Πόνος στον Ώμο: Αίτια, Διάγνωση & Θεραπεία

Πόνος στον ώμο

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα κοινό ορθοπεδικό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο ώμος είναι μια σύνθετη άρθρωση με μεγάλο εύρος κίνησης, πράγμα που την καθιστά ευαίσθητη σε διάφορους τραυματισμούς και παθολογικές καταστάσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες του πόνου στον ώμο και θα συζητήσουμε μερικές αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας.

Παγωμένος ώμος - φλεγμονή του θυλάκου κατά την αρθροσκόπηση
Πόνος στον ώμο

Πόνος στον ώμο: Αίτια

Οι παθήσεις που προκαλούν πόνο στον ώμο είναι πολλές και η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Ρήξη Τένοντα Ώμου – Τραυματισμοί του στροφικού πετάλου

Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από μια ομάδα μυών και τενόντων που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου, παρέχοντας σταθερότητα και διευκολύνοντας την κίνηση. Η υπερβολική χρήση, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ο τραυματισμός ή η γήρανση μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξεις ή καταπονήσεις του στροφικού πετάλου, προκαλώντας πόνο, αδυναμία και περιορισμένο εύρος κίνησης.

Τενοντίτιδα Ώμου – Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Αυτό συμβαίνει όταν οι τένοντες του στροφικού πετάλου ερεθίζονται ή φλεγμαίνουν, συχνά λόγω επαναλαμβανόμενων  δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν συχνή ανύψωση του άκρου πάνω από το επίπεδο των ώμου. Η τενοντίτιδα και το σύνδρομο πρόσκρουσης ή προστριβής του ώμου προκαλούν πόνο κατά την ανύψωση του βραχίονα και μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Παγωμένος ώμος (Συμφυτική Θυλακίτιδα)

Ο παγωμένος ώμος χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο στην άρθρωση του ώμου. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά συχνά αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό ή παρατεταμένη ακινητοποίηση. Τα άτομα με διαβήτη ή διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν παγωμένο ώμο.

Αρθρίτιδα ώμου

Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσουν την άρθρωση του ώμου, οδηγώντας σε χρόνιο πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα. Η αρθρίτιδα ώμου τυπικά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να απαιτεί συνδυασμό μη χειρουργικών και χειρουργικών επεμβάσεων, όπως αρθροσκόπηση ή αρθροπλαστική ώμου.

Αστάθεια ώμου

Η αστάθεια του ώμου εμφανίζεται όταν οι δομές της άρθρωσης, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων και των τενόντων, δεν μπορούν να κρατήσουν την κεφαλή του βραχιονίου (οστό του άνω βραχίονα) με ασφάλεια μέσα στην υποδοχή της ωμογλήνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα, προκαλώντας πόνο και αστάθεια. Το εξάρθρημα οδηγεί σε βλάβη του επιχείλιου χόνδρου και των λοιπών σταθεροποιητικών δομών που κρατούν τον ώμο στη θέση του. Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία. Όσο πιο νέος σε ηλικία είναι ο ασθενής, τόσο πιο πιθανό είναι το εξάρθρημα να ξανασυμβεί, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη. Για το λόγο αυτό, σε νεότερους ασθενής, ενδείκνυται συχνά η αρθροσκόπηση ώμου για οριστική αντιμετώπιση.

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα

ασβεστοποιός τενοντίτιδα (συχνά αναφέρεται από τους ασθενείς ως ασβέστωμα ή ασβέστωση στον ώμο) οφείλεται στην εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Είναι μία σχετικά συχνή και ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση. Ο έντονος πόνος που ξυπνάει τον ασθενή μέσα στη νύχτα είναι χαρακτηριστικός. Η ακριβής αιτία που προκαλεί την ασβεστοποιό τενοντίτιδα παραμένει άγνωστη.

