Αρθροσκόπηση Ώμου

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι η αρθροσκόπηση Ώμου;

αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη που περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου με μια κάμερα μέσα από μία οπή 4 χιλιοστών, επιτρέποντας τη διάγνωση και ακόλουθη θεραπεία των συχνότερων βλαβών του ώμου. Είναι μία σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της αρθροσκόπησης επιτρέπει τη γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς, με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Η υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση από το αρθροσκόπιο επιτρέπει την αντιμετώπιση των βλαβών της άρθρωσης του ώμου με μεγαλύτερη ακρίβεια.

    

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση Ώμου;

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνουν:

Αρθροακόπηση ώμου - ενδείξεις

Πριν την αρθροσκόπηση – προετοιμασία

Ο ασθενής θα ενημερωθεί πριν από το χειρουργείο για την απαιτούμενη αρθροσκοπική χειρουργική θεραπεία και το επακόλουθο πρωτόκολλο αποκατάστασης ανάλογα με την πάθηση. Ο ασθενής θα υποβληθεί από τον αναισθησιολόγο σε προεγχειρητικό έλεγχο. Εκτός από αναλυτικό ιστορικό και κλινική εξέταση, ο προεγχειρητικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Ο αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά (κάποια φάρμακα, ιδίως αντιπηκτικά, ενδέχεται να χρειαστούν ολιγοήμερη διακοπή πριν το χειρουργείο) καθώς και για το από πότε πρέπει ο ασθενής να παραμείνει νηστικός τη μέρα πριν το χειρουργείο.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο – αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία +/- περιοχική αναισθησία. Το πλεονέκτημα της περιοχικής αναισθησίας είναι ότι παρέχει εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο μετεγχειρητικός πόνος στον ώμο. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα, ή την επομένη εφόσον το επιθυμεί. 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης;

Η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά μέχρι 2 ώρες, ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία και την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ώμου, ο κ. Παναγόπουλος θα κάνει 2-3 μικρές οπές 4 χιλιοστών στην πρόσθια, οπίσθια και πλάγια επιφάνεια του ώμου. Ο κ. Παναγόπουλος θα εισάγει στον ώμο μια μικρή κάμερα, το αρθροσκόπιο από την οπίσθια οπή.

Αρθροσκόπηση ώμου χειρουργική ομάδα
Διαγνωστική αρθροσκόπηση ώμου
Βλάβη Bankart κατά την αρθροσκόπηση ώμου
Αρθροσκόπηση ώμου μετά από εξάρθρημα - αστάθεια

Το αρθροσκόπιο είναι στην πράξη ένα μικρό τηλεσκόπιο (4.5mm ή 2.9mm), που με τη βοήθεια μιας πηγής ψυχρού φωτισμού από οπτικές ίνες, μεταδίδει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε ένα monitor. Προκειμένου να γίνουν ορατές οι δομές της άρθρωσης, η άρθρωση του ώμου διατείνεται μέσω μιας αντλίας φυσιολογικού ορού. Από τις άλλες οπές, ο χειρουργός θα εισάγει όλα τα απαραίτητα αρθροσκοπικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας. Στο τέλος της επέμβασης, οι οπές του δέρματος καλύπτονται με απλά αυτοκόλλητα. Η επέμβαση καταγράφεται σε DVD το οποίο δίνεται στον ασθενή, εφόσον το επιθυμεί.

Αρθροσκόπηση ώμου: χρόνος αποκατάστασης

Πριν από το εξιτήριο, ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Παναγόπουλο τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει σχετικό φυλλάδιο με μετεγχειρητικές οδηγίες. Μετά το χειρουργείο, το άκρο τοποθετείται σε μία ανάρτηση. Το χρονικό διάστημα χρήσης της ανάρτησης ποικίλει ανάλογα με τα ευρήματα του χειρουργείου και τις βλάβες που επιδιορθώθηκαν. Ο ασθενής παρακολουθείται από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο αποκατάστασης που ενδείκνυται με βάση τη βλάβη που επιδιορθώθηκε. Η φυσικοθεραπεία μετά από αρθροσκόπηση ώμου είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

  • Δεν απαιτείται νοσηλεία – ο ασθενής μπορεί να γυρίσει σπίτι την ίδια μέρα 
  • Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης – αντιμετώπιση των βλαβών του ώμου με μεγαλύτερη ακρίβεια  
  • Πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με τις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις
  • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών και επομένως μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
  • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα – μικρότερες τομές

xΑρθροσκόπηση ώμου - πλεονεκτήματα

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

H αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη που περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου με μια κάμερα μέσα από μία οπή 4 χιλιοστών, επιτρέποντας τη διάγνωση και ακόλουθη θεραπεία των συχνότερων βλαβών του ώμου.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ώμου;

Σύνδρομο πρόσκρουσης – τενοντίτιδα ώμου
Ρήξη τένοντα ώμου
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα 
Παγωμένος ώμος
Αστάθεια – εξάρθρημα ώμου
Παθήσεις δικεφάλου/βλάβη SLAP
Πρώιμη οστεοαρθρίτιδα
Παθήσεις ακρωμιοκλειδικής

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

– Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα – μικρότερες τομές
– Ημερήσια νοσηλεία
– Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης – αντιμετώπιση των βλαβών του ώμου με μεγαλύτερη ακρίβεια  
– Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών
– Ελάχιστος τραυματισμός ιστών – μείωση μετεγχειρητικού πόνου
– Ταχύτερη ανάρρωση
– Ταχύτερη επιστροφή σε εργασία – καθημερινές δραστηριότητες

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top