Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Ένας Ολοκληρωμένος Οδηγός Πρόληψης

Τραυματισμοί στο γυμναστήριο

Το  γυμναστήριο είναι ένας χώρος όπου αναμφίβολα συμβαίνουν συχνά τραυματισμοί, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη γνώση και τις σωστές προφυλάξεις. Οι περισσότεροι τραυματισμοί στο γυμναστήριο οφείλονται αναμφίβολα στην έλλειψη προθέρμανσης, την  λανθασμένη τεχνική και την υπερβολική χρήση. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε κοινές ορθοπεδικές κακώσεις στο γυμναστήριο, θα προσδιορίσουμε τις ασκήσεις που εμπλέκονται συνήθως σε κάθε τραυματισμό και θα παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Τραυματισμοί στο γυμναστήριο: Ώμος

Ρήξη Μείζονος Θωρακικού

 • Άσκηση: Bench Press
 • Τραυματισμός: Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πιέσεων σε πάγκο με μπάρα, μπορεί να προκληθεί απότομη υπερβολική πίεση στον μυ του μείζονος θωρακικού, προκαλώντας μερική ή ολική ρήξη. Η κάκωση αυτή συμβαίνει συχνά σε άτομα που σηκώνουν πολλά βάρη (bodybuilders). Η ρήξη μείζονος θωρακικού μυός (pec major rupture) εκδηλώνεται με πόνο, αίσθημα κρακ τη στιγμή της ρήξης & ψηλαφητό κενό ή δυσμορφία στη περιοχή του στήθους.
 • Πρόληψη: Κατάλληλη προθέρμανση πριν την προπόνηση, χρήση σωστής τεχνικής, σταδιακή αύξηση του βάρους και αποφυγή υπερφόρτωσης των μυών του στήθους.
 • Θεραπεία: Πιο συχνή είναι η ρήξη της στερνικής μοίρας του μυός από την κατάφυσή της στο βραχιόνιο οστό. Για την επισκευή της ρήξης και την εξάλειψη της παραμόρφωσης απαιτείται κατά κανόνα χειρουργική θεραπεία. Η επιδιόρθωση της ρήξης πραγματοποιείται μέσω μια μικρής τομής στο πρόσθιο τμήμα της μασχάλης και ο τένοντας καθηλώνεται στη θέση του μέσω μεταλλικών κομβίων.

Κάκωση της Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

 • Ασκήσεις: Overhead Shoulder Press
 • Τραυματισμός: Εσφαλμένη στάση σώματος, υπερβολικό βάρος ή απότομες κινήσεις κατά τη διάρκεια ενός shoulder press μπορούν να οδηγήσουν σε διάταση ή θλάση στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση, προκαλώντας πόνο και αστάθεια. Η οστεόλυση της ακρωμιοκλειδικής είναι συχνή σε άτομα που σηκώνουν βάρη.
 • Πρόληψη: Διατήρηση σωστής στάσης των ώμων, χρήση ελαφρύτερων βαρών αρχικά, σταδιακή πρόοδος και ενίσχυση των μυών του ώμου.
 • Θεραπεία: Εξαρτάται από το εύρος & το είδος της υποκείμενης βλάβης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι συντηρητική, εκτός αν πρόκειται για οξύ τραυματισμό, ή αν η αρχική συντηρητική θεραπεία αποτύχει.
Τραυματισμοί στο γυμναστήριο 2
pexels pavel danilyuk 6339345

Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Γόνατο

Ρήξη Μηνίσκου

 • Ασκήσεις: Βαθιά Καθίσματα ή Deep Squats
 • Τραυματισμός: Τα βαθιά καθίσματα με λανθασμένη τεχνική, υπερβολικό βάρος ή απότομες κινήσεις μπορεί να δημιουργήσουν υπερβολική πίεση στους μηνίσκους, προκαλώντας ρήξη μηνίσκου.
 • Πρόληψη: Κατάλληλη προθέρμανση πριν την προπόνηση, ελεγχόμενη κίνηση, διατήρηση σωστής ευθυγράμμισης των γονάτων και αποφυγή υπερβολικού εύρους κατά το βαθύ κάθισμα.
 • Θεραπεία: Μικρές, εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου μπορούν να αντιμετωπιστούν αρχικά συντηρητικά, με φυσικοθεραπεία. Μεγαλύτερες ρήξεις σε νέους, ρήξεις που προκαλούν μηχανικά συμπτώματα, ή ρήξεις δίκην λαβής κάδου (bucket handle) μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αποκατάσταση με αρθροσκόπηση γόνατος.

Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

 • Ασκήσεις: Άλματα (π.χ. Box Jumps)
 • Τραυματισμός: Επαναλαμβανόμενα άλματα μπορούν να φορτίσουν τον επιγονατιδικό τένοντα, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.
 • Πρόληψη: Σταδιακή αύξηση της έντασης, χρήση σωστής τεχνικής προσγείωσης, χρήση υποστηρικτικών παπουτσιών και σταδιακή ενδυνάμωση των μυών του τετρακέφαλου και των ισχίων.
 • Θεραπεία: Κατά κανόνα συντηρητική, με τροποποίηση δραστηριοτήτων, ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη & εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για να μην ταλαιπωρούμε το σώμα μας.

Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Μέση

Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου

 • Ασκήσεις: Deadlifts
 • Τραυματισμός: Εσφαλμένη τεχνική ανύψωσης, υπερβολικό βάρος ή απότομες κινήσεις κατά τη διάρκεια των deadlifts μπορούν να οδηγήσουν σε κήλη δίσκου στην κάτω μέρος της πλάτης.
 • Πρόληψη: Ενεργοποίηση των μυών της κοιλιακής χώρας, διατήρηση φυσιολογικής θέσης της σπονδυλικής στήλης, ανύψωση με σωστή τεχνική, χρήση διαχειρίσιμων βαρών και ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και της κοιλιακής χώρας.
 • Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική. Αν έχουμε μουδιάσματα ή αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος στα πόδια, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό.

Σπονδυλολίσθηση

 • Ασκήσεις: Heavy Weighted Squats
 • Τραυματισμός: Η επανειλημμένη εκτέλεση με κακή τεχνική ή υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει κατάγματα τύπου stress – από κόπωση, προκαλώντας σπονδυλολίσθηση.
 • Πρόληψη: Ενδυνάμωση των μυών της κοιλιακής χώρας και της πλάτης, διατήρηση σωστής τεχνικής, χρήση κατάλληλων βαρών και εξετάσεων εναλλακτικών ασκήσεων ή παραλλαγών.
 • Θεραπεία: Η πάθηση είναι πιο συχνή σε εφήβους αθλητές. Η θεραπεία είναι ως επί το πλείστον συντηρητική & απαιτεί αποχή από την άθληση μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε ανθεκτικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κηδεμόνας.

Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο: Ποδοκνημική

Διάστρεμμα αστραγάλου

 • Άσκηση: Cardio υψηλής έντασης, π.χ. Jumping Jacks (ΗΙΙΤ).
 • Τραυματισμός: Ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης που περιλαμβάνουν ξαφνικές κινήσεις ή προσγείωση μπορεί να προκαλέσουν διαστρέμματα αστραγάλου, οδηγώντας σε βλάβη των συνδέσμων.
 • Πρόληψη: Ζεσταθείτε σωστά, φορέστε υποστηρικτικά παπούτσια, αυξήστε σταδιακά την ένταση και προπονηθείτε στην κατάλληλη επιφάνεια προσγείωσης.
 • Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική, με περίδεση & φυσικοθεραπεία

Τενοντίτιδα Αχιλλείου

 • Άσκηση: Πιέσεις με τις γάμπες
 • Τραυματισμός: Η υπερβολική χρήση ή η υπερβολική φόρτιση κατά τη διάρκεια των πιέσεων με τα πόδια μπορεί να καταπονήσει τον αχίλλειο τένοντα, με αποτέλεσμα φλεγμονή και πόνο.
 • Πρόληψη: Αυξήστε σταδιακά την ένταση, χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική και εύρος κίνησης, ενσωματώστε ασκήσεις διατάσεων και αποφύγετε τις απότομες αυξήσεις της έντασης.
 • Θεραπεία: Συνήθως υποστηρικτική, με τροποποίηση δραστηριοτήτων και αντιφλεγμονώδη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με έγχυση βιολογικών παραγόντων.
Τραυματισμοί στο γυμναστήριο 5
Τραυματισμοί στο γυμναστήριο 4

συμβουλές για γυμναστική με ασφάλεια

 1. Ενημερωθείτε για τη σωστή τεχνική εκτέλεσης κάθε ασκήσεως και ακολουθήστε τις οδηγίες ενός εκπαιδευτή, προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοποι τραυματισμοί στο γυμναστήριο.
 2. Ξεκινήστε με ελαφρύτερα βάρη και αυξήστε σταδιακά το βάρος κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
 3. Ενεργοποιήστε και ενισχύστε τους μύς που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις που εμπλέκονται στις ασκήσεις.
 4. Αποφύγετε την υπερβολική κόπωση και την υπερφόρτωση των μυών και των αρθρώσεων.
 5. Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό ή Επαγγελματία Προπονητή σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πόνο. 

Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε μια ασφαλή και αποτελεσματική προπόνηση στο γυμναστήριο, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Θυμηθείτε πάντα να ακούτε το σώμα σας, να ξεκουράζεστε ανάλογα και να μην αγνοείτε τους πόνους ή τις ενοχλήσεις που ενδέχεται να αισθάνεστε. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία! Αν υπερβούμε τα όριά μας, δεν απολαμβάνουμε τη γυμναστική και εκθέτουμε το σώμα μας σε κίνδυνο τραυματισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες ή αν έχετε ανησυχίες σχετικά με κάποιον τραυματισμό, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό Ορθοπεδικό Χειρουργό. Η ασφάλεια και η ευεξία σας είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Ο κ. Παναγόπουλος είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και τις Αθλητικές Κακώσεις. Κλείστε ραντεβού σήμερα για να λάβετε την κατάλληλη εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχουν ασκήσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένους τραυματισμούς;

Ναι, σωστά. Αν και δεν είναι πανάκεια, ορισμένες κακώσεις εκδηλώνονται με έναν κλασικό μηχανισμό.

Bench press – > ρήξη μείζονος θωρακικού
Deep squats – > ρήξη μηνίσκου
HIIT – > διάστρεμμα ποδοκνημικής
Deadlifts – > κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top