Ρήξη Ωλενίου Συνδέσμου Αντίχειρα

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τι είναι η ρήξη ωλενίου συνδέσμου αντίχειρα;

Ο πλάγιος ωλένιος σύνδεσμος του αντίχειραUCL) είναι ένας ισχυρός σύνδεσμος που βρίσκεται στη βάση του αντίχειρα, στην έσω πλευρά, μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Η ρήξη ωλενίου πλαγίου συνδέσμου αντίχειρα είναι συνήθως τραυματική και οδηγεί σε πόνο και αδυναμία του αντίχειρα. H βλάβη είναι επίσης γνωστή και ως ο αντίχειρας του σκιέρ (skier’s thumb), καθώς συμβαίνει συχνά μετά από πτώσεις στο σκι. Η χρόνια εκδοχή της πάθησης σχετίζεται την μακρόχρονη ανεπάρκεια του συνδέσμου από υπερβολική επαναλαμβανόμενη χρήση, και είναι γνωστή στη βιβλιογραφία ως gamekeeper’s thumb. To όνομα σχετίζεται με τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι Σκωτσέζοι κυνηγοί προκειμένου να θανατώσουν τα θηράματα.   

Ρήξη ωλένιου συνδέσμου αντίχειρα 1
Ρήξη ωλένιου συνδέσμου αντίχειρα 2

Τι προκαλεί την ρήξη συνδέσμου αντίχειρα;

Ο συνηθέστερος μηχανισμός κάκωσης για τη ρήξη ωλενίου πλαγίου συνδέσμου αντίχειρα είναι η πτώση στον τεντωμένο αντίχειρα, που τον αναγκάζει σε υπερβολική απαγωγή. Εκτός από το σκι, πολλά αθλήματα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ρήξης του UCL, όπως αυτά που προβλέπουν την ρίψη μπάλας (basket, ποδόσφαιρο, volley) ή που προϋποθέτουν τη χρήση ράβδου (hockey).

Ρήξη ωλένιου συνδέσμου αντίχειρα 2
Ρήξη ωλένιου συνδέσμου αντίχειρα 3

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος και το πρήξιμο της έσω επιφάνειας της βάσης του αντίχειρα και η αδυναμία λεπτών κινήσεων και συγκράτησης αντικειμένων. 

Διάγνωση

To αναλυτικό ιστορικό και η προσεκτική κλινική εξέταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διάγνωση. Ο κ. Παναγόπουλος θα εξετάσει τον αντίχειρά σας για πλάγια αστάθεια σε κάμψη 30ο και έκταση, καθώς και σε σύγκριση με τον υγιή αντίχειρα. Μία ακτινογραφία της άκρας χειρός είναι συνήθως απαραίτητη για να αποκλειστούν συνοδά κατάγματα ή οστική συμμετοχή. Ο υπέρηχος είναι συνήθως αρκετός για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία. 

Θεραπεία

Αν η ρήξη είναι μερική και δεν υπάρχει σημαντική αστάθεια (παρουσία endpoint ή τελικού σημείου), η ρήξη μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, με νάρθηκα για 6 εβδομάδες και σταδιακή κινητοποίηση. Αν η ρήξη είναι πλήρης, η θεραπεία είναι κατά κανόνα χειρουργική, καθώς ο σύνδεσμος αδυνατεί να επουλωθεί λόγω της παρεμβολής μαλακών μορίων (απονεύρωση του προσαγωγού – βλάβη Stener). Μέσω μικρής τομής, ο κ. Παναγόπουλος θα επιδιορθώσει τον σύνδεσμο με μικροσκοπικές προθέσεις που ονομάζονται άγκυρες.

Σε περίπτωση χρόνιας βλάβης (άνω των 6 εβδομάδων), ενδείκνυται η χρήση τενόντιου μοσχεύματος, το οποίο ο Κ. Παναγόπουλος λαμβάνει από άλλο σημείο στο ίδιο χέρι. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής γυρνάει σπίτι μερικές ώρες μετά το χειρουργείο. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και ο ασθενής δύναται να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο.   

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι ο ωλένιος σύνδεσμος του αντίχειρα;

Ο πλάγιος ωλένιος σύνδεσμος του αντίχειρα (ή UCL) είναι ένας ισχυρός σύνδεσμος που βρίσκεται στη βάση του αντίχειρα, στην έσω πλευρά, μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. H οξεία βλάβη είναι γνωστή ως αντίχειρας του σκιέρ (skier’s thumb).

Ποιος είναι ο συνήθης μηχανισμός;

Ο συνηθέστερος μηχανισμός κάκωσης για τη ρήξη ωλενίου πλαγίου συνδέσμου αντίχειρα είναι η πτώση στον τεντωμένο αντίχειρα, που τον αναγκάζει σε υπερβολική απαγωγή.

Πως γίνεται η διάγνωση;

– Ιστορικό & κλινική εξέταση
– Ακτινογραφία
– Υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία

Ποια είναι η θεραπεία;

Αν η ρήξη είναι μερική και δεν υπάρχει σημαντική αστάθεια (παρουσία endpoint ή τελικού σημείου), η ρήξη μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Αν η ρήξη είναι πλήρης, η θεραπεία είναι κατά κανόνα χειρουργική, καθώς ο σύνδεσμος αδυνατεί να επουλωθεί λόγω της παρεμβολής μαλακών μορίων (απονεύρωση του προσαγωγού – βλάβη Stener).

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top