Αρθροσκόπηση

shutterstock 1955518360

Αρθροσκόπηση ώμου | Πως είναι η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο?

Αν και η αρθροσκόπηση ώμου είναι από τη φύση της ελάχιστα επεμβατική, δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο σαν όλα τα άλλα. Τα καλά νέα είναι ότι αν ακολουθήσετε μια σειρά από οδηγίες που θα σας δώσει η χειρουργική και θεραπευτική σας ομάδα, το πιθανότερο είναι η αποκατάσταση μετά την αρθροσκόπηση ώμου να είναι γρήγορη και να επιστρέψετε στην καθημερινότητα γρηγορότερα απ’ όσο νομίζετε.

Τι Είναι Η Αρθροσκόπηση Ώμου;

αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη που περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου με μια κάμερα μέσα από μία οπή μερικών χιλιοστών, επιτρέποντας τη διάγνωση και ακόλουθη θεραπεία των συχνότερων βλαβών του ώμου. Είναι μία σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της αρθροσκόπησης επιτρέπει τη γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς, με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Η υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση από το αρθροσκόπιο επιτρέπει την αντιμετώπιση των βλαβών της άρθρωσης του ώμου με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση είναι πιο γρήγορη & χρόνος αποθεραπείας μικρότερος.

shutterstock 1872726052.eps
Σχηματική απεικόνιση αρθροσκόπηση ώμου

Ποιες Παθήσεις Αντιμετωπίζονται Με Αρθροσκόπηση Ώμου;

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνουν:

Αρθροσκόπηση ώμου Αποκατάσταση

Ποια Είναι Τα Πλεονεκτήματα Της Αρθροσκόπησης Ώμου;

 • Δεν απαιτείται νοσηλεία – ο ασθενής μπορεί να γυρίσει σπίτι την ίδια μέρα 
 • Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης – αντιμετώπιση των βλαβών του ώμου με μεγαλύτερη ακρίβεια  
 • Πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με τις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις
 • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών και επομένως μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
 • Ταχύτερη αποκατάσταση & επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα – μικρότερες τομές

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου.

Μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβασή σας, θα μεταφερθείτε στην ¨Ανάνηψη¨, τον χώρο δηλαδή πλησίον του χειρουργείου. Εδώ, ο νοσηλευτής της ανάνηψης που θα σας αναλάβει, θα σας φροντίσει καθώς ξυπνάτε. Θα βεβαιωθεί ότι οι ζωτικές σας λειτουργίες είναι ικανοποιητικές, ότι αισθάνεστε άνετα, και μπορεί να σας χορηγήσει επιπλέον παυσίπονα, αν απαιτείται. Μόλις «ξυπνήσετε» πλήρως και όταν το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ευχαριστημένο, θα μεταφερθείτε πίσω στο δωμάτιό σας, στον θάλαμο.

Στον Θάλαμο, μετά το χειρουργείο, η ανάρρωσή σας θα ελέγχεται τακτικά από τους νοσηλευτές του θαλάμου. Θα σας επισκεφτεί ο φυσιοθεραπευτής, ο αναισθησιολόγος σας και εγώ. Μάλλον θα σας πούμε πολλές λεπτομέρειες και θα σας δώσουμε πολλές πληροφορίες, τις οποίες μπορεί να μην συγκρατήσετε πλήρως. Μην ανησυχείτε, όλα θα επαναληφθούν και θα οργανωθούν για εσάς κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, ενώ θα σας δοθούν και αναλυτικές οδηγίες κατά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Αρθροσκόπηση ώμου Αποκατάσταση 3

Διαχείριση μετεγχειρητικού πόνου

Κατά τη διάρκεια της επέμβασής σας, είτε θα σας έχει χορηγηθεί νευρικό block (διασκαλινικό block), είτε κάποιο τοπικό αναισθητικό γύρω από το τραύμα σας. Ως αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει πραγματικά να αισθάνεστε σημαντικό πόνο όταν ξυπνήσετε από την αναισθησία. Εάν αντιμετωπίζετε οποιονδήποτε πόνο, οι νοσηλευτές σας θα είναι σε θέση να χορηγήσουν ένα κατάλληλο παυσίπονο για να ανακουφιστείτε.

Όταν παρέλθει ο χρόνος δράσης του νευρικού block ή του τοπικού αναισθητικού, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε έναν μικρό βαθμό δυσφορίας. Για να αποφευχθεί αυτή η ενόχληση, ο αναισθησιολόγος θα συνταγογραφήσει παυσίπονα από το στόμα. Μπορεί να σας ζητηθεί να τα πάρετε πριν περάσει η επίδραση του block ή του τοπικού αναισθητικού. Συνιστάται να τα παίρνετε, καθώς αυτό θα αποτρέψει τον πόνο τελείως ή σε μεγάλο βαθμό.

