Ρήξη Τετρακεφάλου

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Tι είναι Ο τετρακέφαλος;

O τετρακέφαλος είναι ο τένοντας που συνδέει τον μηρό με την επιγονατίδα και μαζί με τον επιγονατιδικό τένοντα συνεισφέρει στη δημιουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος. 

Ρήξη τετρακεφάλου

Τι προκαλεί την ρήξη τετρακεφάλου;

Η ρήξη τετρακεφάλου εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες > 40 ετών. Μπορεί να αποτελεί μέρος κάποιας αθλητικής κάκωσης, ή να οφείλεται σε μία πτώση πάνω στο λυγισμένο γόνατο, ή στη λάθος προσγείωση μετά από άλμα. Πιο επιρρεπείς είναι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την αγγείωση των τενόντων, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.  

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συντελέσουν στη ρήξη τετρακεφάλου, όπως:

  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Παράγοντες σχετιζόμενοι με την αιμοκάθαρση
  • Υπερπαραθυρεοειδισμός
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Λευχαιμία
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Λοιμώξεις
  • Μεταβολική νόσος
  • Χρήση στεροειδών
  • Παρατεταμένη ακινητοποίηση
  • Τα αντιβιοτικά κινολόνες

quadriceps knee pain 2

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης τετρακεφάλου;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο τη στιγμή της ρήξης, τον οποίο ακολουθεί πρήξιμο και δυσχέρεια βάδισης. Συνήθως είναι εμφανές ή ψηλαφάται ένα κενό ακριβώς πάνω από την επιγονατίδα. Ο ασθενής αδυνατεί να ανυψώσει το τεντωμένο γόνατο (SLR +, positive straight leg raise test).  

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Στην κλινική εξέταση, υπάρχει συχνά ψηλαφητό κενό ακριβώς πάνω από την επιγονατίδα. Ο ασθενής αδυνατεί να ανυψώσει το τεντωμένο πόδι (straight leg raise test). Μία ακτινογραφία γόνατος θα αποκλείσει την ύπαρξη συνοδών καταγμάτων και θα δείξει παθολογικά χαμηλή θέση της επιγονατίδας (patella baja). Η ρήξη τένοντα τετρακεφάλου συνήθως επιβεβαιώνεται με τη βοήθεια υπέρηχου ή μαγνητικής τομογραφίας.

Ρήξη τετρακεφάλου MRI

Χειρουργική θεραπεία

Η θεραπεία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χειρουργική. Πρόκειται για χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι μερικές ώρες μετά, εφόσον το επιθυμεί. Ο χειρουργός τοποθετεί ισχυρά ράμματα στον τένοντα (Krakow sutures), τα οποία περνάει και δένει μέσω οστικών tunnel στον κάτω πόλο στης επιγονατίδας. Ενναλακτικά, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει οστικές άγκυρες (suture anchors), με το ίδιο αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση, το γόνατο προστατεύεται σε ειδικό κηδεμόνα. Ο χειρουργός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν για εσάς εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. 

Ρήξη Τετρακεφάλου: Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση μετά από χειρουργική επιδιόρθωση τετρακεφάλου είναι σταδιακή. Μετά την επέμβαση, το γόνατο ακινητοποιείται σε λειτουργικό κηδεμόνα για περίπου 6 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιούνται πατερίτσες. Η φόρτιση αυξάνεται σταδιακά. Αρχικά δεν βάζουμε βάρος στο χειρουργημένο πόδι.  Ο κηδεμόνας είναι στην αρχή κλειδωμένος σε έκταση, και κάθε εβδομάδα αυξάνονται οι επιτρεπόμενες μοίρες κάμψης. Η επιστροφή στο αθλητισμό μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό θα πρέπει να γίνεται επίσης σταδιακά, εντός 6μήνου.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι ο τετρακέφαλος;

O τετρακέφαλος συνδέει τον μηρό με την επιγονατίδα και μαζί με τον επιγονατιδικό τένοντα συνεισφέρει στη δημιουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος. 

Τι προκαλεί την ρήξη;

Η ρήξη τετρακεφάλου εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες > 40 ετών. Μπορεί να αποτελεί μέρος κάποιας αθλητικής κάκωσης, ή να οφείλεται σε μία πτώση πάνω στο λυγισμένο γόνατο, ή στη λάθος προσγείωση μετά από άλμα. Συχνή είναι η συσχέτιση με συστηματική νόσο, όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Πως γίνεται η διάγνωση;

– Ιστορικό & κλινική εξέταση – > συχνά ψηλαφητό κενό & SLR +
– Ακτινογραφία
– Υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χειρουργική.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top