Αθλητικές κακώσεις – Τι είναι και πως θεραπεύονται?

Αθλητικές κακώσεις

Ένας αθλητής που μόλις υπέστη έναν τραυματισμό, πιθανότατα έχει μια κυρίαρχη σκέψη στο μυαλό: «Πόσο σύντομα μπορώ να επιστρέψω στο γήπεδο;»

Ένα βήμα που θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε πιο γρήγορα από τις αθλητικές κακώσεις είναι να δείτε έναν εξειδικευμένο χειρουργό για διάγνωση και θεραπεία, και όχι έναν γενικό ιατρό. Ενώ στην καθημερινή ζωή συμβαίνουν πολλοί τραυματισμοί που μπορεί να θεραπεύσει ο οικογενειακός σας γιατρός, ένας εξειδικευμένος γιατρός θα προσεγγίσει τη θεραπεία του τραυματισμού σας από διαφορετική οπτική γωνία.

Ο Γεώργιος Παναγόπουλος MD είναι εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός, με εμπειρία στην αθλητικές κακώσεις και την διαχείρισή τους. 

Τι είναι οι αθλητικές κακώσεις;

Ο όρος αθλητικές κακώσεις περιγράφει τραυματισμούς που συμβαίνουν σε αθλητές (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες) κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων (προπόνηση ή αγώνες).

Ποδοσφαιριστής με κάκωση γόνατος
Αποκατάσταση αθλητή 1

Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι τραυματισμοί μπορεί να συμβούν και σε καθημερινούς ανθρώπους. Ο διαχωρισμός γίνεται για τους παρακάτω λόγους:

 • Οι αθλητές υφίστανται τραυματισμούς με διαφορετική συχνότητα και σε διαφορετικά μέρη του σώματος ανάλογα με το άθλημα.  
 • Υπάρχει διαφορά στην ενέργεια που εκλύεται κατά τον τραυματισμό, λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας και της ταχύτητας που αναπτύσσουν οι αθλητές
 • Η επίδοση της ομάδας, αλλά και η καριέρα του αθλητή εξαρτώνται άμεσα από την αποκατάσταση, και πολλές φορές απαιτείται πιο επιθετική προσέγγιση και γρηγορότερες αποφάσεις.
 • Οι αθλητικές κακώσεις απαιτούν εντατική φυσικοθεραπεία & αποκατάσταση με γυμναστή προκειμένου να επιτευχθεί η γρηγορότερη δυνατή επιστροφή στο παιχνίδι.
 • Οι κακώσεις στους αθλητές ενδέχεται να έχουν και οικονομικές επιπτώσεις, τόσο για τον ίδιο τον αθλητή (μη ανανέωση συμβολαίου), όσο και για την ομάδα.

 Οι συνήθεις αθλητικοί τραυματισμοί περιλαμβάνουν:

 • Διαστρέμματα
 • Μυϊκές θλάσεις και καταπονήσεις – DOMS (delayed onset muscle soreness)
 • Κατάγματα και εξαρθρήματα
 • Διάσειση
 • Τενοντίτιδες
 • Περιοστίτιδα κνήμης
 • Τραυματισμοί στο γόνατο
 • Ρήξη μηνίσκου ή ρήξη χιαστού
 • Τραυματισμοί στροφικού πετάλου – ρήξη τένοντα ώμου
 • Σύνδρομο κοιλιακών ή sports hernia

Εξ αυτών των κακώσεων, ορισμένοι τραυματισμοί μπορεί να είναι οξείς (συμβαίνουν ξαφνικά, μία φορά) ή χρόνιοι (συμβαίνουν σταδιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως από υπερβολική χρήση).

Οι συνήθεις αθλητικές κακώσεις τείνουν να διαφέρουν ανάλογα με το άθλημα. Οι ποδοσφαιριστές τυπικά παθαίνουν μυϊκές θλάσεις στους μυς των κάτω άκρων, όπως θλάση προσαγωγού, οπίσθιων μηριαίων, ή κακώσεις στα γόνατα, όπως ρήξη πλαγίων συνδέσμων, ρήξη μηνίσκου, ρήξη χιαστού. Οι μπασκετμπολίστες παθαίνουν συχνά διαστρέμματα ποδοκνημικής και κακώσεις στα δάκτυλα. Οι κολυμβητές καταπονούν αρκετά τους ώμους τους, ενώ οι αθλητές ρίψης (throwing athletes) μπορεί να εμφανίσουν συχνά πρόβλημα στον αγκώνα.