Πριν πάρετε εξιτήριο, θα σας δοθεί συνταγή για τα παυσίπονα, ή άλλα φάρμακα που θα πρέπει να έχετε στο σπίτι.

Μετεγχειρητική ακινητοποίηση

Ανάλογα με το χειρουργείο που κάνατε, όταν ξυπνήσετε από την επέμβαση, θα φοράτε μία ανάρτηση ή κηδεμόνα. Ο τύπος της ανάρτησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το χειρουργείο που κάνατε. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να φορέσετε τη ανάρτηση θα εξαρτηθεί από τον τύπο της επέμβασης που κάνατε.

Μετά από οποιαδήποτε χειρουργική αποκατάσταση ενός σχισμένου τένοντα ή συνδέσμου, είτε με συρραφή των άκρων μεταξύ τους είτε επανασυνδέοντάς τα στο οστό, είναι επιθυμητό να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση ή τάση στην αποκατάσταση. Παράλληλα, όσο περισσότερο ακινητοποιείται ο ώμος σας τόσο πιο δυσκαμπτος είναι πιθανό να γίνει.

Ωστόσο, υπάρχει μια περίοδος κατά τη διάρκεια της επούλωσης των τενόντων και των συνδέσμων, όπου η επισκευή είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αρχίσει να παίρνει κάποιο φορτίο, αν και δεν έχει ακόμη επουλωθεί πλήρως. Στην πραγματικότητα, για να επουλωθεί ένας τένοντας ή ένας σύνδεσμος όσο πιο δυνατά γίνεται, πρέπει να τεθεί υπό αυξανόμενο φορτίο και τάση για να επιτραπεί στους ιστούς να επαναδιαμορφωθούν και να ωριμάσουν.

Το σκεπτικό μας για την περίοδο της αρχικής ακινητοποίησης και στη συνέχεια κινητοποίησης και ενδυνάμωσης μετά από αποκατάσταση τένοντα ή συνδέσμου βασίζεται σε αυτή την παραπάνω παραδοχή. Θέλουμε να ακινητοποιήσουμε και να προστατεύσουμε την επισκευή του τένοντα για όσο διάστημα απαιτείται για να φτάσει σε ένα ασφαλές επίπεδο επούλωσης, και στη συνέχεια να κινητοποιήσουμε τον ώμο σας μόλις είναι ασφαλές, για να αποφύγετε τη δυσκαμψία.

Όταν ένας τένοντας ή ένας σύνδεσμος έχει επισκευαστεί, εξακολουθήσουν να υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορεί να κάνει ο ώμος σας, που δεν θα επηρεάσουν την επισκευή. Αυτές είναι γνωστές ως «ασφαλείς ζώνες» κίνησης και αναφέρονται λεπτομερώς στα πρωτόκολλα αποκατάστασης για κάθε διαδικασία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι φυσιοθεραπευτές θα μπορούν να σας καθοδηγήσουν.

Αρθροσκόπηση ώμου Αποκατάσταση 4

Η χειρουργική τομή

Στο τέλος της επέμβασης, το τραύμα σας θα κλείσει συνήθως με ένα «υποδόριο» ράμμα. Πρόκειται για ένα ειδικό είδος συρραφής, κάτω από το δέρμα, που δεν έχει κόμπους και αφήνει μια πολύ προσεγμένη ουλή. Μερικές κολλητικές ταινίες Steristrip θα τοποθετηθούν πάνω από το τραύμα, για να το βοηθήσουν να παραμείνει κλειστό και να συγκρατηθούν τα ράμματα. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ένας μικρός επίδεσμος πάνω από την πληγή. Μετά τις περισσότερες αρθροσκοπικές επεμβάσεις ώμου μπορεί να υπάρχει αρκετό πρήξιμο γύρω από τον ώμο, και ένα προσωρινό επίθεμα θα τοποθετηθεί πάνω από τους επιδέσμους για να βοηθήσει στην απορρόφηση τυχόν υπολειμματικού υγρού.

Πριν πάτε σπίτι, ο νοσηλευτής του θαλάμου θα αφαιρέσει τον επίδεσμό σας και θα ελέγξει ότι η πληγή είναι ικανοποιητική. Στη συνέχεια, θα καλύψει ξανά την πληγή με έναν αδιάβροχο επίδεσμο και θα σας δώσει μερικούς ανταλλακτικούς επιδέσμους για να τους πάρετε στο σπίτι. Είναι ασφαλές να πλυθείτε και να κάνετε ντους με τους επιδέσμους στη θέση τους, αλλά, εάν οι επίδεσμοι βραχούν, θα πρέπει να τους αφαιρέσετε, να στεγνώσετε την περιοχή και να φορέσετε έναν από τους εφεδρικούς επιδέσμους.

