Πώς να διαλέξετε τον καλύτερο Ορθοπαιδικό Χειρουργό: 9 tips για σωστή αναζήτηση

Καλύτερος Ορθοπαιδικός 1

Η σωστή αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών προβλημάτων είναι σημαντική τόσο για την ποιότητα ζωής μας, όσο και για τη γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα, την εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες. Πολλές φορές, μια απλή περιήγηση στο internet δεν αρκεί για να βρούμε τον κατάλληλο ή καλύτερο Ορθοπαιδικό, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με σωστή επιλογή χειρουργού. Πολλές από τις διαθέσιμες πληροφορίες εκεί έξω είναι παραπλανητικές όταν ψάχνουμε “καλύτερος ορθοπαιδικός”. Συχνά πέφτουμε πάνω σε κάποιον που αυτοαποκαλείται «κορυφαίος ορθοπεδικός» στο είδος του στη προσωπική του ιστοσελίδα, ή αυτοαναγορεύεται ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα μια «επαναστατική» τεχνική. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφύγουμε τις κακοτοπιές. 

Καλύτερος Ορθοπαιδικός: Μελετήστε το βιογραφικό του ιατρού

Βεβαιωθείτε καταρχάς ότι ο γιατρός που έχετε επιλέξει είναι μέλος ιατρικού συλλόγου (πχ, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) και ότι το ιατρείο λειτουργεί νόμιμα. Από κει και πέρα, το βιογραφικό θα πρέπει να περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για την μέχρι τώρα καριέρα του γιατρού, όπως τις προπτυχιακές σπουδές του, πιθανούς μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, καθώς και για το που έκανε ειδικότητα ή εξειδίκευση.  Το βιογραφικό θα πρέπει να είναι αναλυτικό και χωρίς μεγάλα κενά χρονικά διαστήματα μεταξύ των τοποθετήσεων του γιατρού.

Καλύτερος Ορθοπαιδικός: Σπουδές & Εξειδίκευση

Οι προπτυχιακές σπουδές και τα μεταπτυχιακά ή το διδακτορικό (PhD) είναι σημαντικά για έναν γιατρό. Εξίσου σημαντικό είναι και το συγγραφικό του έργο, καθώς και η συμμετοχή στη δια βίου εκπαίδευση. Ο γιατρός εν προκειμένω έχει να επιδείξει συγγραφική δραστηριότητα; Έχει δημοσιεύσει άρθρα με τις μελέτες του σε διεθνή περιοδικά (peer-reviewed journals), που είναι διαθέσιμα στο Pubmed; Η πληθώρα δημοσιεύσεων δεν είναι βέβαια απαραίτητα ενδεικτική των ικανοτήτων του γιατρού. Δεν φτάνει για να πούμε αυτός είναι ο “καλύτερος ορθοπαιδικός”. Αποτελεί όμως ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας έχει κάνει έρευνα και έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το αντικείμενό του. 

Καλύτερος Ορθοπαιδικός 2
Καλύτερος Ορθοπαιδικός 3

Εξίσου αναγκαία στην εποχή μας, είναι η εξειδίκευση του Ορθοπαιδικού Χειρουργού. Είναι λογικό χειρουργοί που πραγματοποιούν μεγάλο όγκο συγκεκριμένων επεμβάσεων να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με χειρουργούς που εκτελούν λιγότερες επεμβάσεις, ή που ασχολούνται με πολλούς τομείς. Κάποιος που πραγματοποιεί 200-300 αρθροσκοπήσεις ώμου τον χρόνο, έχει προφανώς μεγαλύτερη εμπειρία στην αρθροσκόπηση ώμου από κάποιον που κάνει 2 αρθροσκοπήσεις ώμου και 198 αρθροπλαστικές ισχίου τον χρόνο. Κανένας στην εποχή μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κάνει όλα το ίδιο καλά για κάποιον μυστηριώδη λόγο.   

