Κάταγμα Πηχεοκαρπικής

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Tι είναι το κάταγμα πηχεοκαρπικής;

Το κάταγμα πηχεοκαρπικής άρθρωσης είναι κατά κύριο λόγο κάταγμα του κάτω πέρατος της κερκίδας. Πρόκειται για πολύ κοινά κατάγματα, ειδικά σε γυναίκες άνω των 65 ετών με οστεοπόρωση. Είναι το συνηθέστερο κάταγμα καρπού.

Τύποι καταγμάτων

Υπάρχουν πολλοί τύποι καταγμάτων. Το πιο συχνό κάταγμα καρπού ή πηχεοκαρπικής είναι το κάταγμα Colles, δηλαδή εξαρθρικό κάταγματα με γωνίωση προς τα πίσω. Η αντίθετη παραμόρφωση λέγεται κάταγμα Smith. Επίσης, συχνά είναι τα κατάγματα με ενδαρθρική συμμετοχή (όπως Barton, κλπ). 

Αίτια

Η συνηθέστερη αιτία κατάγματος είναι η πτώση στο τεντωμένο χέρι. Στους μεγαλύτερους ασθενείς πρόκειται για κακώσεις χαμηλής ενέργειας, ενώ σε νεότερους είναι συχνές οι κακώσεις υψηλής ενέργειας, όπως ένα τροχαίο ατύχημα ή μια πτώση από ποδήλατο.  

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα σε ένα κατάγμα πηχεοκαρπικής περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο στη περιοχή του κατάγματος
  • Πρήξιμο και εκχύμωση
  • Εμφανής παραμόρφωση
  • Μούδιασμα του χεριού εάν υπάρχει νευρική κάκωση

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία απλή ακτινογραφία είναι συνήθως αρκετή προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Αν το κάταγμα καρπού είναι παρεκτοπισμένο, ο ιατρός στα επείγοντα μπορεί να αποπειραθεί να το «ανατάξει», να το φέρει δηλαδή σε σωστότερη θέση. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορεί να υποβληθείτε σε περαιτέρω ακτινογραφίες, για να διαπιστωθεί εάν η θέση του κατάγματος είναι αποδεκτή. Το χέρι τοποθετείται μετά την ανάταξη σε γύψο. Ο χειρουργός στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν μπορεί να συνεχιστεί η θεραπεία στον γύψο, ή εάν απαιτείται χειρουργείο. Ο ιατρός μπορεί να ζητήσει επίσης αξονική τομογραφία (CT) στα πλαίσια του προεγχειρητικού σχεδιασμού. 

Κάταγμα πηχεοκαρπικής preop AP
Κάταγμα πηχεοκαρπικής preop lateral
Κάταγμα πηχεοκαρπικής postop AP
Κάταγμα πηχεοκαρπικής postop lateral
Κάταγμα πηχεοκαρπικής postop sunrise

Θεραπεία

Τα περισσότερα κατάγματα πηχεοκαρπικής βρίσκονται σε αποδεκτή θέση μετά την ανάταξη και μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, χωρίς χειρουργείο. Το άκρο παραμένει σε γυψονάρθηκα και ο ασθενής ακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με επαναληπτικές ακτινογραφίες μέχρι την επούλωση του κατάγματος. Άλλα κατάγματα καρπού, πάλι, θεωρούνται ασταθή και απαιτούν χειρουργείο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κατάγματα με ενδαρθρική συμμετοχή, τα ανοικτά κατάγματα, αυτά που δεν ανατάσσονται ικανοποιητικά ή αυτά που είχαν αρχικά αναταχθεί, αλλά «γλίστρησαν» στην πορεία.

Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική +/- περιοχική αναισθησία και περιλαμβάνει την τοποθέτηση πλάκας με βίδες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μία παλαμιαία κλειδούμενη πλάκα είναι αρκετή για να ελέγξει το κάταγμα. Σε μερικές περιπτώσεις, απαιτείται είτε η χρήση ραχιαίων πλακών, είτε η χρήση fragment specific fixation. Άλλοι τρόποι οστεοσύνθεσης γίνονται πιο σπάνια (external fixation ή spanning plates, k-wiring, κλπ). Μετά το χειρουργείο, ενθαρρύνεται συνήθως η άμεση κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία. Ο χειρουργός θα θελήσει να σας παρακολουθήσει με επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες μέχρι την επούλωση του κατάγματος.  

O κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη πείρα στη χειρουργική του τραύματος του άνω άκρου και θα συζητήσει μαζί σας αναλυτικά κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Tι είναι το κάταγμα πηχεοκαρπικής;

Το κάταγμα πηχεοκαρπικής άρθρωσης είναι κάταγμα του κάτω πέρατος της κερκίδας. Είναι το συνηθέστερο κάταγμα καρπού.

Πως προκαλείται;

Η συνηθέστερη αιτία κατάγματος είναι η πτώση στο τεντωμένο χέρι. Στους μεγαλύτερους ασθενείς πρόκειται για κακώσεις χαμηλής ενέργειας, ενώ σε νεότερους είναι συχνές οι κακώσεις υψηλής ενέργειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

– Έντονος πόνος στη περιοχή του κατάγματος
– Πρήξιμο και εκχύμωση
– Εμφανής παραμόρφωση
– Μούδιασμα του χεριού, εάν υπάρχει νευρική κάκωση

Πως γίνεται η διάγνωση;

– Ιστορικό και κλινική εξέταση
– Ακτινογραφίες
– Αξονική τομογραφία

Ποια είναι η θεραπεία;

Τα περισσότερα κατάγματα βρίσκονται σε αποδεκτή θέση μετά την ανάταξη και μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Κατάγματα με ενδαρθρική συμμετοχή, τα ανοικτά κατάγματα, αυτά που δεν ανατάσσονται ικανοποιητικά, ή αυτά που είχαν αρχικά αναταχθεί, αλλά «γλίστρησαν» στην πορεία, συνήθως χρειάζονται χειρουργείο.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top