Αν για οποιονδήποτε λόγο, η χειρουργική τομή έχει ράμματα, αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 10 μέρες μετά το χειρουργείο.

Αφού αφαιρεθούν τα ράμματά σας, δεν θα χρειαστείτε πλέον επίδεσμο. Μπορείτε να βρέξετε την περιοχή χωρίς να ανησυχείτε.

Αρθροσκόπηση ώμου Αποκατάσταση

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση & Ασκήσεις

Μετά το χειρουργείο, θα χρειαστείτε φυσιοθεραπεία και ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Πριν την έξοδο από το νοσοκομείο, η ομάδα μας θα σας εξηγήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που θα πρέπει να ακολουθήσετε μετά το χειρουργείο. Θα σας δείξουν πώς να βάζετε και να βγάζετε με ασφάλεια την ανάρτηση/κηδεμόνα, και πώς να ντύνεστε και να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν το χέρι σας είναι στην ανάρτηση.

Επιστροφή στην εργασία μετά το χειρουργείο

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της εργασίας που κάνετε, το αν χρειάζεται να οδηγείτε για να πάτε στη δουλειά, και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που κάνατε. Γενικά, αξίζει πιθανώς να πάρετε τουλάχιστον μια εβδομάδα άδεια από την κανονική εργασία σας μετά από οποιαδήποτε επέμβαση.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλετε το χέρι σας σε ανάρτηση μετά το χειρουργείο, είναι συνήθως ασφαλές, όταν βρίσκεστε σε ήσυχο περιβάλλον, να βγάλετε το χέρι σας από την ανάρτηση και να χρησιμοποιήσετε τον αγκώνα και τον καρπό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να τρώτε με ασφάλεια, να γράφετε και να χρησιμοποιείτε ένα πληκτρολόγιο. Ο αναμενόμενος χρόνος για την επιστροφή στα πλήρη καθήκοντα μετά το χειρουργείο ποικίλει, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και με τη φύση της δουλειάς σας. Είναι καλύτερο να συζητήσετε τυχόν απορίες και ανησυχίες που έχετε σχετικά με την αναμενόμενη μετεγχειρητική ανάκαμψη πριν από την επέμβαση.

Εάν χρειάζεστε Ιατρικό Πιστοποιητικό για την εργασία σας, αυτό μπορεί να οργανωθεί από το Τμήμα, πριν την αναχώρησή σας από το νοσοκομείο.

Οδήγηση μετά από χειρουργική επέμβαση ώμου

Ο χρόνος που χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να επιστρέψει στην οδήγηση μετά από χειρουργική επέμβαση ώμου θα εξαρτηθεί από τον τύπο του χειρουργείου και τη διάρκεια της ακινητοποίησης (εάν απαιτείται), καθώς και την πορεία της αποκατάστασης. Για να είστε σε θέση να οδηγείτε με ασφάλεια, θα πρέπει να είστε σε θέση να κινείτε ενεργά τον ώμο σας ,χωρίς βοήθεια και χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την επιδιόρθωση του τένοντα. Θα πρέπει να είστε σε θέση να αντιδράτε κανονικά για να αποφύγετε να τραυματίσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, λόγω έλλειψης ελέγχου.

Είναι προφανές ότι ο οδηγός πρέπει να δύναται να χρησιμοποιήσει και τα δύο χέρια για να ελέγξει το τιμόνι. Για να το πετύχει αυτό, ο οδηγός χρειάζεται να έχει επαρκή δύναμη και κινητικότητα στον ώμο του.

Είναι ευθύνη του οδηγού να διασφαλίζει ότι έχει τον έλεγχο του οχήματος ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να είναι σε θέση να το αποδείξει αυτό, εάν τον σταματήσει η αστυνομία.

Οι οδηγοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον φυσιοθεραπευτή, τον χειρουργό και τον ασφαλιστή που εμπλέκεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος, πριν επιστρέψουν στην οδήγηση μετά την επέμβαση.

Οι οδηγοί δεν πρέπει να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών φαρμάκων, ή εντός τουλάχιστον 24 ωρών μετά από τη χορήγηση αναισθησίας.

Συνοψίζοντας:

 • ΔΕΝ επιτρέπεται να οδηγείτε με ένα χέρι
 • Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος μετά την επέμβαση όπου μπορείτε να επιστρέψετε στην οδήγηση. Αυτό είναι κάτι που συνήθως διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, ο συνιστώμενος χρόνος που το χέρι σας θα πρέπει να είναι σε ανάρτηση μετά την επέμβαση, είναι σίγουρα ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ χρόνος πριν σκεφτείτε την επιστροφή στην οδήγηση
 • Μπορείτε να επιστρέψετε στην οδήγηση όταν είστε σε θέση να μετακινήσετε τον ώμο σας χωρίς βοήθεια και είστε σε θέση να οδηγείτε με ασφάλεια και να αντιδράτε κατάλληλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
 • Αν και δεν είναι απαραίτητο, ίσως είναι συνετό να συζητήσετε την επιστροφή σας στην οδήγηση με την ασφαλιστική σας εταιρεία

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την επιστροφή στην οδήγηση μετά το χειρουργείο.

