Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι η Ακρωμιοκλειδική Άρθρωση;

Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση βρίσκεται στον ώμο και συνδέει το περιφερικό άκρο της κλείδας με το ακρώμιο (άνω και πρόσθιο τμήμα της ωμοπλάτης). Το ακρώμιο συνδέεται με την κλείδα με τη βοήθεια των ακρωμιοκλειδικών συνδέσμων (άνω και κάτω). Στην ανατομική συγκράτηση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης συμμετέχουν και οι κορακοκλειδικοί σύνδεσμοι, που βρίσκονται μεταξύ κλείδας και κορακοειδούς απόφυσης (τραπεζοειδής και κωνοϊδής).

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης 1

Τι είναι το Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης;

Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την άρθρωση υφίστανται διάταση ή ρήξη, συνήθως κατόπιν τραύματος. Ως αποτέλεσμα, το περιφερικό άκρο της κλείδας ανασηκώνεται, χάνοντας την φυσιολογική επαφή του με το ακρώμιο (μετατόπιση κλείδας προς τα πάνω).

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης - Συγκριτική ακτινογραφία

Ποιος είναι ο μηχανισμός κάκωσης;

Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι συνήθως επακόλουθο πτώσης στον ώμο. Είναι συχνός τραυματισμός σε ομαδικά αθλήματα (ειδικά contact sports, όπως ποδόσφαιρο), ή σε χειμερινά αθλήματα, όπως το ski και το snowboard. Επίσης μπορεί να συμβεί και μετά από τροχαία ατυχήματα (πτώση από ποδήλατο, τροχαίο με αυτοκίνητο).

Matt-RIchie-acj-injury
ACJ injury mechanism

Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης ταξινομείται σε 6 τύπους, ανάλογα με το βαθμό και την κατεύθυνση παρεκτόπισης  της κλείδας σε σχέση με το οστό του ακρωμίου (ταξινόμηση Rockwood):

  • Τύπος Ι: Απλό διάστρεμμα των ακρωμιοκλειδικών συνδέσμων, χωρίς περαιτέρωω βλάβη στους κορακοκλειδικούς συνδέσμους. Η κλείδα παραμένει στην ανατομική της θέση.
  • Τύπος ΙΙ: Ρήξη των ακρωμιοκλειδικών συνδέσμωνω, με συνοδό διάταση ή μερική ρήξη των κορακοκλειδικών συνδέσμων. Η κλείδα μετατοπίζεται ελαφρά προς τα πάνω (CC distance <25%).
  • Τύπος ΙΙΙ: Πλήρης ρήξη των ακρωμιοκλειδικών συνδέσμων, αλλά και των κορακοκλειδικών συνδέσμων. Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση είναι εξαρθρωμένη προς τα πάνω (CC distance 25-100%).
  • Τύπος IV: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων (όπως στο βαθμό ΙΙΙ), αλλά με την κλείδα παρεκτοπισμένη προς τα πίσω.
  • Τύπος V: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων (όπως στο βαθμό ΙΙΙ), αλλά με ανύψωση της κλείδας προς τα πάνω (CC distance >100%).
  • Τύπος VI: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων (όπως στο βαθμό ΙΙΙ), αλλά με την κλείδα προς τα κάτω.

ACJ injury - Rockwood classification

Κλινική εικόνα – Συμπτώματα

Οι ασθενείς με εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

  • Έντονο πόνο στην άνω επιφάνεια του ώμου – η περιοχή είναι συχνά έντονα επώδυνη στην ψηλάφηση.
  • Ορατή παραμόρφωση – προπέτεια με προβολή του περιφερικού άκρου της κλείδας κάτω από το δέρμα και πόνο στην ψηλάφηση.
  • Αδυναμία του άνω άκρου – κάθετη ή οριζόντια αστάθεια της ακρωμιοκλειδικής
  • Περιορισμό κίνησης του ώμου

Eξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης του ποδοσφαιριστή Mo Salah

Διάγνωση

Συνήθως, η διάγνωση στο εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης γίνεται από την χαρακτηριστική κλινική εικόνα και επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες. Ο ασθενής με εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο  κ. Παναγόπουλος θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα του ώμου για να εξετάσει την ακεραιότητα των υποκείμενων τενόντων, καθώς δεν αποκλείονται ποτέ συνοδές κακώσεις.

