Κρακ στο γόνατο –  Τι σημαίνει; Είναι επικίνδυνο;

Κρακ στο γόνατο

Το γόνατο είναι μια σύνθετη και δυνατή άρθρωση. Ένα κρακ στο γόνατο δεν είναι πάντα επιβλαβές. Τα περισσότερα κρακ στις αρθρώσεις οφείλονται σε φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται μέσα στην άρθρωση. Οι φυσαλίδες αυτές όταν συμπιεστούν κατάλληλα, κινούνται με πίεση και σπάνε, παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο. Αυτός ήχος είναι αθώος και ανώδυνος, παρόμοιος με αυτόν πολλοί από εμάς προκαλούν εκούσια κάνοντας κρακ στα δάκτυλά μας. Αν δεν συνυπάρχει πόνος στο γόνατο, δεν συντρέχει συνήθως λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, ένα κρακ στο γόνατο σε συνδυασμό με ένα τραυματικό συμβάν είναι μία διαφορετική οντότητα, που μπορεί να υποδηλώνει ρήξη συνδέσμου, χόνδρου ή μηνίσκου.

Κατανοώντας το «κρακ» 

Το κρακ στο γόνατο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια αίσθηση που εμφανίζεται στην άρθρωση του γόνατος κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η αίσθηση συχνά περιγράφεται ως ήχος που σκάει ή χτυπάει και μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ανέβασμα σκαλοπατιών. Αν και δεν είναι πάντα λόγος ανησυχίας, μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα με την άρθρωση του γόνατος, ειδικά αν ακολουθεί ένα τραυματικό συμβάν, είναι επώδυνο, ή ακολουθείται από πρήξιμο του γόνατος.

Αιτίες του «κρακ στο γόνατο»

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για ένα κρακ στο γόνατο. Μερικές κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

1. Ρήξη μηνίσκου: Ο μηνίσκος είναι ένα κομμάτι χόνδρου σε σχήμα C που λειτουργεί ως μαξιλάρι μεταξύ του οστού του μηρού και του οστού της κνήμης. Οι ρήξεις μηνίσκου μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση «κρακ» ή κρότου στην άρθρωση του γόνατος.

2. Τραυματισμοί συνδέσμων: Οι σύνδεσμοι είναι δέσμες ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Τραυματισμοί στους συνδέσμους στο γόνατο, όπως η ρήξη προσθίου χιαστού (ACL), μπορεί να προκαλέσουν κρακ ή έντονο κρότο την στιγμή της ρήξης.

3. Αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και βλάβες στις αρθρώσεις. Μπορεί να προκαλέσει αίσθηση κρακ ή κρότου στην άρθρωση του γόνατος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κίνησης. Ο κρότος αυτός λέγεται κριγμός (crepitus).

4. Διαταραχές ευθυγράμμισης της επιγονατίδας: Η επιγονατίδα είναι ένα μικρό οστό που κάθεται μπροστά από την άρθρωση του γόνατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιγονατίδα μπορεί να μην ευθυγραμμιστεί και να προκαλέσει αίσθημα κρότου.

Πόνος στο γόνατο αιτίες
Ρήξη μηνίσκου

Θεραπευτικές Επιλογές

Η θεραπεία για το κρακ στο γόνατο θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία της αίσθησης. Ορισμένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

1. Ξεκούραση και πάγος: Η ξεκούραση του γονάτου και η εφαρμογή πάγου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου.

2. Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών γύρω από την άρθρωση του γόνατος, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και μειώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού.

3. Φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

4. Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης στην άρθρωση του γόνατος. Η συνηθέστερη χειρουργική επέμβαση είναι η αρθροσκόπηση γόνατος.

Basket injuries 4

Συμβουλές πρόληψης

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τραυματισμούς στα γόνατα. Μερικές συμβουλές περιλαμβάνουν:

1. Ζέσταμα: Πριν ασχοληθείτε με σωματική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να κάνετε σωστή προθέρμανση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία των μυών και των αρθρώσεων σας για τη δραστηριότητα που ακολουθεί.

2. Χρήση κατάλληλης τεχνικής: Η χρήση της κατάλληλης τεχνικής κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού και καταπόνησης στην άρθρωση του γόνατος.

3. Χρήση σωστών παπουτσιών: Η χρήση υποστηρικτικών υποδημάτων μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των κραδασμών και στη μείωση της πίεσης στην άρθρωση του γόνατος.

4. Διατήρηση υγιούς βάρους: Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων στο γόνατο, καθώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στην άρθρωση του γόνατος.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το «κρακ» συνήθως είναι αθώο, αλλά μπορεί και να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα εάν συνοδεύεται από πόνο ή πρήξιμο. Ενώ μερικές φορές μπορεί να είναι ακίνδυνο, μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα με την άρθρωση του γόνατος. Εάν νιώσατε ένα επώδυνο «κρακ» μετά από τραυματισμό είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον κατάλληλο Ορθοπεδικό Χειρουργό. Ακολουθώντας τις συμβουλές πρόληψης που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα γόνατα και να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς και χωρίς πόνο.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το φυσιολογικό κρακ στο γόνατο;

Τα περισσότερα κρακ στις αρθρώσεις οφείλονται σε φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται μέσα στην άρθρωση. Οι φυσαλίδες αυτές όταν συμπιεστούν κατάλληλα, κινούνται με πίεση και σπάνε, παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο. Αυτός ήχος είναι αθώος και ανώδυνος, παρόμοιος με αυτόν πολλοί από εμάς προκαλούν εκούσια κάνοντας κρακ στα δάκτυλά μας.

Ποιες είναι οι παθολογικές αιτίες;

– Ρήξη μηνίσκου
– Ρήξη χιαστού
– Αστάθεια επιγονατίδας
– Οστεοαρθρίτιδα

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top