Αρθροσκόπηση ώμου | Πως είναι η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο?

shutterstock 1955518360

Αν και η αρθροσκόπηση ώμου είναι από τη φύση της ελάχιστα επεμβατική, δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο σαν όλα τα άλλα. Τα καλά νέα είναι ότι αν ακολουθήσετε μια σειρά από οδηγίες που θα σας δώσει η χειρουργική και θεραπευτική σας ομάδα, το πιθανότερο είναι η αποκατάσταση μετά την αρθροσκόπηση ώμου να είναι γρήγορη και να επιστρέψετε στην καθημερινότητα γρηγορότερα απ’ όσο νομίζετε.

Τι Είναι Η Αρθροσκόπηση Ώμου;

αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη που περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου με μια κάμερα μέσα από μία οπή μερικών χιλιοστών, επιτρέποντας τη διάγνωση και ακόλουθη θεραπεία των συχνότερων βλαβών του ώμου. Είναι μία σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της αρθροσκόπησης επιτρέπει τη γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς, με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Η υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση από το αρθροσκόπιο επιτρέπει την αντιμετώπιση των βλαβών της άρθρωσης του ώμου με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση είναι πιο γρήγορη & χρόνος αποθεραπείας μικρότερος.

shutterstock 1872726052.eps
Σχηματική απεικόνιση αρθροσκόπηση ώμου

Ποιες Παθήσεις Αντιμετωπίζονται Με Αρθροσκόπηση Ώμου;

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνουν:

Αρθροσκόπηση ώμου Αποκατάσταση

Ποια Είναι Τα Πλεονεκτήματα Της Αρθροσκόπησης Ώμου;

 • Δεν απαιτείται νοσηλεία – ο ασθενής μπορεί να γυρίσει σπίτι την ίδια μέρα 
 • Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης – αντιμετώπιση των βλαβών του ώμου με μεγαλύτερη ακρίβεια  
 • Πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με τις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις
 • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών και επομένως μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
 • Ταχύτερη αποκατάσταση & επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα – μικρότερες τομές

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου.

Μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβασή σας, θα μεταφερθείτε στην ¨Ανάνηψη¨, τον χώρο δηλαδή πλησίον του χειρουργείου. Εδώ, ο νοσηλευτής της ανάνηψης που θα σας αναλάβει, θα σας φροντίσει καθώς ξυπνάτε. Θα βεβαιωθεί ότι οι ζωτικές σας λειτουργίες είναι ικανοποιητικές, ότι αισθάνεστε άνετα, και μπορεί να σας χορηγήσει επιπλέον παυσίπονα, αν απαιτείται. Μόλις «ξυπνήσετε» πλήρως και όταν το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ευχαριστημένο, θα μεταφερθείτε πίσω στο δωμάτιό σας, στον θάλαμο.

Στον Θάλαμο, μετά το χειρουργείο, η ανάρρωσή σας θα ελέγχεται τακτικά από τους νοσηλευτές του θαλάμου. Θα σας επισκεφτεί ο φυσιοθεραπευτής, ο αναισθησιολόγος σας και εγώ. Μάλλον θα σας πούμε πολλές λεπτομέρειες και θα σας δώσουμε πολλές πληροφορίες, τις οποίες μπορεί να μην συγκρατήσετε πλήρως. Μην ανησυχείτε, όλα θα επαναληφθούν και θα οργανωθούν για εσάς κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, ενώ θα σας δοθούν και αναλυτικές οδηγίες κατά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Αρθροσκόπηση ώμου Αποκατάσταση 3

Διαχείριση μετεγχειρητικού πόνου

Κατά τη διάρκεια της επέμβασής σας, είτε θα σας έχει χορηγηθεί νευρικό block (διασκαλινικό block), είτε κάποιο τοπικό αναισθητικό γύρω από το τραύμα σας. Ως αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει πραγματικά να αισθάνεστε σημαντικό πόνο όταν ξυπνήσετε από την αναισθησία. Εάν αντιμετωπίζετε οποιονδήποτε πόνο, οι νοσηλευτές σας θα είναι σε θέση να χορηγήσουν ένα κατάλληλο παυσίπονο για να ανακουφιστείτε.

