Χριστούγεννα & τραυματισμοί: 6 tips για να αποφύγουμε τους κινδύνους

Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, και όλοι μας ανυπομονούμε να περάσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε με την οικογένειά μας, στολίζοντας τα σπίτια μας και συμμετέχοντας ενεργά στις εορταστικές δραστηριότητες και στο γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αυτή την εποχή του χρόνου και να λάβουμε τα μέτρα μας για να τους αποφύγουμε!

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα μιλήσουμε για τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς των Χριστουγέννων και για το πώς να τους αποφύγουμε.

Πτώσεις

Η διακόσμηση του σπιτιού μας για τις γιορτές μπορεί να είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (Consumer Product Safety Commission) των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε χρόνο, περίπου 14.800 Αμερικανοί πηγαίνουν στα Επείγοντα για τραυματισμούς που προκαλούνται από τη διακόσμηση τα Χριστούγεννα, πολλοί από αυτούς σχετίζονται με μία πτώση.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα Χριστούγεννα του 2022, σημειώθηκαν περίπου 160 τραυματισμοί την ημέρα που σχετίζονταν με τη γιορτινή διακόσμηση, με πάνω από το 40% αυτών να οφείλεται σε πτώσεις. Οι πτώσεις μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα, όπως κάταγμα ισχίου, κάταγμα πηχεοκαρπικής, κάταγμα αγκώνα, κάταγμα ώμου, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή μυϊκές θλάσεις.

Χριστούγεννα 6
Χριστούγεννα και τραυματισμοί

Το να στέκεστε σε σκάλες ή καρέκλες για να φτάσετε σε ψηλά σημεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, όπως και η χρήση καλωδίων επέκτασης ή πολύπριζων. Για να αποφύγετε τις πτώσεις, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια στιβαρή σκάλα ή σκαμπό και ποτέ μην στέκεστε σε καρέκλες ή άλλες ασταθείς επιφάνειες. Χρησιμοποιήστε προσεκτικά καλώδια επέκτασης και πολύπριζα και αποφύγετε την υπερφόρτωσή τους.

Εγκαύματα/Κίνδυνος φωτιάς

Η Παραμονή και η Ημέρα των Χριστουγέννων είναι από τις πιο επικίνδυνες μέρες του χρόνου για την εκδήλωση οικιακής πυρκαγιάς. Το μαγείρεμα είναι ένα μεγάλο μέρος της περιόδου των γιορτών, επομένως είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε εστίες, φούρνους και άλλες συσκευές, καθώς από εκεί ξεκινούν συχνά οι φωτιές στην κουζίνα. Εγκαύματα μπορεί να συμβούν όταν τα τρόφιμα ή τα ποτά μένουν χωρίς επίβλεψη ή όταν ακουμπούν κατά λάθος θερμές επιφάνειες.

Για να αποφύγετε εγκαύματα, μην αφήνετε ποτέ τις συσκευές μαγειρέματος χωρίς επίβλεψη και κρατάτε τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα μακριά από τον φούρνο ή την εστία μαγειρέματος. Χρησιμοποιήστε γάντια φούρνου όταν χειρίζεστε ζεστά σκεύη και χειριστείτε τα ζεστά ροφήματα με προσοχή.

Τα διακοσμητικά κεριά, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και άλλα διακοσμητικά για τις γιορτές μπορεί να αποτελέσουν δυνητική εστία πυρκαγιάς εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Για να αποφύγετε τις πυρκαγιές, φροντίστε να κρατάτε τα κεριά ή άλλες πηγές φλόγας μακριά από εύφλεκτα υλικά, όπως κουρτίνες ή κλαδιά δέντρων. Φροντίστε το δέντρο και τα διακοσμητικά να είναι μακριά από πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ ή τζάκια. Φροντίστε να σβήσετε τυχόν διακοσμητικά φώτα πριν φύγετε από το σπίτι ή πάτε για ύπνο. 