Θα χρειαστεί μία ακτινογραφία του ώμου για την αξιολόγηση του βαθμού –  σοβαρότητας του εξαρθρήματος. Μερικές φορές απαιτείται και η απεικόνιση του άλλου ώμου για σύγκριση, ή η διενέργεια ειδικών λήψεων (με κεφαλική κλίση 10-15 μοιρών, ή Zanca views). Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με αξονική τομογραφία ώμου, ή μαγνητική τομογραφία, αν υπάρχει υποψία παρουσίας άλλων τραυματισμών.

Θεραπεία

Η θεραπεία για το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης εξαρτάται από την βαρύτητα και την σταθερότητα της κάκωσης. Η θεραπεία για τραυματισμούς της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης τύπου Ι και ΙΙ είναι κατά κανόνα συντηρητική, με μία ανάρτηση και αντιφλεγμονώδη για σύντομο χρονικό διάστημα, και κατόπιν σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα με τη βοήθεια ενός εξατομικευμένου προγράμματος φυσιοθεραπείας. 

Η αντιμετώπιση εξαρθρημάτων τύπου ΙΙΙ είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται συντηρητικά και άλλες που αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς με εξάρθρημα τύπου III που ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, είναι σε θέση μετά από μερικές εβδομάδες να επιστρέφουν στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Ασθενείς που εξακολουθούν να έχουν πόνο ή αστάθεια στην κίνηση πάνω από το επίπεδο του ώμου μετά τη συντηρητική θεραπεία, ασθενείς που εκτελούν χειρωνακτική εργασία, καθώς και οι αθλητές είναι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση.

Η θεραπεία για τους τύπους IV, V και VI εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης κατά κανόνα περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση με σκοπό την ευθυγράμμιση της άρθρωσης και την επιδιόρθωση ή ανακατασκευή/αντικατάσταση των κορακοκλειδικών και ακρωμιοκλειδικών συνδέσμων. Η παραδοσιακή τεχνική για το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής είναι η τροποποιημένη τεχνική Weaver-Dunn (JBJS, 1972), που περιλαμβάνει εκτομή της περιφερικής κλείδας και μεταφορά του κορακο-ακρωμιακού συνδέσμου (CA ligament) στην κλείδα. Η τεχνική αυτή στη συνέχεια έγινε λιγότερο δημοφιλής, λόγω φτωχότερων αποτελεσμάτων στη βιβλιογραφία.

ACJ recon

Έκτοτε, έχουν περιγραφεί πολλές διαφορετικές τεχνικές για την αποκατάσταση του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής, τόσο με ανοικτές όσο και με αρθροσκοπικές μεθόδους. Σε οξείες περιπτώσεις, εντός 2 εβδομάδων από τον τραυματισμό, το εξάρθρημα μπορεί να αποκατασταθεί με τη χρήση μεταλλικών κομβίων, είτε ανοικτά είτε αρθροσκοπικά (πχ, Arthrex Tightrope ή DogBone). Σε πιο χρόνιες περιπτώσεις, συνιστάται η ανακατασκευή με χρήση αλλομοσχεύματος, ή συνθετικού μοσχεύματος (πχ, Lockdown ή LARS ligament).

Στην κλινική μας, προτιμάμε την ανακατασκευή των συνδέσμων που έχουν υποστεί ρήξη με συνθετικό μόσχευμα (σύνδεσμος LARS), μέσω μικρής τομής στην πρόσθια και άνω επιφάνεια του ώμου (bra strap incision).

ACL LARS ligament preop
ACJ LARS ligament postop

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο;

Η αποκατάσταση του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση φορώντας μία ανάρτηση για λίγες εβδομάδες. Με την συνδρομή ενός εξατομικευμένου προγράμματος φυσικοθεραπείας, ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε λίγες ημέρες και με ασφάλεια στον αθλητισμό σε περίπου 3 μήνες.

Ποιο είναι το κόστος για την επέμβαση;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής?

Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την άρθρωση υφίστανται διάταση ή ρήξη, συνήθως κατόπιν τραύματος. Ως αποτέλεσμα, το περιφερικό άκρο της κλείδας ανασηκώνεται, χάνοντας την φυσιολογική επαφή του με το ακρώμιο (μετατόπιση κλείδας προς τα πάνω).

Πως γίνεται η διάγνωση?

Συνήθως, η διάγνωση γίνεται από την χαρακτηριστική κλινική εικόνα και επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες.

Ποια είναι η θεραπεία?

Η θεραπεία για τραυματισμούς της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης τύπου Ι και ΙΙ είναι κατά κανόνα συντηρητική, ενώ για εξαρθρήματα τύπου IV, V & VI είναι συνήθως χειρουργική. Η αντιμετώπιση εξαρθρημάτων τύπου ΙΙΙ είναι πιο αμφιλεγόμενη.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top