Πόνος στο γόνατο

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ο πόνος στο γόνατο αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο ορθοπαιδικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή όλων μας. Μπορεί να προκληθεί από ξαφνικό τραυματισμό, υπερβολική καταπόνηση ή από κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως αρθρίτιδα. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.

Πόνος στο γόνατο - αιτίες

Πόνος στο Γόνατο: Ανατομία

Το γόνατο είναι μια ευάλωτη άρθρωση στην οποία ασκείται μεγάλη πίεση από τις καθημερινές δραστηριότητες. Η άρθρωση του γόνατος περιλαμβάνει το μηριαίο οστό, την κνήμη, την περόνη & την επιγονατίδα.

Τα οστά αυτά συνδέονται μεταξύ τους με τέσσερις βασικούς συνδέσμους, οι οποίοι σταθεροποιούν τις αρθρώσεις:

 • πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος & οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος
 • έσω πλάγιος σύνδεσμος & έξω πλάγιος σύνδεσμος

Τα οστά καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος μειώνει την τριβή μεταξύ των οστών και κατανέμει ομοιόμορφα τα φορτία κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Ανάμεσα στα αρθρούμενα οστά βρίσκονται οι μηνίσκοι (έσω μηνίσκος και έξω μηνίσκος), οι οποίοι δρουν σαν «αμορτισέρ», απορροφώντας τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Πόνος στο γόνατο ανατομία

Πόνος στο Γόνατο: Αιτίες

Πολλές παθήσεις στο γόνατο είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς του αρθρικού χόνδρου. Σε άλλες περιπτώσεις, τα προβλήματα στο γόνατο είναι αποτέλεσμα τραυματισμού.

 • Ρήξη μηνίσκου: προκαλείται κατά τη διάρκεια απότομων στροφικών κινήσεων ή σε ένα βαθύ κάθισμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και αδυναμία κίνησης του γόνατος. Ορισμένες φορές κατά τον τραυματισμό ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος σαν «κρακ». Οι ασθενείς με ρήξη μηνίσκου και μηχανικά συμπτώματα ή κλειδωμένο γόνατο χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης με αρθροσκόπηση για μηνισκεκτομή ή μηνισκοσυρραφή.
 • Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: προκαλείται συνήθως από μια ξαφνική στροφή του γόνατος, πχ απότομη αλλαγή κατεύθυνσης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, αστάθεια και δυσκολία βάδισης. Οι ασθενείς με εμμένουσα αστάθεια γόνατος μετά από ρήξη χιαστού χρήζουν ανακατασκευής του συνδέσμου με αρθροσκόπηση.
 • Αρθρίτιδα γόνατος: ο χόνδρος των αρθρώσεων φθείρεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και δυσκολία στην κίνηση. Προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Τενοντίτιδα: φλεγμονή των τενόντων γύρω από το γόνατο. Συχνά εμπλέκονται ο επιγονατιδικός και οι οπίσθιοι μηριαίοι.
 • Χονδροπάθεια: Εμφανίζεται πιο συχνά στην επιγονατίδα και οφείλεται στην λέπτυνση και φθορά του χόνδρου. Οι ασθενείς με χονδροπάθεια εμφανίζουν πόνο στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος που γίνεται χειρότερα κατά το ανέβασμα και κατέβασμα σκαλοπατιών.
 • Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας: Πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος που οφείλεται σε φλεγμονή από υπερχρήση. Εμφανίζεται συχνότερα σε δρομείς.

Πόνος στο Γόνατο: Διάγνωση

Εκτός από ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση, η διαγνωστική προσέγγιση για τα προβλήματα στο γόνατο μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, υπέρηχο & μαγνητική τομογραφία. Ο κ. Παναγόπουλος θα πάρει αναλυτικό ιστορικό & θα εξετάσει το γόνατο. Κατόπιν, ανάλογα με τις περιστάσεις & την κλινική υποψία, θα ζητήσει τον απαιτούμενο απεικονιστικό έλεγχο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης & τον καθορισμό της ενδεδειγμένης θεραπείας.

Πόνος στο γόνατο: Πρόληψη & Θεραπεία

Οι παράγοντες που μπορεί να μας βοηθήσουν να μετριάσουμε ή να αποφύγουμε τον πόνο στο γόνατο περιλαμβάνουν:

 • Προθέρμανση και διατάσεις πριν την άσκηση.
 • Ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, ιδίως του τετρακεφάλου.
 • Διατήρηση σωματικού βάρους.
 • Αποφυγή του καπνίσματος. Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας και στην φθορά του αρθρικού χόνδρου.
 • Ανάπαυση, παγοθεραπεία και ανύψωση του άκρου μπορεί να βοηθήσουν σε περίπτωση μικρού τραυματισμού ή  ήπιαςφλεγμονής.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έγχυση υαλουρονικού οξέος ή βιολογικών παραγόντων μπορεί να μετριάσουν τον πόνο για εύλογο χρονικό διάστημα.

Εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τότε ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να σας προτείνει τη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης, ανάλογα με την έκταση της πάθησης και των συμπτωμάτων σας. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με αρθροσκόπηση γόνατος που προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας μπορεί να χρειαστεί ανοικτό χειρουργείο με αρθροπλαστική γόνατος.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες του πόνου στο γόνατο;

– Ρήξη μηνίσκου
– Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου
– Αρθρίτιδα γόνατος
– Χονδροπάθεια
– Αστάθεια επιγονατίδας
– Κάκωση συνδέσμων & τενοντίτιδα
– Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Ποια είναι η διαγνωστική προσέγγιση;

– Ιστορικό & κλινική εξέταση
– Ακτινογραφίες
– Μαγνητική τομογραφία

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top