Κοψίματα – θλαστικά τραύματα

Πολλές δραστηριότητες των διακοπών, όπως το τύλιγμα δώρων, το μαγείρεμα και η διακόσμηση, περιλαμβάνουν τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Κοψίματα μπορεί να συμβούν εύκολα αν τα αντικείμενα αυτά χρησιμοποιούνται απρόσεκτα, βιαστικά ή όταν δεν αποθηκεύονται σωστά. Για να αποφύγετε κοψίματα, κρατάτε πάντα αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια και ψαλίδια, μακριά από παιδιά. Όταν τα χρησιμοποιείτε, φροντίστε να τα χειρίζεστε προσεκτικά και να τα αποθηκεύετε σε ασφαλές μέρος όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας

Τα χριστουγεννιάτικα φώτα, τα ηλεκτρικά κεριά και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα μπορεί να αποτελέσουν πηγή ηλεκτροπληξίας εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Για να αποφύγετε ηλεκτροπληξία, χρησιμοποιείτε μόνο φώτα και άλλα ηλεκτρικά διακοσμητικά που είναι σε καλή κατάσταση και αποφύγετε την υπερφόρτωση των πριζών ή των πολύπριζων. Φροντίστε να αποσυνδέετε τα φώτα και άλλα ηλεκτρικά αντικείμενα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και ποτέ να μην τα χρησιμοποιείτε κοντά σε νερό.

Τροφική δηλητηρίαση

Οι γιορτινές δραστηριότητες συχνά περιλαμβάνουν το μαγείρεμα μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε το φαγητό με προσοχή  και να το αποθηκεύουμε σωστά. Για να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση τα Χριστούγεννα, φροντίζουμε να μαγειρεύουμε το φαγητό στην κατάλληλη θερμοκρασία και να το αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Αποφεύγουμε να αφήνουμε φαγητό έξω σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλες χρονικές περιόδους και φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας πριν χειριστούμε οποιοδήποτε τρόφιμο. Το υπερβολικό ή πολύ βαρύ γεύμα μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, ειδικά σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία.

Αυτοκινητιστικά ατυχήματα

Τα τροχαία ατυχήματα κορυφώνονται κατά την περίοδο γύρω από τα Χριστούγεννα, όχι μόνο επειδή υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα στο δρόμο, αλλά και λόγω πολλών άλλων παραγόντων. Την περίοδο των γιορτών ο καιρός μπορεί να είναι μουντός και να σκοτεινιάζει νωρίτερα, και η ορατότητα μπορεί να είναι μειωμένη. Οι άνθρωποι τείνουν να βιάζονται να φτάσουν στον προορισμό τους για να προλάβουν ψώνια και υποχρεώσεις, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους.

Χριστούγεννα και στολίδια
Χριστούγεννα 5

Κατά τη διάρκεια των γιορτών αυξάνεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ και πολλοί άνθρωποι μπορεί να οδηγούν μεθυσμένοι, υποτιμώντας τον αντίκτυπο του αλκοόλ στον χρόνο απόκρισης κατά την οδήγηση. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ (National Safety Council) υπολογίζει ότι έως και 350 άτομα ή περισσότερα μπορεί να πεθάνουν στους δρόμους την ημέρα των Χριστουγέννων με το ποσοστό των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκεται υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ να φτάνει το 40% (αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο).

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις ενέργειες άλλων οδηγών, πρέπει να επιδείξουμε πρόσθετη προσοχή στο δρόμο, φορώντας τη ζώνη ασφαλείας μας, τηρώντας τις αποστάσεις πιο ευλαβικά, διασφαλίζοντας ότι όλος ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου μας λειτουργεί σωστά και έχοντας ένα σχέδιο για το τι πρέπει να κάνουμε εάν εμπλακούμε σε ένα ατύχημα που δεν ήταν δικό μας λάθος. Διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας και δεν πέφτουμε στη παγίδα των νεύρων και του road rage.

