Αρθρίτιδα Αντίχειρα

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι η αρθρίτιδα αντίχειρα;

Η αρθρίτιδα στα χέρια είναι εξαιρετικά συχνή & εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Η αρθρίτιδα της βάσης ή αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης αντίχειρα είναι το είδος της οστεοαρθρίτιδας που εκδηλώνεται στη βάση του αντίχειρα, μεταξύ του του μείζονος πολύγονου και της βάσης του 1ου μετακαρπίου. Είναι από τις συνηθέστερες μορφές αρθρίτιδας του χεριού.

Η αρθρίτιδα του αντίχειρα είναι συχνή και εμφανίζεται όταν ο χόνδρος υποστεί φθορά με την πάροδο του χρόνου. Η πάθηση προκαλεί έντονο πόνο & πρήξιμο στη βάση του αντίχειρα, καθώς και αδυναμία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων με τον αντίχειρα, όπως το άνοιγμα μιας κονσέρβας, ή το γύρισμα του πόμολου μιας πόρτας.

Αρθρίτιδα αντίχειρα 1
Thumb arthritis2
Thumb arthritis3

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα αντίχειρα;

Παράγοντες που μπορεί να συνεισφέρουν στην εμφάνιση αρθρίτιδας αντίχειρα περιλαμβάνουν:

 • Γυναικείο φύλο – η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες
 • Ηλικία > 40 ετών
 • Επαναλαμβανόμενη χρήση του αντίχειρα
 • Υποκείμενη αρθροπάθεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Προηγούμενο κάταγμα της βάσης του αντίχειρα

Σημειώνεται ότι η αρθρίτιδα χεριών μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλες μορφές, όπως η οστεοαρθρίτιδα στις τελικές φάλαγγες των δακτύλων, ή ρευματοειδής αρθρίτιδα σε διάφορες αρθρώσεις.

Η αρθρίτιδα του αντίχειρα είναι συχνή σε επαγγέλματα που προϋποθέτουν λεπτές κινήσεις του αντίχειρα, πχ οδοντίατροι ή κομμωτές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας αντίχειρα;

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του αντίχειρα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στον αντίχειρα (ειδικά στη βάση του αντίχειρα)
 • Δυσκαμψία του αντίχειρα
 • Αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων – «μου πέφτουν πράγματα από τα χέρια»
 • Αδυναμία εκτέλεσης λεπτών καθημερινών κινήσεων, όπως το «γύρισμα» των κλειδιών ή το άνοιγμα μίας κονσέρβας
 • Παραμόρφωση του αντίχειρα τύπου zig zag, σε βαριές περιπτώσεις. 

Διάγνωση

Ένα αναλυτικό ιστορικό και μια προσεκτική κλινική εξέταση είναι αρκετά για να θέσουν την υποψία ύπαρξης βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα. Μία ακτινογραφία του χεριού επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Χρειάζεται προσοχή, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά άλλων παθήσεων του χεριού, όπως η τενοντίτιδα DeQuervain. Είναι σημαντικό να σας δει εξειδικευμένος χειρουργός με εμπειρία προκειμένου να προκύψει η σωστή διάγνωση και το ενδεδειγμένο πλάνο αντιμετώπισης.

Αρθρίτιδα αντίχειρα ακτινογραφίες

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία για την αρθρίτιδα αντίχειρα συνήθως περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση
 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων – αποφυγή κινήσεων που προκαλούν πόνο
 • Νάρθηκας – οι εύκαμπτοι μαλακοί νάρθηκες είναι καλύτεροι
 • Ένεση κορτιζόνης – ο κ. Παναγόπουλος κάνει ενέσεις κορτιζόνης στην περιοχή υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί σε επιφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ένεση κορτιζόνης οδηγεί σε μακροχρόνια βελτίωση του πόνου στο 60-70% των περιπτώσεων. Μία ένεση κορτιζόνης μπορεί να έχει ενίοτε και διαγνωστική αξία, ειδικά αν η διάγνωση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Χειρουργική θεραπεία

Όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει να προσφέρει παραπάνω από παροδικά οφέλη & ο πόνος εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά μας , το επόμενο βήμα για την αρθρίτιδα αντίχειρα είναι το χειρουργείο. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επιλογές:

 • Εκτομή μείζονος πολυγώνου και ανακατασκευή με τένοντα (trapeziectomy and ligament reconstruction tendon interposition, ή LRTI). Είναι η συνηθέστερη χειρουργική επιλογή μεταξύ των χειρουργών χεριού, με τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.
 • Αρθροσκοπικός καθαρισμός της άρθρωσης, εφόσον η νόσος είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο
 • Αρθρόδεση – σπάνια επιλογή, συνήθως σε πολύ ενεργούς ασθενείς που επιθυμούν να επιστρέψουν στη δουλειά το ταχύτερο δυνατόν, π.χ. χειρώνακτες, οδοντίατροι, κλπ. Με την αρθρόδεση, η αρθρική επιφάνεια καταργείται τελείως.
 • Αρθροπλαστική βασικής άρθρωσης του αντίχειρα – ολοένα και συχνότερη επιλογή με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αν και χωρίς το track record του LRTI ακόμα.

Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη εμπειρία τόσο στην ανοικτή όσο και στην αρθροσκοπική χειρουργική του άνω άκρου και θα συζητήσει όλες τις εναλλακτικές θεραπείες μαζί σας κατά την επίσκεψή σας στο Ιατρείο.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η αρθρίτιδα αντίχειρα;

Η αρθρίτιδα της βάσης ή αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης αντίχειρα είναι το είδος της οστεοαρθρίτιδας που εκδηλώνεται στη βάση του αντίχειρα, μεταξύ του του μείζονος πολύγονου και της βάσης του 1ου μετακαρπίου.

Ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι επιρρεπείς;

Η αρθρίτιδα του αντίχειρα είναι συχνή σε επαγγέλματα που προϋποθέτουν λεπτές κινήσεις του αντίχειρα, πχ οδοντίατροι ή κομμωτές.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

– Πόνος στον αντίχειρα
– Δυσκαμψία του αντίχειρα
– Αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων – «μου πέφτουν πράγματα από τα χέρια»
– Αδυναμία εκτέλεσης λεπτών καθημερινών κινήσεων – «δεν μπορώ να γυρίσω τα κλειδιά» ή «δεν μπορώ να ανοίξω μια κονσέρβα ή ένα βαζάκι»

Ποια είναι η θεραπεία;

– Ξεκούραση
– Τροποποίηση δραστηριοτήτων
– Νάρθηκας
– Ένεση κορτιζόνης
– Χειρουργείο (LRTI)

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top