Επιστροφή στον αθλητισμό και την άσκηση

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος και το επίπεδο του αθλήματος ή της άσκησης στο οποίο θα θέλατε να επιστρέψετε, και από τον τύπο της επέμβασης.

Η ταχύτητα ανάρρωσης και η πρόοδος για ορισμένα επίπεδα δραστηριότητας μπορεί να ποικίλλει μεταξύ ασθενών που υποβάλλονται στο ίδιο χειρουργείο. Ο φυσικοθεραπευτής, ο γιατρός της ομάδας και ο προπονητής σας θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γυρίσετε αρχικά στην ατομική, στη συνέχεια στην ομαδική προπόνηση, και εν τέλει στο παιχνίδι. Η επιστροφή ειδικά σε ομαδικά αθλήματα, μπορεί να απαιτήσει 4-6 μήνες.

FAQs – Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο γρήγορα μπορώ να επιστρέψω στην άθληση μετά από αρθροσκόπηση ώμου?

Πολύπλοκη απάντηση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:
– Το είδος του χειρουργείου (επιδιόρθωση τένοντα, άγκυρες στον επιχείλιο χόνδρο)
– Το είδος του αθλήματος (ομαδικό vs ατομικό, άθλημα επαφής, κλπ)

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην οδήγηση μετά το χειρουργείο?

Πρέπει να μπορώ να οδηγήσω με ασφάλεια & με τα δύο χέρια στο τιμόνι & να μην είμαι υπό την επήρεια ναρκωτικών παυσιπόνων.

Ποτέ μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά?

Πολύπλοκη απάντηση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:
– Το είδος του χειρουργείου (επιδιόρθωση τένοντα, άγκυρες στον επιχείλιο χόνδρο)
– Το είδος της εργασίας (χειρωνακτική, γραφείο, επίβλεψη, κλπ)

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά από αρθροσκόπηση ώμου?

Ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να ποικίλει από μερικές ημέρες μέχρι αρκετούς μήνες, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και την ατομική μας πρόοδο κατά τη διαδικασία αποθεραπείας.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αρθροσκόπηση ώμου | Πως είναι η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο? Read More »

Καλύτερος Ορθοπαιδικός 1

Πώς να διαλέξετε τον καλύτερο Ορθοπαιδικό Χειρουργό: 9 tips για σωστή αναζήτηση

Η σωστή αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών προβλημάτων είναι σημαντική τόσο για την ποιότητα ζωής μας, όσο και για τη γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα, την εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες. Πολλές φορές, μια απλή περιήγηση στο internet δεν αρκεί για να βρούμε τον κατάλληλο ή καλύτερο Ορθοπαιδικό, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με σωστή επιλογή χειρουργού. Πολλές από τις διαθέσιμες πληροφορίες εκεί έξω είναι παραπλανητικές όταν ψάχνουμε “καλύτερος ορθοπαιδικός”. Συχνά πέφτουμε πάνω σε κάποιον που αυτοαποκαλείται «κορυφαίος ορθοπεδικός» στο είδος του στη προσωπική του ιστοσελίδα, ή αυτοαναγορεύεται ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα μια «επαναστατική» τεχνική. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφύγουμε τις κακοτοπιές. 

Καλύτερος Ορθοπαιδικός: Μελετήστε το βιογραφικό του ιατρού

Βεβαιωθείτε καταρχάς ότι ο γιατρός που έχετε επιλέξει είναι μέλος ιατρικού συλλόγου (πχ, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) και ότι το ιατρείο λειτουργεί νόμιμα. Από κει και πέρα, το βιογραφικό θα πρέπει να περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για την μέχρι τώρα καριέρα του γιατρού, όπως τις προπτυχιακές σπουδές του, πιθανούς μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, καθώς και για το που έκανε ειδικότητα ή εξειδίκευση.  Το βιογραφικό θα πρέπει να είναι αναλυτικό και χωρίς μεγάλα κενά χρονικά διαστήματα μεταξύ των τοποθετήσεων του γιατρού.

