Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Περιεχόμενα
Τι είναι το στροφικό πέταλο;
Το στροφικό ή τενόντιο πέταλο του ώμου είναι μια ομάδα 4 μυών που ευθύνονται για την κίνηση και τη λειτουργεία του ώμου. Η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στον ώμο. Ο υπερακάνθιος είναι ο μυς που εμπλέκεται συχνότερα, αλλά ρήξη μπορεί συχνά να υποστούν και ο υπακάνθιος, καθώς και ο υποπλάτιος.
Τι προκαλεί τη ρήξη τένοντα Ώμου;
Η ρήξη τένοντα ώμου (στροφικού πετάλου) μπορεί να είναι οξεία, δηλαδή μετά από οξύ τραυματισμό (πτώση στον ώμο, εξάρθρημα ώμου με συνοδό ρήξη στροφικού πετάλου, κλπ.). Συχνότερα, η ρήξη στροφικού πετάλου είναι εκφυλιστικής φύσεως, δηλαδή προκύπτει από φυσιολογική φθορά με τη πάροδο του χρόνου. Ορισμένα επαγγέλματα ή αθλήματα που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξεις του στροφικού πετάλου.
Ποια είναι τα συμπτώματα ρήξης τένοντα του στροφικού πετάλου;
Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνο στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου
- Πόνο όταν ο ασθενής ξαπλώνει στον πάσχοντα ώμο
- Νυχτερινό πόνο που ξυπνάει τον ασθενή
- Αδυναμία και μειωμένη κίνηση του άνω άκρου
- Αδυναμία εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Διάγνωση
Ο κ. Παναγόπουλος θα λάβει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Μία ακτινογραφία του ώμου θα βοηθήσει να αποκλειστούν άλλα αίτια πόνου, όπως οστεοαρθρίτιδα του ώμου ή ασβεστοποιός τενοντίτιδα. Ο κ. Παναγόπουλος θα σας υποβάλλει σε υπερηχογράφημα ώμου, για να επιβεβαιώσει την παρουσία ρήξεων στο στροφικό πέταλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία για την αξιολόγηση του μεγέθους της ρήξης ή τυχόν ατροφίας των μυών.
Συντηρητική θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Παγοθεραπεία
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS)
- Φυσικοθεραπεία/πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι
- Ένεση κορτιζόνης
Η συντηρητική θεραπεία θα βοηθήσει την πλειονότητα των ασθενών να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους και να ξεπεράσουν τον πόνο στον ώμο, επιστρέφοντας στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, η επόμενη λύση είναι η χειρουργική αποκατάσταση με αρθροσκόπηση ώμου.
Χειρουργική θεραπεία
Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την χειρουργική θεραπεία, με αρθροσκόπηση ώμου. Η αρθροσκόπηση ώμου γίνεται με 3 μικρές οπές 4 χιλιοστών γύρω από τον ώμο, μέσω των οποίων ο χειρουργός εισάγει μια κάμερα και διάφορα εργαλεία.
Η αρθροσκόπηση ώμου γίνεται συνήθως με μια ήπια γενική αναισθησία, αλλά ο ασθενής μπορεί να παραμείνει ξύπνιος αν το επιθυμεί. Πριν το χειρουργείο, ο αναισθησιολόγος μας θα κάνει ένα νευρικό block, που διαρκεί 12-18 ώρες, και θα προσφέρει την απαραίτητη αναλγησία για την αποφυγή του πόνου μετά το χειρουργείο.
Κατά την αρθροσκόπηση ώμου, πραγματοποιείται χειρουργικός καθαρισμός της φλεγμονής του ώμου και λείανση του ακρωμίου προκειμένου να αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος για τους τένοντες του ώμου και να αποφευχθεί η τριβή. Στην συνέχεια, ο κ. Παναγόπουλος θα επιδιορθώσει τη ρήξη του στροφικού πετάλου στην ανατομική του θέση με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων (άγκυρες).
Η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει άριστα αποτελέσματα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και προσιτό κόστος. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα, λίγες ώρες μετά του χειρουργείο. Το άκρο παραμένει σε ανάρτηση για διάστημα 4-6 εβδομάδων, ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης που επιδιορθώθηκε. Ο ασθενής αρχίζει στη συνέχεια φυσικοθεραπεία.
Η φυσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης μετά από αρθροσκόπηση ώμου. Ξεκινάει με ήπιες ασκήσεις άμεσα μετεγχειρητικά. Στη συνέχεια ακολουθούν ασκήσεις για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης & ενδυνάμωση. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της ρήξης (μικρή – μεσαία – μεγάλη).
Ορισμένες ρήξεις, είτε λόγω μεγέθους (μαζικές ρήξεις) και χρονιότητας, είτε λόγω ατροφίας των μυών, δεν δύνανται να επιδιορθωθούν αρθροσκοπικά και μπορεί να χρειαστούν κάποιου άλλου είδους επέμβαση, όπως χειρουργικός καθαρισμός, τενοντομεταφορά ή ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου.
Ο πόνος στον ώμο συχνά οφείλεται σε ρήξη τένοντα ώμου, ειδικά μετά από κάποια τραυματική κάκωση, ή σε ασθενείς > 40 ετών. Αν έχετε πόνο στον ώμο, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο χειρουργό ώμου.
Ο κ. Παναγόπουλος θα συζητήσει μαζί σας όλες τις εναλλακτικές χειρουργικές θεραπείες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο.
FAQs – Συχνές ερωτήσεις
Ποιοί είναι οι τένοντες του ώμου;
– Υπερακάνθιος (supraspinatus)
– Υπακάνθιος (infraspinatus)
– Υποπλάτιος (subscapularis)
– Ελάσσων στρογγύλος (teres minor)
Ποιά είναι τα είδη ρήξης τένοντα ώμου;
Οι ρήξεις τένοντα ώμου μπορεί να είναι:
– Οξείες ρήξεις (cuff tear), δηλαδή μετά από τραυματισμό
– Χρόνιες ρήξεις (cuff wear), δηλαδή εκφυλιστικές – αποτέλεσματα της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου
Ποιές ρήξεις χρειάζονται χειρουργείο;
Η αρθροσκόπηση ώμου ενδείκνυται για:
– Τις περισσότερες οξείες ρήξεις, δηλαδή μετά από τραυματισμό
– Τις χρόνιες ρήξεις στις οποίες η συντηρητική θεραπεία (φυσικοθεραπεία, ένεση) έχει αποτύχει
Πώς γίνεται η διάγνωση;
– Ιστορικό & κλινική εξέταση
– Ακτινογραφία
– Υπέρηχος
– Μαγνητική τομογραφία
Πώς γίνεται το χειρουργείο;
Το χειρουργείο εκλογής είναι η αρθροσκόπηση ώμου. Η αρθροσκόπηση γίνεται μέσω μικρών οπών ~ 4mm.
Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση;
Μετά την αρθροσκόπηση, το άκρο τοποθετείται σε ανάρτηση για 3-6 εβδομάδες. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης που επιδιορθώθηκε (πχ, μικρή ρήξη -> 3 εβδομάδες, μεγάλη ρήξη -> 6 εβδομάδες).
Βρείτε μας
Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.