Κολύμβηση και τραυματισμοί: ο οδηγός του κολυμβητή για γρήγορη επιστροφή στο νερό

Κολύμβηση & τραυματισμοί 1

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική μορφή προπόνησης που παρέχει άσκηση για ολόκληρο το σώμα και μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο, όπως κάθε άλλο άθλημα, η κολύμβηση μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένους τραυματισμούς εάν δεν εκτελεστεί σωστά ή εάν υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση.

Το κολύμπι συνδυάζει αντοχή και ενδυνάμωση σε ένα περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις από τα άνω άκρα παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της προωθητικής δύναμης και στις τέσσερις κύριες κινήσεις της κολύμβησης: ελεύθερο, πεταλούδα, πρόσθιο και ύπτιο.1

Ο Ώμος του Κολυμβητή

Ένα από τα πιο κοινά ορθοπαιδικά προβλήματα που σχετίζονται με την κολύμβηση είναι ο πόνος στον ώμο. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στο πρόσθιο μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στο στροφικό πέταλο και σε άλλους μύες και τένοντες στον ώμο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ρήξεις και άλλους τραυματισμούς. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πόνος στον ώμο που προκαλείται συχνά από το κολύμπι αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως «ώμος του κολυμβητή».

Αυτός είναι ένας όρος που γενικά περιγράφει ένα σύνδρομο με πόνο στον πρόσθιο ώμο που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση του στροφικού πετάλου κάτω από το κορακοακρωμιακό τόξο.2 Ο ώμος του κολυμβητή είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς και έντονης επαναληπτικής περιστροφής της άρθρωσης του ώμου. Στο κολύμπι, ο αθλητής περιστρέφει τις αρθρώσεις και των δύο ώμων, χρησιμοποιώντας περισσότερο εύρος κίνησης. Η έντονη κολύμβηση σε συνδυασμό με την αντίσταση του νερού, συμβάλλει στην εμφάνιση του ώμου του κολυμβητή. Προκειμένου να αποφευχθεί ο πόνος στον ώμο, είναι σημαντικό ο κολυμβητής να χρησιμοποιεί σωστή τεχνική, με σταδιακή αύξηση της έντασης και της διάρκειας των προπονήσεων.

Κολύμβηση & τραυματισμοί 2
Κολύμβηση & τραυματισμοί 3

Κολύμβηση & πόνος στη μέση

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι ο πόνος στη μέση. Οι συνεχείς κινήσεις των ποδιών μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης, ιδιαίτερα εάν ο κολυμβητής δεν έχει αρκετή δύναμη στον κορμό ή αν εφαρμόζει κακή τεχνική. Η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η σπονδυλόλυση και η σπονδυλολίσθηση είναι από τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζονται στον κολυμβητή.3

Ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να σχετίζεται με την «αναστροφή» που χρησιμοποιείται από κολυμβητές ελεύθερου στυλ για να αλλάξουν κατεύθυνση όταν φτάνουν στον τοίχο της πισίνας (flip turn). Για να αποφευχθεί ο πόνος στη μέση, είναι σημαντικό να εμπλέκονται οι μύες του πυρήνα όταν κολυμπάτε και να εστιάσετε στη σωστή τεχνική.

Κολύμβηση & πόνος στο γόνατο

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα άλλο ορθοπαιδικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από το κολύμπι. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στην άρθρωση του γόνατος, ιδιαίτερα εάν ο κολυμβητής έχει μια προϋπάρχουσα πάθηση στο γόνατο.

Ο πόνος στο γόνατο σε επαγγελματίες αθλητές αναφέρεται συνήθως ως breaststroker’s knee. Αυτό είναι ένα σύνδρομο πόνου στο πρόσθιο και έσω γόνατο. Η αιτιολογία είναι ασαφής, αλλά μπορεί να σχετίζεται με διάστρεμμα του MCL, διάστρεμμα των προσαγωγών ή τενοντίτιδα της επιγονατίδας.4 Για να αποφευχθεί ο πόνος στο γόνατο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική όταν κολυμπάτε και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Κολύμβηση & τραυματισμοί 4
serena repice lentini q4tScOAuIm8 unsplash

Το κολύμπι είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί κατάγματα τύπου stress όχι μόνο στο πόδι και στον αστράγαλο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό μεταξύ των ανταγωνιστικών κολυμβητών που προπονούνται πολλές ώρες κάθε μέρα. Τα κατάγματα τύπου stress προκαλούνται από υπερβολική χρήση και μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και φλεγμονή. Για να αποτρέψετε τα κατάγματα αυτά, είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας και να ξεκουράζεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συμπερασματικά, η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορισμένα ορθοπαιδικά προβλήματα εάν δεν εκτελεστεί σωστά ή εάν υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση. Οι τραυματισμοί στη κολύμβηση είναι πιθανοί, αλλά μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αν προσέχουμε μερικά πράγματα. Για να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική όταν κολυμπάτε, να αυξάνετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας και να επικεντρωθείτε στη διατήρηση της καλής συνολικής φυσικής κατάστασης και δύναμης. Εάν αισθανθείτε πόνο ή τραυματισμό, είναι σημαντικό να ζητήσετε συμβουλές από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

Βιβλιογραφία

1. Sein ML, Walton J, Linklater J, Appleyard R, Kirkbride B, Kuah D, et al.: Shoulder pain in elite swimmers: primarily due to swim-volume-induced supraspinatus tendinopathy. Br J Sports Med 2010;44:105-113.

2. Tate A, Turner GN, Knab SE, Jorgensen C, Strittmatter A, Michener LA: Risk factors associated with shoulder pain and disability across the lifespan of competitive swimmers. J Athl Train 2012;47:149-158.

3. Nyska M, Constantini N, Cale-Benzoor M, Back Z, Kahn G, Mann G: Spondylolysis as a cause of low back pain in swimmers. Int J Sports Med 2000;21:375-379.

4. Nichols AW: Medical Care of the Aquatics Athlete. Curr Sports Med Rep 2015;14:389-396.

FAQ – Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι ο ώμος του κολυμβητή;

Είναι ένα σύνδρομο με πόνο στον πρόσθιο ώμο που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση του στροφικού πετάλου κάτω από το κορακοακρωμιακό τόξο.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί στην κολύμβηση?

– Πόνος στον ώμο (swimmer’s shoulder)
– Πόνος στο γόνατο (breaststroker’s knee)
– Πόνος στη μέση

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top