Ρήξη Επιγονατιδικού Τένοντα

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Tι είναι ο επιγονατιδικός τένοντας;

O επιγονατιδικός τένοντας συνδέει την επιγονατίδα με το άνω άκρο της κνήμης και μαζί με τον τένοντα του τετρακεφάλου συνεισφέρει στη δημιουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος. Ο τένοντας αυτός μπορεί να υποστεί ρήξη (ρήξη επιγονατιδικού τένοντα).

Ρήξη τένοντα επιγονατιδικού

Τι προκαλεί την ρήξη επιγονατιδικού Τένοντα;

Η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα μπορεί να αποτελεί μέρος κάποιας αθλητικής κάκωσης, ή να οφείλεται σε μία πτώση πάνω στο λυγισμένο γόνατο, ή στη λάθος προσγείωση μετά από άλμα. Πιο επιρρεπείς στη ρήξη τένοντα επιγονατίδας είναι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την αγγείωση των τενόντων, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.  

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συντελέσουν στη ρήξη επιγονατιδικού, όπως:

 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • Παράγοντες σχετιζόμενοι με την αιμοκάθαρση
 • Υπερπαραθυρεοειδισμός
 • Ουρική αρθρίτιδα
 • Λευχαιμία
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Λοιμώξεις
 • Μεταβολική νόσος
 • Χρήση στεροειδών
 • Παρατεταμένη ακινητοποίηση
 • Τα αντιβιοτικά κινολόνες

Ποια είναι τα συμπτώματα ρήξης τένοντα επιγονατιδικού;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο τη στιγμή της ρήξης, τον οποίο ακολουθεί πρήξιμο και δυσχέρεια βάδισης. Συνήθως είναι εμφανές ή ψηλαφάται ένα κενό ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα. Ο ασθενής παρουσιάζει αδυναμία ανύψωσης του τεντωμένου άκρου (positive straight leg raise test – SLR +).

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία ακτινογραφία γόνατος θα αποκλείσει την ύπαρξη συνοδών καταγμάτων και θα δείξει παθολογική ανύψωση της επιγονατίδας (patella alta). Η βλάβη συνήθως επιβεβαιώνεται με τη βοήθεια υπέρηχου ή μαγνητικής τομογραφίας.

Patellar tendon tear MRI sagittal view

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χειρουργική. Πρόκειται για χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι μερικές ώρες μετά, εφόσον το επιθυμεί. Ο χειρουργός τοποθετεί ισχυρά ράμματα στον τένοντα, τα οποία περνάει και δένει μέσω οστικών tunnel στον άνω πόλο στης επιγονατίδας. Ενναλακτικά, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει οστικές άγκυρες, με το ίδιο αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση, το γόνατο προστατεύεται σε ειδικό κηδεμόνα. Ο χειρουργός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν για εσάς εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.  

Ρήξη Επιγονατιδικού: Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση μετά από χειρουργική επιδιόρθωση επιγονατιδικού είναι σταδιακή. Μετά την επέμβαση, το γόνατο ακινητοποιείται σε λειτουργικό κηδεμόνα για περίπου 6 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιούνται πατερίτσες. Η φόρτιση αυξάνεται σταδιακά. Αρχικά δεν βάζουμε βάρος στο χειρουργημένο πόδι.  Ο κηδεμόνας είναι στην αρχή κλειδωμένος σε έκταση, και κάθε εβδομάδα αυξάνονται οι επιτρεπόμενες μοίρες κάμψης.

Ρήξη επιγονατιδικού χειρουργείο

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Tι είναι ο επιγονατιδικός τένοντας;

O επιγονατιδικός τένοντας συνδέει την επιγονατίδα με το άνω άκρο της κνήμης και μαζί με τον τένοντα του τετρακεφάλου συνεισφέρει στη δημιουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

– Έντονος πόνος
– Οίδημα
– Ψηλαφητό κενό
– Αδυναμία ανύψωσης του τεντωμένου άκρου (positive straight leg raise test, o SLR)

Πως γίνεται η διάγνωση;

– Ιστορικό & κλινική εξέταση
– Ακτινογραφία
– Υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χειρουργική.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top