Αρθροπλαστική Γόνατος

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Tι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

H αρθροπλαστική γόνατος είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος με μεταλλικές προθέσεις. Η αρθροπλαστική επιτρέπει τη μείωση του πόνου και την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του γόνατος.  

Αρθροπλαστική γόνατος

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική γόνατος;

Η πιο συχνή πάθηση που αντιμετωπίζεται με αρθροπλαστική γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα. Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα είναι συνήθως άνω των 50 ετών.

Άλλες ενδείξεις αποτελούν η ουρική αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα, η οστεονέκρωση του γόνατος.  

Στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας, η τροποποίηση δραστηριοτήτων, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η φυσικοθεραπεία, η ένεση κορτιζόνης και η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσουν. Αν τα παραπάνω αποτύχουν, η επόμενη λύση είναι το χειρουργείο.

Πριν το χειρουργείο – προεγχειρητικός έλεγχος

Ο ασθενής θα ενημερωθεί πριν από το χειρουργείο για την απαιτούμενη χειρουργική θεραπεία και την επακόλουθη αποκατάσταση. Ο ασθενής θα υποβληθεί από τον αναισθησιολόγο σε προεγχειρητικό έλεγχο. Εκτός από αναλυτικό ιστορικό και κλινική εξέταση, ο προεγχειρητικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Ο αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά (κάποια φάρμακα, ιδίως αντιπηκτικά, ενδέχεται να χρειαστούν ολιγοήμερη διακοπή πριν το χειρουργείο) καθώς και για το από πότε πρέπει ο ασθενής να παραμείνει νηστικός τη μέρα πριν το χειρουργείο (συνήθως τουλάχιστον 6 ώρες πριν το χειρουργείο).

Εισαγωγή στο νοσοκομείο – αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία +/- περιοχική αναισθησία (ραχιαία αναισθησία). Το πλεονέκτημα της περιοχικής αναισθησίας είναι ότι παρέχει εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου;

Το χειρουργείο διαρκεί 60-90 ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Η τομή βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και είναι μήκους περίπου 15 cm. O χειρουργός προχωρά στην διάνοιξη της άρθρωσης και στην αφαίρεση των αρθρικών επιφανειών που έχουν υποστεί φθορά από την υποκείμενη πάθηση. Ο χειρουργός προετοιμάζει τις επιφάνειες του μηρού και της κνήμης με ειδικούς οδηγούς και στη συνέχεια τοποθετεί τα εμφυτεύματα με τη βοήθεια ειδικού τσιμέντου. Τα εμφυτεύματα του μηρού και της κνήμης είναι μεταλλικά, ενώ ανάμεσά τους τοποθετείται ειδικό σκληρό πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Στη συνέχεια, οι ιστοί και το δέρμα επιδιορθώνονται με ράμματα και το χειρουργικό τραύμα καλύπτεται με περίδεση. 

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς που υπόκεινται σε αρθροπλαστική γόνατος πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα σε περισσότερα από ένα διαμερίσματα του γόνατος.

Σε περίπτωση που η αρθρίτιδα περιορίζεται σε ένα από τα 3 διαμερίσματα του γόνατος, μία εναλλακτική στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η λεγόμενη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική (unicompartimental arthroplasty, ή “uni”). Πολλαπλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ένας σωστά διαλεγμένος υποψήφιος για μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο κ. Παναγόπουλος θα σας μιλήσει διεξοδικά κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο για το ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Τα πλεονεκτήματα της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορη ανάρρωση
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών

Ένα δυνητικό μειονέκτημα της “uni” είναι η πιθανή μελλοντική ανάγκη για αναθεώρηση σεε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Uni depiction
TKA

Μετά το χειρουργείο – αποκατάσταση

Μετά το χειρουργείο ενθαρρύνεται η άμεση κινητοποίηση, στην αρχή με βοηθήματα. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει ήδη από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως 2-3 μέρες, αλλά αυτό ποικίλει κατά περίπτωση. Ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν για εσάς ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. 

Ποιό είναι το κόστος της Αρθροπλαστικής Γόνατος;

Το κόστος της αρθροπλαστικής γόνατος είναι προσιτό και περιλαμβάνει τα έξοδα του νοσοκομείου και χειρουργείου, τα εμφυτεύματα που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και την αμοιβή της ιατρικής ομάδας. Υπάρχει συμμετοχή του δημοσίου φορέα ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ) ή της ασφαλιστικής εταιρίας του ασθενούς, ανάλογα με τους όρους συμβολαίου.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Tι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

H αρθροπλαστική γόνατος είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος με μεταλλικές προθέσεις.

Ποια είναι η συχνότερη ένδειξη;

Η πιο συχνή πάθηση που αντιμετωπίζεται με αρθροπλαστική γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα. Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα είναι συνήθως άνω των 50 ετών.

Πότε γίνεται η μονοδιαμερισματική;

Σε περίπτωση που η αρθρίτιδα περιορίζεται σε ένα από τα 3 διαμερίσματα του γόνατος, μία εναλλακτική στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η λεγόμενη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική (unicompartimental arthroplasty, ή “uni”).

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top