Καλύτερος Ορθοπαιδικός: Σπουδές & Εξειδίκευση

Οι προπτυχιακές σπουδές και τα μεταπτυχιακά ή το διδακτορικό (PhD) είναι σημαντικά για έναν γιατρό. Εξίσου σημαντικό είναι και το συγγραφικό του έργο, καθώς και η συμμετοχή στη δια βίου εκπαίδευση. Ο γιατρός εν προκειμένω έχει να επιδείξει συγγραφική δραστηριότητα; Έχει δημοσιεύσει άρθρα με τις μελέτες του σε διεθνή περιοδικά (peer-reviewed journals), που είναι διαθέσιμα στο Pubmed; Η πληθώρα δημοσιεύσεων δεν είναι βέβαια απαραίτητα ενδεικτική των ικανοτήτων του γιατρού. Δεν φτάνει για να πούμε αυτός είναι ο “καλύτερος ορθοπαιδικός”. Αποτελεί όμως ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας έχει κάνει έρευνα και έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το αντικείμενό του. 

Καλύτερος Ορθοπαιδικός 2
Καλύτερος Ορθοπαιδικός 3

Εξίσου αναγκαία στην εποχή μας, είναι η εξειδίκευση του Ορθοπαιδικού Χειρουργού. Είναι λογικό χειρουργοί που πραγματοποιούν μεγάλο όγκο συγκεκριμένων επεμβάσεων να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με χειρουργούς που εκτελούν λιγότερες επεμβάσεις, ή που ασχολούνται με πολλούς τομείς. Κάποιος που πραγματοποιεί 200-300 αρθροσκοπήσεις ώμου τον χρόνο, έχει προφανώς μεγαλύτερη εμπειρία στην αρθροσκόπηση ώμου από κάποιον που κάνει 2 αρθροσκοπήσεις ώμου και 198 αρθροπλαστικές ισχίου τον χρόνο. Κανένας στην εποχή μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κάνει όλα το ίδιο καλά για κάποιον μυστηριώδη λόγο.   

Καλύτερος Ορθοπαιδικός: Εμπειρία στο Εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μετά το πέρας της ειδικότητας εξειδικεύεται για τουλάχιστον 1 – 2 έτη σε ένα κέντρο αναφοράς στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει (Fellowship). Αυτή η λεπτομέρεια είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή επιλογή χειρουργού. Στην Ελλάδα, δυστυχώς,  δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η έννοια της εξειδίκευσης μετά την ειδικότητα. Στην πλειοψηφία των δυτικών χωρών, όπως η Βόρεια Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς) ή η Αγγλία, η εξειδίκευση είναι δεδομένη και θεσμοθετημένη. Ο Χειρουργός δηλαδή εξειδικεύεται, πχ στον Ώμο & Αγκώνα, στο Χέρι, στη Χειρουργική Ισχίου & Γόνατος, στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης, κλπ. Κατόπιν, συνεχίζει την καριέρα του αφοσιωμένος στο αντικείμενό του (πχ, σαν Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης). 

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας είναι “Fellowship-trained Orthopaedic Surgeon” στο αντικείμενο που σχετίζεται με το πρόβλημά σας, σε ένα από τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην Ελλάδα που να προσφέρει αυτήν την εκπαίδευση. 

Καλύτερος Ορθοπαιδικός 4
Καλύτερος Ορθοπαιδικός 5

Βέβαια, πολλές φορές, όσα εμπεριέχονται σε ένα βιογραφικό μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρα, ή να είναι και παραπλανητικά. Είναι, δυστυχώς, συνήθης πρακτική να αναγράφεται ότι ο ιατρός έχει εξειδίκευση στο εξωτερικό χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες ή διευκρινήσεις.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν μια ολιγοήμερη επίσκεψη ή παρακολουθούν ένα σεμινάριο στο εξωτερικό, και μετά γράφουν στο βιογραφικό τους «Μετεκπαιδευθείς στις Ηνωμένες Πολιτείες» ή «Μαθήτευσε δίπλα στον Καθηγητή Τάδε ή Δείνα». Η πραγματική μετεκπαίδευση / εξειδίκευση έχει διάρκεια τουλάχιστον 1 – 2 έτη σε έμμισθη θέση. Προϋποθέτει πιστοποίηση στη χώρα άσκησης με εξετάσεις, άδεια άσκησης επαγγέλματος και εγγραφή στον κατά τόπους Ιατρικό Σύλλογο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς έκανε ο γιατρός στο εξωτερικό (ήταν απλός παρατηρητής ή έπαιρνε αποφάσεις και έκανε επεμβάσεις μόνος του).  Η παρακολούθηση σεμιναρίων ή συνεδρίων δεν κάνει κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό σε ένα αντικείμενο. Επίσης, η εμπειρία στο εξωτερικό σε θέσεις Observership (observer = παρατηρητής), Travelling Fellowship (travelling fellow = επισκέπτης),  ή Postdoctoral research (postdoc = έρευνα) δεν αποτελεί χειρουργική εξειδίκευση. Το Travelling Fellowship, συγκεκριμένα, είναι μια ολιγοήμερη επίσκεψη στο Practice συναδέλφων του εξωτερικού, προκειμένου να πάρουμε ιδέες από το δικό τους modus operandi. Συνήθως αφορά μεγαλύτερους συναδέλφους σε ηλικία που επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι νεότεροι συνάδελφοι συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα και τα παρουσιάζουν σαν εξειδίκευση. 