Όταν παρέλθει ο χρόνος δράσης του νευρικού block ή του τοπικού αναισθητικού, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε έναν μικρό βαθμό δυσφορίας. Για να αποφευχθεί αυτή η ενόχληση, ο αναισθησιολόγος θα συνταγογραφήσει παυσίπονα από το στόμα. Μπορεί να σας ζητηθεί να τα πάρετε πριν περάσει η επίδραση του block ή του τοπικού αναισθητικού. Συνιστάται να τα παίρνετε, καθώς αυτό θα αποτρέψει τον πόνο τελείως ή σε μεγάλο βαθμό.

Πριν πάρετε εξιτήριο, θα σας δοθεί συνταγή για τα παυσίπονα, ή άλλα φάρμακα που θα πρέπει να έχετε στο σπίτι.

Μετεγχειρητική ακινητοποίηση

Ανάλογα με το χειρουργείο που κάνατε, όταν ξυπνήσετε από την επέμβαση, θα φοράτε μία ανάρτηση ή κηδεμόνα. Ο τύπος της ανάρτησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το χειρουργείο που κάνατε. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να φορέσετε τη ανάρτηση θα εξαρτηθεί από τον τύπο της επέμβασης που κάνατε.

Μετά από οποιαδήποτε χειρουργική αποκατάσταση ενός σχισμένου τένοντα ή συνδέσμου, είτε με συρραφή των άκρων μεταξύ τους είτε επανασυνδέοντάς τα στο οστό, είναι επιθυμητό να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση ή τάση στην αποκατάσταση. Παράλληλα, όσο περισσότερο ακινητοποιείται ο ώμος σας τόσο πιο δυσκαμπτος είναι πιθανό να γίνει.

Ωστόσο, υπάρχει μια περίοδος κατά τη διάρκεια της επούλωσης των τενόντων και των συνδέσμων, όπου η επισκευή είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αρχίσει να παίρνει κάποιο φορτίο, αν και δεν έχει ακόμη επουλωθεί πλήρως. Στην πραγματικότητα, για να επουλωθεί ένας τένοντας ή ένας σύνδεσμος όσο πιο δυνατά γίνεται, πρέπει να τεθεί υπό αυξανόμενο φορτίο και τάση για να επιτραπεί στους ιστούς να επαναδιαμορφωθούν και να ωριμάσουν.

Το σκεπτικό μας για την περίοδο της αρχικής ακινητοποίησης και στη συνέχεια κινητοποίησης και ενδυνάμωσης μετά από αποκατάσταση τένοντα ή συνδέσμου βασίζεται σε αυτή την παραπάνω παραδοχή. Θέλουμε να ακινητοποιήσουμε και να προστατεύσουμε την επισκευή του τένοντα για όσο διάστημα απαιτείται για να φτάσει σε ένα ασφαλές επίπεδο επούλωσης, και στη συνέχεια να κινητοποιήσουμε τον ώμο σας μόλις είναι ασφαλές, για να αποφύγετε τη δυσκαμψία.

Όταν ένας τένοντας ή ένας σύνδεσμος έχει επισκευαστεί, εξακολουθήσουν να υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορεί να κάνει ο ώμος σας, που δεν θα επηρεάσουν την επισκευή. Αυτές είναι γνωστές ως «ασφαλείς ζώνες» κίνησης και αναφέρονται λεπτομερώς στα πρωτόκολλα αποκατάστασης για κάθε διαδικασία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι φυσιοθεραπευτές θα μπορούν να σας καθοδηγήσουν.

Αρθροσκόπηση ώμου Αποκατάσταση 4

Η χειρουργική τομή

Στο τέλος της επέμβασης, το τραύμα σας θα κλείσει συνήθως με ένα «υποδόριο» ράμμα. Πρόκειται για ένα ειδικό είδος συρραφής, κάτω από το δέρμα, που δεν έχει κόμπους και αφήνει μια πολύ προσεγμένη ουλή. Μερικές κολλητικές ταινίες Steristrip θα τοποθετηθούν πάνω από το τραύμα, για να το βοηθήσουν να παραμείνει κλειστό και να συγκρατηθούν τα ράμματα. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ένας μικρός επίδεσμος πάνω από την πληγή. Μετά τις περισσότερες αρθροσκοπικές επεμβάσεις ώμου μπορεί να υπάρχει αρκετό πρήξιμο γύρω από τον ώμο, και ένα προσωρινό επίθεμα θα τοποθετηθεί πάνω από τους επιδέσμους για να βοηθήσει στην απορρόφηση τυχόν υπολειμματικού υγρού.