Συμβουλές για Χριστούγεννα με ασφάλεια

Ηλεκτρική ασφάλεια & πυρασφάλεια

 • Ελέγξτε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια ή άλλα διακοσμητικά με ηλεκτρική ενέργεια πριν τα τοποθετήσετε. Εάν τα καλώδια είναι φθαρμένα ή τα εξαρτήματα έχουν καταστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο, πετάξτε τα.
 • Σβήνετε όλα τα φώτα και τα ηλεκτρικά διακοσμητικά τη νύχτα πριν κοιμηθείτε ή όταν βγαίνετε έξω.
 • Ελέγξτε ότι όλα τα φώτα που χρησιμοποιούνται έξω είναι ασφαλή και σχεδιασμένα για εξωτερική χρήση – και κρατήστε τα βύσματα και τους μετασχηματιστές σε εσωτερικούς χώρους, αν είναι δυνατόν, ή προστατέψτε τα από τις καιρικές συνθήκες.
 • Μην υπερφορτώνετε τις ηλεκτρικές πρίζες. Μπορεί να είναι δελεαστικό να συνδέσετε τα καλώδια επέκτασης μεταξύ τους, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και ηλεκτρικές πυρκαγιές.
 • Κρατήστε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και τα διακοσμητικά μακριά από φώτα, θερμάστρες και φωτιές
 • Εάν σκοπεύετε να έχετε μια πραγματική φωτιά, βεβαιωθείτε ότι οι καμινάδες έχουν καθαριστεί κατάλληλα
 • Μην αφήνετε τα κεριά χωρίς επίβλεψη και φροντίστε να τα σβήσετε πριν πάτε για ύπνο. 

Αποφυγή πτώσεων και τραυματισμών

 • Μην ανεβαίνετε στη σοφίτα όταν είστε μόνοι στο σπίτι – έχετε κάποιον στη διάθεσή σας για να βοηθήσει με κουτιά, κούτες, ή άλλα βαριά αντικείμενα.
 • Μην βασίζεστε στο να στέκεστε σε καρέκλες, σκαμπό και καναπέδες όταν στολίζετε ψηλά κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου – επενδύστε σε μια σωστή σκάλα.
 • Μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα μεγάλο δέντρο – θα καταλήξετε να πριονίσετε την κορυφή, δημιουργώντας περιττό κίνδυνο
 • Να είστε προσεκτικοί όταν ανοίγετε τα δώρα – θα χρειαστείτε ψαλίδι ή άλλα εργαλεία για να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες συσκευασίες
 • Αποφύγετε την ακαταστασία και πετάξτε τις συσκευασίες των ανοιγμένων δώρων – παιχνίδια, σκουπίδια και καλώδια κάτω από τα πόδια μπορεί να οδηγήσουν σε γλιστρήματα και παραπατήματα, ειδικά όταν βρίσκονται γύρω ηλικιωμένοι συγγενείς
 • Διατηρήστε τα φώτα στους διαδρόμους τη νύχτα για να βοηθήσετε τους επισκέπτες να περπατήσουν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνέψουν σκοντάψουν.

Φαγητό & αλκοόλ

 • Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε τα Χριστούγεννα είναι να προκαλέσετε στον εαυτό σας ή στους καλεσμένους σας τροφική δηλητηρίαση. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε με μια κακώς ξεπαγωμένη ή κακοψημένη γαλοπούλα. Ελέγξτε τους χρόνους απόψυξης και μαγειρέματος πολύ νωρίτερα από την ημέρα, για να βοηθήσετε στον προγραμματισμό των χρονοδιαγραμμάτων του μαγειρέματος.
 • Λάβετε υπόψιν ότι όταν ο φούρνος είναι γεμάτος, το φαγητό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί – επομένως ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο επιπλέον στους χρόνους μαγειρέματος.
 • Κρατείστε τους επισκέπτες και τα παιδιά έξω από την κουζίνα ή τουλάχιστον μακριά από το δρόμο του σεφ όταν έχει να κάνει με ζεστούς φούρνους και κοφτερά μαχαίρια.
 • Μην αφήνετε φαγητό έξω στους μπουφέδες για ώρες – καλύψτε και βάλτε στο ψυγείο οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει, ιδανικά μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που θα το βγάλετε από το ψυγείο.
 • Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ – είναι εύκολο να χάσετε τον αριθμό των ποτών που έχετε πιει αν είστε στο σπίτι ή επισκέπτεστε φίλους.
 • Κάντε ένα διάλειμμα μιας ημέρας από το αλκοόλ μεταξύ των εκδηλώσεων για να δώσετε στο συκώτι σας την ευκαιρία να ανακάμψει.

