Κάταγμα Περιφερικού Βραχιονίου

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι το κάταγμα περιφερικού βραχιονίου;

Το βραχιόνιο οστό εκτείνεται από τον ώμο μέχρι τον αγκώνα. Ένα κάταγμα βραχιονίου μπορεί να αφορά το εγγύς άκρο, τη διάφυση, ή το περιφερικό άκρο του οστού. Τα κατάγματα περιφερικού βραχιονίου αφορούν το κάτω πέρας του οστού, κοντά στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για πιο σπάνια και συχνά σύνθετα κατάγματα.

Κάταγμα περιφερικού βραχιονίου: Αίτια

Τα κατάγματα αυτά συχνά οφείλονται σε κακώσεις υψηλής ενέργειας, όπως τροχαία ατυχήματα ή πτώση από ύψος. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι συνήθως συντριπτικά και πολύ κοντά στην άρθρωση.  

Κάταγμα περιφερικού βραχιονίου: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κατάγματος περιφερικού βραχιονίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο στην περιοχή του αγκώνα
  • Οίδημα και παραμόρφωση του αγκώνα
  • Εκχύμωση του άκρου
  • Αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου
  • Μούδιασμα των δακτύλων εάν το νεύρο πιέζεται ή έχει υποστεί κάκωση.

Κάταγμα περιφερικού βραχιονίου: Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία ακτινογραφία της περιοχής είναι συνήθως αρκετή για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Συχνά, ο χειρουργός θα σας παραπέμψει για αξονική τομογραφία (CT), στα πλαίσια προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Κάταγμα περιφερικού βραχιονίου: Θεραπεία

Εάν το κάταγμά σας είναι ελάχιστα ή καθόλου παρεκτοπισμένα και πάσχετε από σοβαρά προβλήματα υγείας που κάνουν το χειρουργείο επικίνδυνο, μπορεί να δοκιμαστεί η συντηρητική θεραπεία. Είναι, όμως, αλήθεια πως η συντηρητική θεραπεία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τα κατάγματα αυτά, καθότι τα αποτελέσματά της ήταν φτωχά. Τα κατάγματα περιφερικού βραχιονίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση.

Κάταγμα περιφερικού βραχιονίου 1
Κάταγμα περιφερικού βραχιονίου 2
Κάταγμα περιφερικού βραχιονίου 3
Κάταγμα περιφερικού βραχιονίου 4

Το χειρουργείο γίνεται με γενική +/- περιοχική αναισθησία, συνήθως σε πλάγια ή ύπτια θέση. Ο χειρουργός κάνει μία τομή στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα και επιδιορθώνει το κάταγμα με πλάκα και βίδες. Σε άλλες περιπτώσεις, εάν υπάρχει μεγάλη συντριβή ή κακό οστικό υπόστρωμα, εάν αναμένεται η αποτυχία της οστεοσύνθεσης ή το κάταγμα είναι πολύ κοντά στην άρθρωση, η σωστότερη λύση μπορεί να είναι η αρθροπλαστική αγκώνα. Για τα κατάγματα αυτά, είναι συνήθως ενδεδειγμένη είτε η ολική  αρθροπλαστική αγκώνα είτε η ημιαρθροπλαστική. 

Σε κάθε περίπτωση μετά το χειρουργείο, ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για εσάς. Τα κατάγματα του περιφερικού βραχιονίου είναι εξαιρετικά απαιτητικά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο χειρουργό αγκώνα. Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη χειρουργική πείρα στα σύνθετα κατάγματα του αγκώνα και θα σας μιλήσει αναλυτικά για το χειρουργείο κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. 

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το κάταγμα περιφερικού βραχιονίου;

Τα κατάγματα περιφερικού βραχιονίου αφορούν το κάτω πέρας του οστού, κοντά στην άρθρωση του αγκώνα.

Ποιος είναι ο μηχανισμός;

Τα κατάγματα αυτά συχνά οφείλονται σε κακώσεις υψηλής ενέργειας, όπως τροχαία ατυχήματα ή πτώση από ύψος. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι συνήθως συντριπτικά και πολύ κοντά στην άρθρωση.  

Ποια είναι η θεραπεία;

Τα κατάγματα περιφερικού βραχιονίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κακό οστικό υπόστρωμα ή πολύ περιφερικά κατάγματα, μπορεί να απαιτείται αρθροπλαστική αγκώνα.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top