Καλύτερος Ορθοπαιδικός: Εμπειρία στο Εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μετά το πέρας της ειδικότητας εξειδικεύεται για τουλάχιστον 1 – 2 έτη σε ένα κέντρο αναφοράς στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει (Fellowship). Αυτή η λεπτομέρεια είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή επιλογή χειρουργού. Στην Ελλάδα, δυστυχώς,  δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η έννοια της εξειδίκευσης μετά την ειδικότητα. Στην πλειοψηφία των δυτικών χωρών, όπως η Βόρεια Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς) ή η Αγγλία, η εξειδίκευση είναι δεδομένη και θεσμοθετημένη. Ο Χειρουργός δηλαδή εξειδικεύεται, πχ στον Ώμο & Αγκώνα, στο Χέρι, στη Χειρουργική Ισχίου & Γόνατος, στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης, κλπ. Κατόπιν, συνεχίζει την καριέρα του αφοσιωμένος στο αντικείμενό του (πχ, σαν Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης). 

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας είναι “Fellowship-trained Orthopaedic Surgeon” στο αντικείμενο που σχετίζεται με το πρόβλημά σας, σε ένα από τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην Ελλάδα που να προσφέρει αυτήν την εκπαίδευση. 

Καλύτερος Ορθοπαιδικός 4
Καλύτερος Ορθοπαιδικός 5

Βέβαια, πολλές φορές, όσα εμπεριέχονται σε ένα βιογραφικό μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρα, ή να είναι και παραπλανητικά. Είναι, δυστυχώς, συνήθης πρακτική να αναγράφεται ότι ο ιατρός έχει εξειδίκευση στο εξωτερικό χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες ή διευκρινήσεις.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν μια ολιγοήμερη επίσκεψη ή παρακολουθούν ένα σεμινάριο στο εξωτερικό, και μετά γράφουν στο βιογραφικό τους «Μετεκπαιδευθείς στις Ηνωμένες Πολιτείες» ή «Μαθήτευσε δίπλα στον Καθηγητή Τάδε ή Δείνα». Η πραγματική μετεκπαίδευση / εξειδίκευση έχει διάρκεια τουλάχιστον 1 – 2 έτη σε έμμισθη θέση. Προϋποθέτει πιστοποίηση στη χώρα άσκησης με εξετάσεις, άδεια άσκησης επαγγέλματος και εγγραφή στον κατά τόπους Ιατρικό Σύλλογο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς έκανε ο γιατρός στο εξωτερικό (ήταν απλός παρατηρητής ή έπαιρνε αποφάσεις και έκανε επεμβάσεις μόνος του).  Η παρακολούθηση σεμιναρίων ή συνεδρίων δεν κάνει κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό σε ένα αντικείμενο. Επίσης, η εμπειρία στο εξωτερικό σε θέσεις Observership (observer = παρατηρητής), Travelling Fellowship (travelling fellow = επισκέπτης),  ή Postdoctoral research (postdoc = έρευνα) δεν αποτελεί χειρουργική εξειδίκευση. Το Travelling Fellowship, συγκεκριμένα, είναι μια ολιγοήμερη επίσκεψη στο Practice συναδέλφων του εξωτερικού, προκειμένου να πάρουμε ιδέες από το δικό τους modus operandi. Συνήθως αφορά μεγαλύτερους συναδέλφους σε ηλικία που επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι νεότεροι συνάδελφοι συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα και τα παρουσιάζουν σαν εξειδίκευση. 

Τέλος, σε περιπτώσεις που αναφέρεται μετεκπαίδευση στην Αμερική (ΗΠΑ), ρωτήστε για το εάν ο γιατρός είναι ECFMG-certified (Educational Commission for Foreign Medical Graduates), έχει δηλαδή περάσει τις εξετάσεις USMLE (United States Medical Licensing Examination), που είναι υποχρεωτικές προκειμένου να βγάλει κανείς άδεια άσκησης επαγγέλματος και να «αγγίξει» κάποιον ασθενή. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ένας γιατρός χωρίς USMLE δεν επιτρέπεται να ασκεί κλινικό έργο και να χειρουργεί στην Αμερική. 

Ρωτήστε περισσότερα για την εμπειρία του ιατρού

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας έχει την απαιτούμενη εμπειρία να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας. Μπορείτε να ρωτήσετε ευθέως πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ή να ζητήσετε να επικοινωνήσετε με ασθενείς που είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν για την εμπειρία τους με τον συγκεκριμένο γιατρό.