Ασφάλεια των παιδιών

 • Να είστε προσεκτικοί ιδιαίτερα με μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια και Christmas crackers. Mπορεί να μη συμμορφώνονται με αυστηρούς κανόνες που διέπουν την πώληση παιχνιδιών για χρήση από παιδιά. Ένα παιδί μπορεί εύκολα να βάλλει κάτι στο στόμα, με υπαρκτό τον κίνδυνο πνιγμονής.
 • Το πουρνάρι και το γκι είναι δηλητηριώδη φυτά, με τα μούρα να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Κρατήστε τα μακριά από παιδιά και κατοικίδια.
 • Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι φιλικό προς τα παιδιά, ειδικά αν συνήθως δεν έχετε παιδιά τριγύρω. Κρατήστε τα μικρά και εύθραυστα αντικείμενα μακριά. Κάντε childproofing.
 • Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδη αυτή την εποχή του χρόνου και είναι εύκολο να χάσετε τα ίχνη τους σε ένα σπίτι γεμάτο κόσμο. Βεβαιωθείτε ότι τα μικρά παιδιά έχουν ενήλικη επιτήρηση κάθε στιγμή.
 • Ελέγξτε τις οδηγίες σχετικά με τη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που δίνονται ως δώρα είναι κατάλληλα για την ηλικία του παραλήπτη.
 • Σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας φορητό εξοπλισμό ασφαλείας, όπως πύλες σκαλοπατιών, όταν παίρνετε πολύ μικρά παιδιά για να μείνετε με την οικογένειά σας.

Χριστούγεννα 4

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

 • Προσέξτε να μην πιέσετε την πλάτη ή την μέση σας όταν κάνετε χριστουγεννιάτικες αγορές – κάντε ένα pitstop για να αφήσετε τα ψώνια στο αυτοκίνητο στη μέση της ημέρας. Εναλλακτικά, φορέστε ένα σακίδιο για να μειώσετε το φορτίο και να κρατήσετε τα χέρια ελεύθερα.
 • Τα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικά, ιδιαίτερα όταν ψωνίζετε με μικρά παιδιά. Κρατήστε τα κοντά.
 • Μείνετε ήρεμοι και μη βιάζεστε – το άγχος οδηγεί σε ατυχήματα. Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν δεν βρείτε το τέλειο δώρο! 
 • Αγοράστε ηλεκτρονικά, για να μειώσετε τις εκκρεμότητες.

Χριστούγεννα & οδήγηση

 • Η οδήγηση σε εξαιρετικά πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη κίνηση μπορεί να είναι αγχωτική, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τις πολυάσχολες ώρες ξεκινώντας νωρίς το πρωί ή αργότερα το βράδυ.
 • Συμβουλευτείτε τους διαδικτυακούς οδηγούς κυκλοφορίας πριν ξεκινήσετε. To Google Maps έχει ζωντανές πληροφορίες κυκλοφορίας.
 • Να προσέχετε τα ποτά που καταναλώσατε όταν οδηγείτε τα Χριστούγεννα. Όταν τελειώσει το βράδυ, αφήστε τουλάχιστον μία ώρα για κάθε μονάδα αλκοόλ που καταναλώνετε προτού πιάσετε το τιμόνι, ή ακόμα καλύτερα φροντίστε να ορίσετε από την παρέα έναν designated driver που δεν θα πιει σταγόνα.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Ποιοι είναι οι συχνοί κίνδυνοι για την υγεία μας τα Χριστούγεννα;

– Πτώσεις κατά τη διακόσμηση
– Κοψίματα ή εγκαύματα στη κουζίνα
– Φωτιά ή βραχυκύκλωμα από ελαττωματικά λαμπάκια
– Δυσπεψία & τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό
– Κίνηση στους δρόμους & ατυχήματα
– Άγχος & stress

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top