Κάταγμα ώμου

Ένας τραυματισμός στον ώμο μπορεί να αφορά σε διάφορες ανατομικές περιοχές, όπως κάταγμα κλείδας, κάταγμα ωμοπλάτης, κάταγμα κεφαλής βραχιονίου, εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

Πόνος στον Ώμο: Διάγνωση

Ο γιατρός θα ξεκινήσει τη διαγνωστική προσέγγιση με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση. Ο γιατρός θα αξιολογήσει το εύρος της κίνησης  και θα πραγματοποιήσει ειδικές κλινικές δοκιμασίες για κάθε πιθανή πάθηση. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής και θα παραγγείλει κάποιες περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις ανάλογα με το πιθανό υποκείμενο νόσημα, όπως ή ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

Παθήσεις ώμου - ρήξη τένοντα ώμου MRI
Εξάρθρημα ώμου - βλάβη Bankart se MRI

Πόνος στον Ώμο: Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές για τον πόνο στον ώμο περιλαμβάνουν:

1. Ξεκούραση και Τροποποίηση Δραστηριοτήτων: Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στον ώμο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση, αποφεύγοντας δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο ή καταπονούν τον ώμο. Η τροποποίηση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων και η χρήση της κατάλληλης εργονομικής τεχνικής στις κατά περίπτωση εργασίες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της επούλωσης.

2. Φυσικοθεραπεία: Ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου, στη βελτίωση του εύρους κίνησης και στην ανακούφιση του πόνου. Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων, διατάσεων και χειρωνακτικής θεραπείας, για την προώθηση της επούλωσης και την αποκατάσταση της λειτουργίας.

3. Φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στην άρθρωση του ώμου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο.

4. Ενέσεις κορτιζόνης ή βιολογικές θεραπείες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται ενέσεις κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων για τη μείωση της φλεγμονής και την παροχή προσωρινής ανακούφισης από τον πόνο. Αυτές οι ενέσεις συνήθως συνδυάζονται με άλλες συντηρητικές θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία.

5. Χειρουργική επέμβαση: Εάν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να ανακουφίσουν τον πόνο στον ώμο ή εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν αρθροσκόπηση, επισκευή στροφικού πετάλου, αρθροπλαστική ώμου ή διαδικασίες σταθεροποίησης, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του πόνου.

Πόνος στον Ώμο: Πρόληψη

Η πρόληψη του πόνου στον ώμο περιλαμβάνει τη διατήρηση της καλής στάσης του σώματος, την εξάσκηση των κατάλληλων τεχνικών ανύψωσης και την αποφυγή επαναλαμβανόμενων εναέριων δραστηριοτήτων. Η τακτική άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών των ώμων και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών του ώμου.

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος στον ώμο επιμένει ή επιδεινώνεται παρά τα συντηρητικά μέτρα. Ένας ειδικός ορθοπεδικός μπορεί να παράσχει ακριβή διάγνωση και να αναπτύξει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας του πόνου. 

Θυμηθείτε, κάθε περίπτωση πόνου στον ώμο είναι μοναδική και οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να διαφέρουν. Είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό για μια εξατομικευμένη προσέγγιση και για την αποτελεσματική διαχείριση του πόνου στον ώμο.

Η υποτίμηση του προβλήματος και η μη έγκαιρη ή λανθασμένη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη θεραπεία και χρόνια δυσκαμψία του ώμου. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεώργιο Παναγόπουλο για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες είναι οι αιτίες του πόνου στον ώμο;

– Σύνδρομο πρόσκρουσης & τενοντίτιδα ώμου
– Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
– Αστάθεια & εξάρθρημα
– Ρήξη τένοντα ώμου
– Αρθρίτιδα
– Κατάγματα

Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

– Οξύς τραυματισμός με έντονο πόνο
– Όταν ο πόνος είναι ανθεκτικός στα κοινά παυσίπονα
– Νυχτερινός πόνος που διαταράσσει τον ύπνο
– Πόνος που επηρεάζει ή δυσχεραίνει τις δραστηριότητες της καθημερινότητας ή την άθληση

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top