Ρήξη Μηνίσκου

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι ο μηνίσκος;

Η άρθρωση του γόνατος περιλαμβάνει 2 ινοχόνδρινες ημισεληνοειδείς δομές, τον έσω και τον έξω μηνίσκο. Οι μηνίσκοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη και συνεισφέρουν στην σταθερότητα του γόνατος και την απορρόφηση των κραδασμών. Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις του γόνατος. 

Ρήξη μηνίσκου τύποι
Ρήξη μηνίσκου συμπτώματα

Τι προκαλεί την ρήξη μηνίσκου;

Οι ρήξεις μηνίσκου είναι συχνότερα τραυματικές στα νεαρά άτομα (<40 ετών) και εκφυλιστικές στις μεγαλύτερες ηλικίες (>40 ετών). Σε νέους και ενεργούς ασθενείς, ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως μετά από στροφική κάκωση στο φορτισμένο γόνατο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο μηχανισμός μπορεί να περιλαμβάνει απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο σε φόρτιση και ελαφριά κάμψη. Τα αθλήματα που εμπλέκονται πιο συχνά είναι το τένις, basket, ποδόσφαιρο και το σκι. Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, η ρήξη μηνίσκου είναι συνήθως εκφυλιστική και η κάκωση μπορεί είναι χαμηλότερης ενέργειας ή ακόμα και απούσα, πχ ένα βαθύ κάθισμα κατά τις δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο, ή ένα μικρό παραπάτημα στη σκάλα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Ο ασθενής με ρήξη μηνίσκου μπορεί να αισθανθεί απότομο πόνο στο γόνατο, που μπορεί να συνοδεύεται από έναν ήχο σαν «κρακ». Συχνά, μετά τον αρχικό πόνο, ο ασθενής δεν πονάει τόσο πολύ και συνεχίζει τις δραστηριότητές του, για να θορυβηθεί μερικές ώρες αργότερα όταν το γόνατο πρηστεί και ο πόνο γίνει πιο έντονος. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην έσω ή έξω επιφάνεια του γόνατος ανάλογα με τον εμπλεκόμενο μηνίσκο
  • Οίδημα του γόνατος
  • Πόνο στο βαθύ κάθισμα ή το ανεβοκατέβασμα της σκάλας
  • Αδυναμία κίνησης του γόνατος ή κλειδωμένο γόνατο – ενδεικτικό ρήξης μηνίσκου δίκην λαβής κάδου (bucket handle tear), η οποία χρήζει πιο εσπευσμένης αντιμετώπισης. 
  • Αστάθεια γόνατος

Διάγνωση

O κ. Παναγόπουλος θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Η ακτινογραφία γόνατος είναι συνήθως φυσιολογική, αλλά επιτρέπει τον γρήγορο αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως τα κατάγματα. Σε περίπτωση υποψίας ρήξης μηνίσκου, η απεικονιστική μέθοδος εκλογής είναι η  μαγνητική τομογραφία (MRI) γόνατος, ή οποία επιτρέπει και τη διάγνωση πιθανών συνοδών κακώσεων, όπως η ρήξη χιαστού

Ρήξη μηνίσκου MRI coronal
Ρήξη μηνίσκου MRI sagittal

Συντηρητική θεραπεία

Σε μικρές, ατελείς ή εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου και εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια, είναι λογικό να επιλέξετε αρχικά τη συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει ξεκούραση, αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο και φυσικοθεραπεία. 

Χειρουργική θεραπεία

Σε περίπτωση μεγαλύτερων ρήξεων, σε νέους ασθενείς, σε κλειδωμένο γόνατο, ή εφόσον η συντηρητική θεραπεία απέτυχε να βοηθήσει, η αρθροσκοπική αντιμετώπιση αποτελεί το επόμενο βήμα. Η αρθροσκόπηση γόνατος πραγματοποιείται μέσω 2-3 μικρών οπών 5 χιλιοστών. Ο χειρουργός εισάγει στην άρθρωση του γόνατος μία μικρή κάμερα για τη διάγνωση της παθολογίας και μικροσκοπικά εργαλεία προκειμένου να εφαρμόσει την ενδεδειγμένη θεραπεία. Πρόκειται για χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι μέσα σε μερικές ώρες εφόσον το επιθυμεί. Η ρήξη μηνίσκου αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με μία από τις 2 παρακάτω αρθροσκοπικές τεχνικές:

  • Μερική μηνισκεκτομή (partial meniscectomy ή meniscal debridement): το σπασμένο κομμάτι αφαιρείται και ο μηνίσκος λειαίνεται. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται συνήθως σε μεγαλύτερους ασθενείς, ασθενείς με σύνθετες ρήξεις ή ρήξεις του έσω τριτημορίου που δεν επιδέχονται συρραφής. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επιθετική εκτομή του μηνίσκου και να αφαιρείται όσο το δυνατόν λιγότερο, ή αλλιώς τόσο όσο χρειάζεται, καθώς ένα πολύ επιθετικό χειρουργείο μπορεί να προκαλέσει επιτάχυνση της εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. 
  • Συρραφή μηνίσκου: στην περίπτωση αυτή, ο μηνίσκος επιδιορθώνεται με ράμματα με τη βοήθεια ειδικών μικροσκοπικών αρθροσκοπικών αγκυρών (all-inside arthroscopic meniscal repair). Συρραφή επιδέχονται οι οξείες (πρόσφατες) ρήξεις σε νέους ασθενείς, οι οριζόντιες ρήξεις, οι κάθετες περιφερικές ρήξεις και οι ρήξεις bucket handle εφόσον έχουν διαγνωστεί εγκαίρως.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να σας πει ο χειρουργός με ακρίβεια πριν το χειρουργείο, μόνο με βάση τη μαγνητική τομογραφία, εάν ο μηνίσκος σας θα χρειαστεί μηνισκεκτομή ή συρραφή, καθώς η τελική απόφαση λαμβάνεται συχνά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Είναι αλήθεια, δυστυχώς, ότι μόνο το 25% των ρήξεων επιδέχονται συρραφής. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι εάν υποβληθήκατε σε συρραφή μηνίσκου, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, με ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 90%

Η αποκατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική μετά από συρραφή μηνίσκου. Τις πρώτες 6 εβδομάδες δίδεται έμφαση στην προστασία της συρραφής με έναν κηδεμόνα. Η φυσικοθεραπεία αρχίζει αμέσως μετά και αποβλέπει στην πλήρη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες σε περίπου 3 μήνες από το χειρουργείο.

Ειδική περίπτωση αποτελεί το κλειδωμένο γόνατο που σχετίζεται με ρήξεις bucket handle. Είναι καθοριστικής σημασίας να γίνει γρήγορη διάγνωση με MRI – πρέπει να κάνετε μαγνητική εντός μερικών ημερών! Δεν πρέπει να περιμένει για την επόμενη εβδομάδα γιατί η πιθανότητα να είναι δυνατή η συρραφή μειώνεται δραματικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα εκδήλωσης πρώιμης αρθρίτιδας. 

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι οι μηνίσκοι;

Η άρθρωση του γόνατος περιλαμβάνει 2 ινοχόνδρινες ημισεληνοειδείς δομές, τον έσω και τον έξω μηνίσκο. Οι μηνίσκοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη και συνεισφέρουν στην σταθερότητα του γόνατος και την απορρόφηση των κραδασμών.

Τι προκαλεί ρήξη μηνίσκου;

Οι ρήξεις μηνίσκου είναι συχνότερα τραυματικές στα νεαρά άτομα (<40 ετών) και εκφυλιστικές στις μεγαλύτερες ηλικίες (>40 ετών). Μία στροφική κάκωση στο φορτισμένο γόνατο, η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, ένα βαθύ κάθισμα μπορεί να προκαλέσουν ρήξη.

Πως γίνεται η διάγνωση;

– Ιστορικό & κλινική εξέταση
– Ακτινογραφίες
– Μαγνητική τομογραφία

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία;

Η χειρουργική θεραπεία είναι η αρθροσκόπηση γόνατος. Κατά το χειρουργείο, τα 2 πιθανά σενάρια είναι η μηνισκεκτομή, όπου το σπασμένο κομμάτι αφαιρείται και ο τραυματισμένος μηνίσκος λειαίνεται, και η μηνισκοσυρραφή, όπου ο μηνίσκος επιδιορθώνεται με ράμματα. Κατά μέσο όρο, μόνο το 25% των ρήξεων επιδέχονται συρραφής.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top