Τέλος, σε περιπτώσεις που αναφέρεται μετεκπαίδευση στην Αμερική (ΗΠΑ), ρωτήστε για το εάν ο γιατρός είναι ECFMG-certified (Educational Commission for Foreign Medical Graduates), έχει δηλαδή περάσει τις εξετάσεις USMLE (United States Medical Licensing Examination), που είναι υποχρεωτικές προκειμένου να βγάλει κανείς άδεια άσκησης επαγγέλματος και να «αγγίξει» κάποιον ασθενή. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ένας γιατρός χωρίς USMLE δεν επιτρέπεται να ασκεί κλινικό έργο και να χειρουργεί στην Αμερική. 

Ρωτήστε περισσότερα για την εμπειρία του ιατρού

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας έχει την απαιτούμενη εμπειρία να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας. Μπορείτε να ρωτήσετε ευθέως πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ή να ζητήσετε να επικοινωνήσετε με ασθενείς που είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν για την εμπειρία τους με τον συγκεκριμένο γιατρό.

Αναζητήστε συστάσεις από πολλαπλές πηγές

Μπορείτε να αναζητήσετε συστάσεις από πολλές πηγές. Ρωτήστε όσους περισσότερους φίλους και συγγενείς μπορείτε. Θα δείτε ότι συνήθως 1-2 ονόματα θα προκύψουν παραπάνω από 1 φορά, δίνοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία στην έρευνά σας. Μερικές καλές πηγές για συστάσεις είναι οι παρακάτω:

 • Ο γενικός ή προσωπικός σας γιατρός, ή ο παθολόγος σας
 • Προσωπικοί φίλοι
 • Μέλη της οικογένειας
 • Τα social media, αλλά με προσοχή
 • Το website του γιατρού, ειδικά αν περιέχει testimonial από ασθενείς
 • Κριτικές από αξιόπιστες – ανεξάρτητες πλατφόρμες, όπως το Google
 • Ένας φυσικοθεραπευτής, το νοσηλευτικό προσωπικό ή άλλος εργαζόμενος στο χώρο υγείας. Ειδικά το προσωπικό του χειρουργείου, συνήθως γνωρίζει ποιος είναι καλός σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο
 • Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας, καθώς μπορεί να έχει εμπειρία από άλλους ασθενείς που χειρουργήθηκαν από τον συγκεκριμένο γιατρό

Συζητήστε με τον ιατρό

 • Συζητήστε με το γιατρό διεξοδικά για την πάθησή σας και για τις εναλλακτικές που έχετε. Ένας καλός γιατρός θα σας αναλύσει όλα τα ενδεχόμενα και τις επιλογές σας.
 • Ρωτήστε τον γιατρό για την εμπειρία του, τον αριθμό των χειρουργείων που έχει πραγματοποιήσει και το ποσοστό των επιπλοκών του.
 • Για όλες τις επεμβάσεις, όσο απλές και να είναι, περιγράφονται στη βιβλιογραφία πιθανές επιπλοκές. Ρωτήστε τον γιατρό για τα ρίσκα και τα οφέλη της επέμβασης και για τις πιθανές επιπλοκές εν γένει. 
 • Η σωστή επιλογή χειρουργού είναι αδύνατη, αν ο άνθρωπος αυτός δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη. Μάθετέ τον καλύτερα.

Ρωτήστε για το νοσοκομείο και την ιατρική ομάδα

 • Προτιμήστε ένα οργανωμένο και μεγάλο νοσοκομείο, όπου θα είναι άμεσα διαθέσιμες όλες οι ιατρικές ειδικότητες.
 • Διαλέξτε ένα νοσοκομείο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και οργανωμένα χειρουργεία. Οι επεμβάσεις σε οργανωμένες νοσοκομειακές μονάδες έχουν μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών, πχ λοιμώξεις.
 • Προτιμήστε οργανωμένες ιατρικές ομάδες, με έμπειρους συνεργάτες και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενημερωθείτε για το κόστος του χειρουργείου

 • Ρωτήστε αν το χειρουργείο καλύπτεται από την ιδιωτική σας ασφάλεια και αν το νοσοκομείο είναι συμβεβλημένο.
 • Ρωτήστε αν προβλέπονται οικονομικά πακέτα για τον ασφαλιστικό σας φορέα, πχ ΕΟΠΥΥ, ΟΓΑ, κλπ.

Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη 

Αν δεν είστε απόλυτα ικανοποιημένοι ή σίγουροι για την επιλογή χειρουργού που κάνατε, δεν είναι κακό να αναζητήσετε και άλλες γνώμες. Ο καλύτερος Ορθοπαιδικός Χειρουργός είναι αυτός που όχι μόνο συνδυάζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και αυτός που θα αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να καταλάβετε πλήρως το πρόβλημά σας, και να λυθούν όλες οι απορίες σας.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Πως διαλέγουμε τον καλύτερο ορθοπαιδικό;

– Αναζητούμε συστάσεις από πολλαπλές πηγές
– Διαβάζουμε προσεκτικά το βιογραφικό
– Φροντίζουμε να έχει εμπειρία στο πρόβλημά μας
– Τον συναντάμε και συζητάμε διεξοδικά το πρόβλημά μας

Πως ψάχνουμε για συστάσεις;

– Από συγγενείς και φίλους
– Από τα social media και το internet
– Από άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Πώς να διαλέξετε τον καλύτερο Ορθοπαιδικό Χειρουργό: 9 tips για σωστή αναζήτηση Read More »

Αρθροσκόπηση ώμου

Αρθροσκόπηση ώμου: Εξερευνώντας τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής

Ο πόνος στον ώμο και οι τραυματισμοί στον ώμο μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, καθιστώντας ακόμα και τις απλές εργασίες δύσκολες, και περιορίζοντας την κινητικότητα. Ευτυχώς, οι εξελίξεις στην ορθοπεδική χειρουργική έχουν εισαγάγει την αρθροσκόπηση ώμου ως μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεραπείας με μια σειρά από οφέλη. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου, δίνοντας έμφαση στην ικανότητά της να παρέχει ταχύτερη ανάρρωση, μειωμένο πόνο, βελτιωμένη ακρίβεια και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα επιτρέπει μείωση των επιπλοκών, μικρότερες τομές και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αρθροσκόπηση ώμου 1
Αρθροσκόπηση

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική και σχεδόν αναίμακτη μέθοδος που περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου με μια κάμερα, μέσα από μικρές οπές, επιτρέποντας τη διάγνωση και θεραπεία των συχνότερων βλαβών του ώμου.

Κατά την αρθροσκόπηση, ο χειρουργός κάνει 2-3 μικρές οπές 4 χιλιοστών στην πρόσθια, οπίσθια και πλάγια επιφάνεια του ώμου (ο αριθμός των οπών ποικίλει ανάλογα με τη βλάβη που απαιτείται να επιδιορθωθεί). Στη συνέχεια, ο χειρουργός εισάγει στον ώμο μια μικρή κάμερα, το αρθροσκόπιο.

Το αρθροσκόπιο είναι ένα μικρό τηλεσκόπιο (4.5mm ή 2.9mm), που με τη βοήθεια μιας πηγής ψυχρού φωτισμού από οπτικές ίνες, μεταδίδει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε ένα monitor, από το οποίο ο χειρουργός βλέπει τις βλάβες στην άρθρωση σε πραγματικό χρόνο. Από τις άλλες οπές, ο χειρουργός εισάγει τα απαραίτητα αρθροσκοπικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας. Στο τέλος της επέμβασης, οι οπές του δέρματος καλύπτονται με απλά αυτοκόλλητα. Το χειρουργείο καταγράφεται σε DVD, το οποίο δίνεται στον ασθενή, εφόσον το επιθυμεί.

Ποια είναι Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

Ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για μειωμένο πόνο και δυσφορία

Η αρθροσκόπηση ώμου χρησιμοποιεί μικρές τομές και εξειδικευμένα εργαλεία για την πρόσβαση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ώμου. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση μειώνει σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο και δυσφορία σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις. Οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν λιγότερη βλάβη στους ιστούς, ελάχιστες ουλές και μειωμένη εξάρτηση από τα φάρμακα για τον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης.

Βελτιωμένη ακρίβεια για αποτελεσματική θεραπεία

Η αρθροσκόπηση ώμου επιτρέπει στους ορθοπεδικούς χειρουργούς να δουν τις εσωτερικές δομές της άρθρωσης του ώμου με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Αυτή η λεπτομερής προβολή επιτρέπει την ακριβή διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ώμου, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων του τένοντα του ώμου (στροφικού πετάλου), της αστάθειας του ώμου και του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου. Η βελτιωμένη ακρίβεια της τεχνικής ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αυξάνει την πιθανότητα επιτυχών αποτελεσμάτων.

