2024 07 03 at 5.28.44 PM
Σχηματική απεικόνιση αρθροσκόπησης αγκώνα

Χειρουργική θεραπεία – Αρθροπλαστική αγκώνα

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, τότε η αρθροπλαστική αγκώνα δίνει την οριστική λύση. Η αρθροπλαστική αγκώνα είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και συνήθως είναι φθαρμένες. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Τα υλικά που τοποθετούνται είναι από μέταλλο  και είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα.

Υπάρχουν 2 κύρια είδη αρθροπλαστικής αγκώνα: η ολική αρθροπλαστική αγκώνα (ΤΕΑ, ή total elbow arthroplasty) και η ημιαρθροπλαστική. Στην ολική αρθροπλαστική αντικαθίστανται και οι δύο αρθρικές επιφάνειες με μεταλλικές προθέσεις που αρθρώνονται μεταξύ τους. Χρησιμοποιείται κυρίως στην οστεοαρθρίτιδα που συνήθως προκαλεί την φθορά και των 2 αρθρικών επιφανειών. Στην ημιαρθροπλαστική (“hemi”), αντικαθίσταται με πρόθεση μόνο η μία από τις αρθρικές επιφάνειες αυτή του βραχιονίου. Η ημιαρθροπλαστική χρησιμοποιείται κυρίως σε πολύ περιφερικά κατάγματα του περιφερικού βραχιονίου, που δεν δύνανται να επιδιορθωθούν με εσωτερική οστεοσύνθεση.

Η αρθροπλαστική αγκώνα είναι τεχνικά δύσκολη και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο χειρουργό άνω άκρου. Επίσης είναι μια επέμβαση που δυνητικά μπορεί να έχει επιπλοκές, όπως λοίμωξη, χαλάρωση, νευρική βλάβη ή περιπροθετικά κατάγματα. Για τον λόγο αυτό, η αρθροπλαστική αγκώνα θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό με μεγάλο όγκο περιστατικών. Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη πείρα στη χειρουργική του αγκώνα και θα συζητήσει μαζί σας αναλυτικά για την επέμβαση κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. 

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται βαθμιαία. Μέσα σε λίγες ημέρες από την αρθροπλαστική ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί κάνοντας τις βασικές κινήσεις της καθημερινότητάς του.

FAQs – Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η αρθρίτιδα αγκώνα?

Η αρθρίτιδα αγκώνα είναι μία εκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη φθορά των αρθρικών επιφανειών του αγκώνα.

Πότε μπορώ να κάνω αρθροσκόπηση για αρθρίτιδα αγκώνα?

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, τότε η αρθροσκόπηση αγκώνα είναι μία θεραπευτική επιλογή σε επιλεγμένους ασθενείς – κυρίως με ελαφρύτερης μορφής αρθρίτιδα.

Τι είναι η αρθροπλαστική αγκώνα?

Η αρθροπλαστική αγκώνα είναι η χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του αγκώνα με μεταλλικά εμφυτεύματα.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top