Αναζητήστε συστάσεις από πολλαπλές πηγές

Μπορείτε να αναζητήσετε συστάσεις από πολλές πηγές. Ρωτήστε όσους περισσότερους φίλους και συγγενείς μπορείτε. Θα δείτε ότι συνήθως 1-2 ονόματα θα προκύψουν παραπάνω από 1 φορά, δίνοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία στην έρευνά σας. Μερικές καλές πηγές για συστάσεις είναι οι παρακάτω:

 • Ο γενικός ή προσωπικός σας γιατρός, ή ο παθολόγος σας
 • Προσωπικοί φίλοι
 • Μέλη της οικογένειας
 • Τα social media, αλλά με προσοχή
 • Το website του γιατρού, ειδικά αν περιέχει testimonial από ασθενείς
 • Κριτικές από αξιόπιστες – ανεξάρτητες πλατφόρμες, όπως το Google
 • Ένας φυσικοθεραπευτής, το νοσηλευτικό προσωπικό ή άλλος εργαζόμενος στο χώρο υγείας. Ειδικά το προσωπικό του χειρουργείου, συνήθως γνωρίζει ποιος είναι καλός σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο
 • Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας, καθώς μπορεί να έχει εμπειρία από άλλους ασθενείς που χειρουργήθηκαν από τον συγκεκριμένο γιατρό

Συζητήστε με τον ιατρό

 • Συζητήστε με το γιατρό διεξοδικά για την πάθησή σας και για τις εναλλακτικές που έχετε. Ένας καλός γιατρός θα σας αναλύσει όλα τα ενδεχόμενα και τις επιλογές σας.
 • Ρωτήστε τον γιατρό για την εμπειρία του, τον αριθμό των χειρουργείων που έχει πραγματοποιήσει και το ποσοστό των επιπλοκών του.
 • Για όλες τις επεμβάσεις, όσο απλές και να είναι, περιγράφονται στη βιβλιογραφία πιθανές επιπλοκές. Ρωτήστε τον γιατρό για τα ρίσκα και τα οφέλη της επέμβασης και για τις πιθανές επιπλοκές εν γένει. 
 • Η σωστή επιλογή χειρουργού είναι αδύνατη, αν ο άνθρωπος αυτός δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη. Μάθετέ τον καλύτερα.

Ρωτήστε για το νοσοκομείο και την ιατρική ομάδα

 • Προτιμήστε ένα οργανωμένο και μεγάλο νοσοκομείο, όπου θα είναι άμεσα διαθέσιμες όλες οι ιατρικές ειδικότητες.
 • Διαλέξτε ένα νοσοκομείο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και οργανωμένα χειρουργεία. Οι επεμβάσεις σε οργανωμένες νοσοκομειακές μονάδες έχουν μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών, πχ λοιμώξεις.
 • Προτιμήστε οργανωμένες ιατρικές ομάδες, με έμπειρους συνεργάτες και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενημερωθείτε για το κόστος του χειρουργείου

 • Ρωτήστε αν το χειρουργείο καλύπτεται από την ιδιωτική σας ασφάλεια και αν το νοσοκομείο είναι συμβεβλημένο.
 • Ρωτήστε αν προβλέπονται οικονομικά πακέτα για τον ασφαλιστικό σας φορέα, πχ ΕΟΠΥΥ, ΟΓΑ, κλπ.

Ζητήστε Δεύτερη Γνώμη 

Αν δεν είστε απόλυτα ικανοποιημένοι ή σίγουροι για την επιλογή χειρουργού που κάνατε, δεν είναι κακό να αναζητήσετε και άλλες γνώμες. Ο καλύτερος Ορθοπαιδικός Χειρουργός είναι αυτός που όχι μόνο συνδυάζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και αυτός που θα αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να καταλάβετε πλήρως το πρόβλημά σας, και να λυθούν όλες οι απορίες σας.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Πως διαλέγουμε τον καλύτερο ορθοπαιδικό;

– Αναζητούμε συστάσεις από πολλαπλές πηγές
– Διαβάζουμε προσεκτικά το βιογραφικό
– Φροντίζουμε να έχει εμπειρία στο πρόβλημά μας
– Τον συναντάμε και συζητάμε διεξοδικά το πρόβλημά μας

Πως ψάχνουμε για συστάσεις;

– Από συγγενείς και φίλους
– Από τα social media και το internet
– Από άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top