Ταχύτερη Διαδικασία Αποκατάστασης και Γρηγορότερη Επούλωση

Με την αρθροσκόπηση ώμου, οι ασθενείς συχνά βιώνουν ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι μικρότερες τομές έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο τραύμα στους περιβάλλοντες ιστούς, οδηγώντας σε μειωμένη φλεγμονή και ταχύτερη διαδικασία επούλωσης. Επιπλέον, η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση επιτρέπει την πρώιμη έναρξη της φυσικοθεραπείας, βοηθώντας στην αποκατάσταση της δύναμης των ώμων, της ευλυγισίας και του εύρους κίνησης. Οι ασθενείς μπορούν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να επιστρέψουν στην εργασία ή στον αθλητισμό νωρίτερα από ό,τι με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους.

Αρθροσκόπηση ενδείξεις
Αρθροσκόπηση ώμου πλεονεκτήματα

Προσαρμοσμένες επιλογές εξατομικευμένης θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή

Η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών θεραπείας προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ασθενούς. Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορες παθήσεις του ώμου, όπως αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων, επιδιόρθωση σχισμένων τενόντων ή συνδέσμων και εξομάλυνση τραχιών επιφανειών χόνδρου. Η δυνατότητα προσαρμογής της θεραπείας με βάση τις ατομικές απαιτήσεις, δηλαδή η εξατομίκευση, συμβάλλει σε καλύτερα αποτελέσματα και ικανοποίηση των ασθενών.

Χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών και λοιμώξεων

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι ελάχιστα επεμβατική, και ως εκ τούτου ενέχει μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών και λοιμώξεων σε σύγκριση με τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι μικρότερες τομές έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με το τραύμα και μειώνουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικών λοιμώξεων. Ο μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών εξασφαλίζει ομαλότερη διαδικασία ανάρρωσης και βελτιωμένη ασφάλεια των ασθενών.

Συμπέρασμα

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια αξιοσημείωτη ορθοπεδική επέμβαση που προσφέρει πολυάριθμα οφέλη σε ασθενείς με παθήσεις ώμου. Μέσω της ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισής της, αυτή η τεχνική παρέχει μειωμένο πόνο, βελτιωμένη ακρίβεια, ταχύτερη ανάρρωση και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Με εξατομικευμένες επιλογές θεραπείας και χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, η αρθροσκόπηση ώμου έχει γίνει μια προτιμώμενη επιλογή για πολλά άτομα που αναζητούν αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο του ώμου και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Τα πλεονεκτήματα είναι εξαιρετικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αρθροσκόπηση είναι για όλους και για όλα. Ορισμένες παθολογίες του ώμου συχνά απαιτούν ανοικτή επέμβαση, όπως για παράδειγμα προχωρημένη αρθρίτιδα, αρθροπάθεια στροφικού πετάλου, ή τα περισσότερα κατάγματα. Επίσης, είναι σημαντικό η αρθροσκόπηση να γίνεται από έμπειρα στην αρθροσκόπηση χέρια, καθότι έχει σημαντική καμπύλη εκμάθησης.

Άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό ο χειρουργός που θα διαλέξουμε να είναι ικανός να πάρει τη σωστή απόφαση αφενός, και αφετέρου να μπορεί να διεκπεραιώσει το χειρουργείο με ασφάλεια.

Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη χειρουργική εμπειρία στην αρθροσκόπηση ώμου, & θα σας κατευθύνει κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο, ως προς τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για την πάθηση σας.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

H αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου με μια κάμερα μέσα από μία οπή 4 χιλιοστών, επιτρέποντας τη διάγνωση και θεραπεία των συχνότερων βλαβών του ώμου.

Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Διαγνωστική αρθροσκόπηση
Σύνδρομο πρόσκρουσης – τενοντίτιδα ώμου
Ρήξη τένοντα ώμου
Ασβεστοποιός τενοντίτιδα 
Παγωμένος ώμος
Αστάθεια – εξάρθρημα ώμου
Παθήσεις δικεφάλου/βλάβη SLAP
Πρώιμη οστεοαρθρίτιδα
Παθήσεις ακρωμιοκλειδικής
Λοιμώξεις άρθρωσης

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

– Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με μικρότερες τομές
– Ημερήσια νοσηλεία ή εξιτήριο την ίδια μέρα
– Βελτιωμένη ορατότητα & αντιμετώπιση της παθολογίας με μεγαλύτερη ακρίβεια  
– Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών
– Ελάχιστος τραυματισμός ιστών
– Μείωση μετεγχειρητικού πόνου
– Ταχύτερη ανάρρωση
– Ταχύτερη επιστροφή σε εργασία & καθημερινότητα

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αρθροσκόπηση ώμου: Εξερευνώντας τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής Read More »

Scroll to Top