Πριν πάτε σπίτι, ο νοσηλευτής του θαλάμου θα αφαιρέσει τον επίδεσμό σας και θα ελέγξει ότι η πληγή είναι ικανοποιητική. Στη συνέχεια, θα καλύψει ξανά την πληγή με έναν αδιάβροχο επίδεσμο και θα σας δώσει μερικούς ανταλλακτικούς επιδέσμους για να τους πάρετε στο σπίτι. Είναι ασφαλές να πλυθείτε και να κάνετε ντους με τους επιδέσμους στη θέση τους, αλλά, εάν οι επίδεσμοι βραχούν, θα πρέπει να τους αφαιρέσετε, να στεγνώσετε την περιοχή και να φορέσετε έναν από τους εφεδρικούς επιδέσμους.

Αν για οποιονδήποτε λόγο, η χειρουργική τομή έχει ράμματα, αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 10 μέρες μετά το χειρουργείο.

Αφού αφαιρεθούν τα ράμματά σας, δεν θα χρειαστείτε πλέον επίδεσμο. Μπορείτε να βρέξετε την περιοχή χωρίς να ανησυχείτε.

Αρθροσκόπηση ώμου Αποκατάσταση

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση & Ασκήσεις

Μετά το χειρουργείο, θα χρειαστείτε φυσιοθεραπεία και ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Πριν την έξοδο από το νοσοκομείο, η ομάδα μας θα σας εξηγήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που θα πρέπει να ακολουθήσετε μετά το χειρουργείο. Θα σας δείξουν πώς να βάζετε και να βγάζετε με ασφάλεια την ανάρτηση/κηδεμόνα, και πώς να ντύνεστε και να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν το χέρι σας είναι στην ανάρτηση.

Επιστροφή στην εργασία μετά το χειρουργείο

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της εργασίας που κάνετε, το αν χρειάζεται να οδηγείτε για να πάτε στη δουλειά, και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που κάνατε. Γενικά, αξίζει πιθανώς να πάρετε τουλάχιστον μια εβδομάδα άδεια από την κανονική εργασία σας μετά από οποιαδήποτε επέμβαση.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλετε το χέρι σας σε ανάρτηση μετά το χειρουργείο, είναι συνήθως ασφαλές, όταν βρίσκεστε σε ήσυχο περιβάλλον, να βγάλετε το χέρι σας από την ανάρτηση και να χρησιμοποιήσετε τον αγκώνα και τον καρπό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να τρώτε με ασφάλεια, να γράφετε και να χρησιμοποιείτε ένα πληκτρολόγιο. Ο αναμενόμενος χρόνος για την επιστροφή στα πλήρη καθήκοντα μετά το χειρουργείο ποικίλει, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και με τη φύση της δουλειάς σας. Είναι καλύτερο να συζητήσετε τυχόν απορίες και ανησυχίες που έχετε σχετικά με την αναμενόμενη μετεγχειρητική ανάκαμψη πριν από την επέμβαση.

Εάν χρειάζεστε Ιατρικό Πιστοποιητικό για την εργασία σας, αυτό μπορεί να οργανωθεί από το Τμήμα, πριν την αναχώρησή σας από το νοσοκομείο.

Οδήγηση μετά από χειρουργική επέμβαση ώμου

Ο χρόνος που χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να επιστρέψει στην οδήγηση μετά από χειρουργική επέμβαση ώμου θα εξαρτηθεί από τον τύπο του χειρουργείου και τη διάρκεια της ακινητοποίησης (εάν απαιτείται), καθώς και την πορεία της αποκατάστασης. Για να είστε σε θέση να οδηγείτε με ασφάλεια, θα πρέπει να είστε σε θέση να κινείτε ενεργά τον ώμο σας ,χωρίς βοήθεια και χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την επιδιόρθωση του τένοντα. Θα πρέπει να είστε σε θέση να αντιδράτε κανονικά για να αποφύγετε να τραυματίσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, λόγω έλλειψης ελέγχου.