Αθλητής με κάκωση στο γόνατο
Αποκατάσταση αθλητή 2

Το πώς λαμβάνετε θεραπεία για έναν αθλητικό τραυματισμό μπορεί να αποβεί καθοριστικό ή μοιραίο για την περαιτέρω καριέρα σας στον αθλητισμό, είτε είστε επαγγελματίας αθλητής είτε αρχάριος. Είναι σημαντικό ο γιατρός που θα σας αναλάβει να είναι εκπαιδευμένος και να έχει εμπειρία στην αξιολόγηση και θεραπεία των αθλητικών κακώσεων. Το ζητούμενο είναι ο αθλητής να επανέλθει σε αγωνιστική κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Θεραπεία και αποκατάσταση 

Ενώ ο Δρ Παναγόπουλος συνήθως ξεκινά τη θεραπεία ενός αθλητικού τραυματισμού με το τυπικό πρωτόκολλο RICE (ανάπαυση, πάγος, συμπίεση, ανύψωση), παραμένει επίσης ενήμερος για την ανάπτυξη θεραπειών και τεχνολογιών, όπως οι αναγεννητικές θεραπείες που χρησιμοποιούν τις θεραπευτικές ικανότητες του σώματός σας για να επιταχύνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης (η θεραπεία PRP είναι ένα παράδειγμα).

Και πάλι, ο στόχος μας είναι να σας δούμε ξανά στους αγώνες σύντομα. Επομένως, το κύριο ζητούμενο είναι να αναπτύξουμε για σας ένα πρόγραμμα θεραπείας και αποκατάστασης που να προετοιμάσει το σώμα σας να αντέξει το άγχος και τον αντίκτυπο του αθλητικού ανταγωνισμού. Αυτό το σχέδιο συχνά περιλαμβάνει εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία που δεν αποκαθιστά απλώς την κανονική λειτουργία όπως θα χρειαζόταν ένας υπάλληλος γραφείου, αλλά σας οδηγεί πέρα από αυτό, σε ένα πιο έντονο επίπεδο δύναμης και απόδοσης ιδανικό για αθλητές.

Το ολιστικό σχέδιο επιστροφής στο παιχνίδι (return to play) μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διατροφική συμβουλευτική, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης και μια σύσταση για ψυχολογική συμβουλευτική για να διασφαλίσει ότι θα έχετε απόλυτη αυτοπεποίθηση όταν θα επιστρέψετε στο γήπεδο. Εάν είστε διστακτικοί ή συνεσταλμένοι με οποιονδήποτε τρόπο, κινδυνεύετε να τραυματίσετε ξανά τον εαυτό σας.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια πιο επεμβατική διαδικασία που παρατείνει το χρόνο ανάρρωσης, επομένως, εκτός εάν ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση (όπως με ρήξη χιαστού, ή σε μία ρήξη τένοντα ώμου), ο Δρ Παναγόπουλος εξαντλεί πρώτα τις λιγότερο επεμβατικές μεθόδους θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της φυσικοθεραπείας, των ενέσεων και των φαρμάκων.

Εάν έχετε έναν αθλητικό τραυματισμό που χρειάζεται θεραπεία, η ομάδα μας είναι έτοιμη να σας βοηθήσει. Καλέστε το γραφείο μας και ζητήστε ραντεβού, προκειμένου να λάβετε την εξειδικευμένη καθοδήγηση και θεραπεία που απαιτείται για να γυρίσετε το γρηγορότερο δυνατό πίσω στο παιχνίδι.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι οι αθλητικές κακώσεις?

Ο όρος αθλητικές κακώσεις περιγράφει τραυματισμούς που συμβαίνουν σε αθλητές (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες) κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων (προπόνηση ή αγώνες).

Πως θεραπεύονται οι αθλητικές κακώσεις?

Απαιτούν την συνεισφορά γιατρού, φυσικοθεραπευτή, γυμναστή, διατροφολόγου, προκειμένου να γυρίσει ο αθλητής το ταχύτερο δυνατόν στην ενεργό δράση.

Πως μπορώ να αποφύγω τις αθλητικές κακώσεις?

– Σωστή προθέρμανση
– Κατάλληλη πρόληψη & αποθεραπεία
– Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού
– Σταδιακή επανένταξη μετά από περίοδο χαμηλής δραστηριότητας

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top