Κάταγμα Κλείδας

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι η κλείδα;

H κλείδα συνδέει το άνω άκρο με τον υπόλοιπο σκελετό. Έχει σχήμα τύπου «S» και εκτείνεται από το στέρνο (στερνοκλειδική άρθρωση) μέχρι την ωμοπλάτη (ακρωμιοκλειδική άρθρωση). Η κλείδα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και δεν καλύπτεται από πάρα πολλούς μυς, με αποτέλεσμα να είναι ευδιάκριτη σε αρκετούς ασθενείς. Ο καθένας μας έχει 2 κλείδες, μία σε κάθε πλευρά. Το κάταγμα κλείδας είναι πολύ συχνός τραυματισμός. 

Κάταγμα κλείδας ανατομία

Πώς παθαίνει κανείς κάταγμα κλείδας;

Μία πτώση στον ώμο από ποδήλατο ή δίκυκλο, ή μία άμεση πλήξη σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι οι πιο συνηθισμένοι μηχανισμοί. Μία πτώση στο τεντωμένο χέρι μπορεί επίσης να εμπλέκεται. Κατάγματα κλείδας συμβαίνουν επίσης κατά τη διάρκεια του τοκετού στα νεογνά.  

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα μετά από κάταγμα κλείδας περιλαμβάνουν:

  • Πόνο
  • Πρήξιμο και εκχύμωση στη περιοχή
  • Προβολή των άκρων του κατάγματος κάτω από το δέρμα
  • Αδυναμία ανύψωσης του άκρου
  • Μούδιασμα της περιοχής
  • Λύση της συνέχειας του δέρματος (ανοικτό κάταγμα) πολύ σπάνια.

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία απλή ακτινογραφία είναι συνήθως αρκετή για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Σπάνια απαιτείται περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος. Τα κατάγματα πιο συχνά αφορούν το μέσο τριτημόριο της κλείδας. Τα κατάγματα του έξω και του έσω τριτημορίου είναι σαφώς λιγότερο συχνά.

Κάταγμα κλείδας 1
Κάταγμα κλείδας 2

Θεραπεία

Τα περισσότερα κατάγματα κλείδας μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, δηλαδή χωρίς χειρουργείο, με μια απλή ανάρτηση. Τα κατάγματα αυτά κολλάνε γρήγορα, συνήθως εντός 6-8 εβδομάδων στα παιδιά και 3-4 μηνών στους ενηλίκους. Μπορεί να νιώθετε ένα «καρούμπαλο» για κάποιο χρονικό διάστημα στο σημείο του κατάγματος, που τείνει με τον χρόνο να γίνει λιγότερο ενοχλητικό.

Ορισμένα κατάγματα, όμως, μπορεί να συνοδεύονται από σημαντική παρεκτόπιση, βράχυνση και συντριβή. Αυτά τα κατάγματα είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται χειρουργικά με εσωτερική οστεοσύνθεση, δηλαδή με πλάκα και βίδες. Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική +/- περιοχική αναισθησία, σε ύπτια ή ημικαθιστή θέση, ανάλογα με τη προτίμηση του χειρουργού. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει πρώιμη κινητοποίηση άμεσα μετά το χειρουργείο. Τα υλικά δεν χρειάζονται απαραίτητα αφαίρεση, αν και μερικοί ασθενείς την προτιμούν εάν νιώθουν ενόχληση κάτω από το δέρμα.

O κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη πείρα στη χειρουργική του τραύματος του άνω άκρου και θα συζητήσει μαζί σας αναλυτικά κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η χειρουργική αντιμετώπιση και η συντηρητική θεραπεία έχουν παρόμοια μακροχρόνια αποτελέσματα. Το χειρουργείο έχει, όμως, μικρότερα ποσοστά ψευδάρθρωσης και μικρότερο χρόνο επούλωσης του κατάγματος.  

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η κλείδα;

H κλείδα συνδέει το άνω άκρο με τον υπόλοιπο σκελετό. Έχει σχήμα τύπου «S» και εκτείνεται από το στέρνο (στερνοκλειδική άρθρωση) μέχρι την ωμοπλάτη (ακρωμιοκλειδική άρθρωση). Το κάταγμα κλείδας είναι πολύ συχνός τραυματισμός.  

Πως συμβαίνει το κάταγμα;

Μία πτώση στον ώμο από ποδήλατο ή δίκυκλο, ή μία άμεση πλήξη σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι οι πιο συνηθισμένοι μηχανισμοί. Μία πτώση στο τεντωμένο χέρι μπορεί επίσης να εμπλέκεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

– Πόνος
– Πρήξιμο και εκχύμωση
– Προβολή των άκρων του κατάγματος κάτω από το δέρμα
– Αδυναμία ανύψωσης του άκρου
– Μούδιασμα της περιοχής
– Λύση της συνέχειας του δέρματος (ανοικτό κάταγμα), πολύ σπάνια.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Μία απλή ακτινογραφία είναι συνήθως αρκετή για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Τα κατάγματα πιο συχνά αφορούν το μέσο τριτημόριο.

Ποια είναι η θεραπεία;

Τα περισσότερα κατάγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, δηλαδή χωρίς χειρουργείο, με μια απλή ανάρτηση. Κατάγματα με σημαντική παρεκτόπιση, βράχυνση και συντριβή, μπορεί να χρειαστούν χειρουργείο.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top