Είναι προφανές ότι ο οδηγός πρέπει να δύναται να χρησιμοποιήσει και τα δύο χέρια για να ελέγξει το τιμόνι. Για να το πετύχει αυτό, ο οδηγός χρειάζεται να έχει επαρκή δύναμη και κινητικότητα στον ώμο του.

Είναι ευθύνη του οδηγού να διασφαλίζει ότι έχει τον έλεγχο του οχήματος ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να είναι σε θέση να το αποδείξει αυτό, εάν τον σταματήσει η αστυνομία.

Οι οδηγοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον φυσιοθεραπευτή, τον χειρουργό και τον ασφαλιστή που εμπλέκεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος, πριν επιστρέψουν στην οδήγηση μετά την επέμβαση.

Οι οδηγοί δεν πρέπει να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών φαρμάκων, ή εντός τουλάχιστον 24 ωρών μετά από τη χορήγηση αναισθησίας.

Συνοψίζοντας:

 • ΔΕΝ επιτρέπεται να οδηγείτε με ένα χέρι
 • Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος μετά την επέμβαση όπου μπορείτε να επιστρέψετε στην οδήγηση. Αυτό είναι κάτι που συνήθως διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, ο συνιστώμενος χρόνος που το χέρι σας θα πρέπει να είναι σε ανάρτηση μετά την επέμβαση, είναι σίγουρα ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ χρόνος πριν σκεφτείτε την επιστροφή στην οδήγηση
 • Μπορείτε να επιστρέψετε στην οδήγηση όταν είστε σε θέση να μετακινήσετε τον ώμο σας χωρίς βοήθεια και είστε σε θέση να οδηγείτε με ασφάλεια και να αντιδράτε κατάλληλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
 • Αν και δεν είναι απαραίτητο, ίσως είναι συνετό να συζητήσετε την επιστροφή σας στην οδήγηση με την ασφαλιστική σας εταιρεία

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την επιστροφή στην οδήγηση μετά το χειρουργείο.

Επιστροφή στον αθλητισμό και την άσκηση

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος και το επίπεδο του αθλήματος ή της άσκησης στο οποίο θα θέλατε να επιστρέψετε, και από τον τύπο της επέμβασης.

Η ταχύτητα ανάρρωσης και η πρόοδος για ορισμένα επίπεδα δραστηριότητας μπορεί να ποικίλλει μεταξύ ασθενών που υποβάλλονται στο ίδιο χειρουργείο. Ο φυσικοθεραπευτής, ο γιατρός της ομάδας και ο προπονητής σας θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γυρίσετε αρχικά στην ατομική, στη συνέχεια στην ομαδική προπόνηση, και εν τέλει στο παιχνίδι. Η επιστροφή ειδικά σε ομαδικά αθλήματα, μπορεί να απαιτήσει 4-6 μήνες.

FAQs – Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο γρήγορα μπορώ να επιστρέψω στην άθληση μετά από αρθροσκόπηση ώμου?

Πολύπλοκη απάντηση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:
– Το είδος του χειρουργείου (επιδιόρθωση τένοντα, άγκυρες στον επιχείλιο χόνδρο)
– Το είδος του αθλήματος (ομαδικό vs ατομικό, άθλημα επαφής, κλπ)

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην οδήγηση μετά το χειρουργείο?

Πρέπει να μπορώ να οδηγήσω με ασφάλεια & με τα δύο χέρια στο τιμόνι & να μην είμαι υπό την επήρεια ναρκωτικών παυσιπόνων.

Ποτέ μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά?

Πολύπλοκη απάντηση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:
– Το είδος του χειρουργείου (επιδιόρθωση τένοντα, άγκυρες στον επιχείλιο χόνδρο)
– Το είδος της εργασίας (χειρωνακτική, γραφείο, επίβλεψη, κλπ)

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά από αρθροσκόπηση ώμου?

Ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να ποικίλει από μερικές ημέρες μέχρι αρκετούς μήνες, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και την ατομική μας πρόοδο κατά τη διαδικασία αποθεραπείας.

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top