Αρθροπλαστική Ώμου

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;

H άρθρωση του ώμου αποτελείται από τη κεφαλή του βραχιονίου και από την ωμογλήνη της ωμοπλάτης. Σύνδεσμοι, μύες και τένοντες φροντίζουν για την κατάλληλη λειτουργία και κίνηση της άρθρωσης. Οι επιφάνειες της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης καλύπτονται με χόνδρο, που επιτρέπει τη κίνηση με ελάχιστη τριβή. Η φθορά ή καταστροφή των αρθρικών επιφανειών οδηγεί σε πόνο και δυσλειτουργία του ώμου. Η αρθροπλαστική ώμου είναι η επέμβαση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα ή προθέσεις. Η αρθροπλαστική επιτρέπει τη μείωση του πόνου και την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του ώμου.  

Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αρθροπλαστικής ώμου;

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι αρθροπλαστικής ώμου. Η Ανατομική Αρθροπλαστική Ώμου περιλαμβάνει την αντικατάσταση της κεφαλής του βραχιονίου με μεταλλική πρόθεση και την αντικατάσταση της ωμογλήνης με πλαστική πρόθεση. Η ανατομική αρθροπλαστική γίνεται σε νεότερους ασθενείς με ακέραιο στροφικό πέταλο. Η Ανάστροφη Αρθροπλαστική  Ώμου πραγματοποιείται σε ασθενείς με σημαντικές ρήξεις στροφικού πετάλου, ή σε κατάγματα του βραχιονίου. Στην ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου, η κεφαλή και η κοίλη επιφάνεια («κούπα») τοποθετούνται αντίστροφα από το φυσιολογικό (κοίλη επιφάνεια στην κεφαλή του βραχιονίου και γληνόσφαιρα στην ωμογλήνη). Η επέμβαση είναι πολύ επιτυχημένη και έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, με τα αποτελέσματα να είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Άλλοι τύποι αρθροπλαστικής ώμου είναι η Αρθροπλαστική Επιφανείας, που περιλαμβάνει την μεμονωμένη αντικατάσταση της κεφαλής του βραχιονίου, σε περίπτωση που η νόσος περιορίζεται μόνο σε αυτήν, καθώς και η Ημιαρθροπλαστική Ώμου, που ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις.   

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική ώμου;

Οι ενδείξεις για την αρθροπλαστική ώμου περιλαμβάνουν:

 Είστε υποψήφιος για αρθροπλαστική ώμου εάν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονο πόνο και αδυναμία του άκρου
  • Αδυναμία πραγματοποίησης των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας
  • Έντονο νυκτερινό πόνο που διαταράσσει συστηματικά τον ύπνο
  • Αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας (ξεκούραση, παυσίπονα, φυσικοθεραπεία, ένεση κορτιζόνης) να προσφέρει μακρόχρονη ανακούφιση των συμπτωμάτων
  • Προηγούμενο χειρουργείο (αρθροσκοπική συρραφή στροφικού πετάλου, οστεοσύνθεση κεφαλής βραχιονίου) που απέτυχε να προσφέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα

Πριν το χειρουργείο – προεγχειρητικός έλεγχος

Ο ασθενής θα ενημερωθεί πριν από το χειρουργείο για την απαιτούμενη χειρουργική θεραπεία και την επακόλουθη αποκατάσταση. Ο ασθενής θα υποβληθεί από τον αναισθησιολόγο σε προεγχειρητικό έλεγχο. Εκτός από αναλυτικό ιστορικό και κλινική εξέταση, ο προεγχειρητικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Ο αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά (κάποια φάρμακα, ιδίως αντιπηκτικά, ενδέχεται να χρειαστούν ολιγοήμερη διακοπή πριν το χειρουργείο) καθώς και για το από πότε πρέπει ο ασθενής να παραμείνει νηστικός τη μέρα πριν το χειρουργείο (συνήθως τουλάχιστον 6 ώρες πριν το χειρουργείο). Ο χειρουργός θα σας παραπέμψει για αξονική τομογραφία του ώμου στα πλαίσια του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο – αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία +/- περιοχική αναισθησία (διασκαλινικό block). Το πλεονέκτημα της περιοχικής αναισθησίας είναι ότι παρέχει εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία, με ελάχιστο ως καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με περιοχική αναισθησία (χωρίς γενική αναισθησία). Η αρθροπλαστική ώμου περιλαμβάνει συνήθως μονοήμερη νοσηλεία. 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου;

Η αρθροπλαστική ώμου διαρκεί συνήθως γύρω στα 90 λεπτά. Η επέμβαση πραγματοποιείται σε ημικαθιστή θέση (beach chair) μέσω μικρής τομής στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου. Μετά την τοποθέτηση των προθέσεων, η τομή κλείνεται με απορροφήσιμα ράμματα και το χειρουργικό τραύμα καλύπτεται με αδιάβροχο αυτοκόλλητο. Το χειρουργικό τραύμα πρέπει να παραμείνει στεγνό για 15 ημέρες. Το χειρουργείο προϋποθέτει νοσηλεία μίας ημέρας. 

Ανατομική αρθροπλαστική ώμου
Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου χωρίς στυλεό
Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου για κάταγμα

Μετά το χειρουργείο – αποκατάσταση

Το άκρο τοποθετείται σε ανάρτηση για 3 εβδομάδες, αλλά ενθαρρύνεται η άμεση κινητοποίηση. Το πρώτο μετεγχειρητικό ραντεβού γίνεται 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο για τον έλεγχο του χειρουργικού τραύματος και μετεγχειρητικές ακτινογραφίες. Ο ιατρός θα σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή προκειμένου να συνεχιστεί η αποκατάσταση με συνεδρίες και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Θα πρέπει να αποφύγετε να σηκωθείτε από την καρέκλα ή το κρεββάτι με τη βοήθεια του χειρουργημένου άκρου για 6 εβδομάδες. Η ενδυνάμωση ξεκινάει 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αποφύγετε να σηκώσετε μεγάλα βάρη για 12 εβδομάδες μετεγχειρητικά. Μπορείτε να οδηγήσετε συνήθως μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο – ρωτήστε τον ασφαλιστή σας για το ακριβές διάστημα που προβλέπει το ασφαλιστήριό σας. 

Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτενή χειρουργική πείρα στην ανατομική και ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου και θα μιλήσει μαζί σας για όλες τις θεραπευτικές επιλογές κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. Μέρος της φιλοσοφίας του ιατρού είναι η χρήση προθέσεων χωρίς τσιμέντο και χωρίς στυλεό (stem), όταν το επιτρέπει η υποκείμενη παθολογία (μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων).  

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;

Η αρθροπλαστική ώμου είναι η επέμβαση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα ή προθέσεις.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αρθροπλαστικής ώμου;

– Ανατομική Αρθροπλαστική
– Ανάστροφη Αρθροπλαστική

Ποιες είναι οι ενδείξεις;

– Αρθρίτιδα
– Άσηπτη νέκρωση κεφαλής βραχιονίου
– Αρθροπάθεια στροφικού πετάλου
– Μαζική ρήξη τένοντα ώμου
– Τραύμα – κατάγματα κεφαλής βραχιονίου και μετα-τραυματική αρθρίτιδα
– Προηγούμενη αποτυχία συρραφής στροφικού πετάλου ή οστεοσύνθεσης βραχιονίου 

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top