Κάταγμα Αγκώνα

Γεώργιος Παναγόπουλος MD | Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Tι είναι το κάταγμα αγκώνα;

Ο αγκώνας είναι μία από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Μας επιτρέπει να τεντώσουμε και να λυγίσουμε το άκρο (κάμψη-έκταση), ενώ καθιστά δυνατές τις στροφικές κινήσεις του αντιβραχίου και του χεριού (πρηνισμός-υπτιασμός). Τα κατάγματα-εξαρθρήματα του αγκώνα είναι από τις πιο πολύπλοκες κακώσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ορθοπαιδικός χειρουργός και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποκατασταθεί επαρκώς η λειτουργικότητα του άνω άκρου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές μιλάμε χαρακτηριστικά για την ατυχή τριάδα του αγκώνα (terrible triad).

Ανατομία

H άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από 3 οστά: το περιφερικό βραχιόνιο, την κερκίδα και την ωλένη, που συγκρατούνται με τη βοήθεια μυών, τενόντων και συνδέσμων. Συχνά τα κατάγματα αυτά αναφέρονται ως η ατυχής τριάδα αγκώνα. Ο τραυματισμός αυτός περιλαμβάνει εξάρθρημα αγκώνα, κάταγμα κεφαλής κερκίδας, καθώς και κάταγμα κορωνοειδούς απόφυσης της ωλένης, σε συνδυασμό με σοβαρές συνδεσμικές κακώσεις. 

Κάταγμα Αγκώνα: Αίτια

Ο συνηθέστερος μηχανισμός είναι η πτώση στο τεντωμένο χέρι. Εναλλακτικά, τα κατάγματα – εξαρθρήματα του αγκώνα μπορεί να προκληθούν και από μια πτώση στο έδαφος με άμεση πλήξη του αγκώνα. Τα συμπτώματα του κατάγματος περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο μετά το κάταγμα
  • Πρήξιμο και εκχύμωση της περιοχής
  • Δυσχέρεια ή αδυναμία κίνησης του αγκώνα
  • Μούδιασμα των δακτύλων εάν το νεύρο πιέζεται ή έχει υποστεί κάκωση.

Κάταγμα Αγκώνα: Διάγνωση

Ο μηχανισμός της κάκωσης και τα κλινικά ευρήματα συχνά θέτουν την υποψία παρουσίας της κάκωσης αυτής. Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία απλή ακτινογραφία του αγκώνα συνήθως επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Ο χειρουργός θα σας παραπέμψει για αξονική τομογραφία του αγκώνα (CT), στα πλαίσια προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Κάταγμα Αγκώνα: Θεραπεία

Τα περισσότερα σύνθετα κατάγματα του αγκώνα χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική +/- περιοχική αναισθησία και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των επιμέρους βλαβών:

  • Οστεοσύνθεση ή αρθροπλαστική της κεφαλής της κερκίδας
  • Οστεοσύνθεση της κορωνοειδούς απόφυσης ή συρραφή του προσθίου θυλάκου
  • Οστεοσύνθεση πιθανού συνοδού κατάγματος του περιφερικού βραχιονίου
  • Επιδιόρθωση των συνδέσμων (LUCL +/- MCL) με άγκυρες
  • Οστεοσύνθεση του ωλεκράνου (στα δια-ωλεκρανικά κατάγματα-εξαρθρήματα)  
Κάταγμα αγκώνα 1 AP
Κάταγμα αγκώνα 1 lateral
Κάταγμα αγκώνα 2 AP
Κάταγμα αγκώνα 2 lateral
Κάταγμα αγκώνα 3 AP
Κάταγμα αγκώνα 3 lateral

Οι παραπάνω κακώσεις μπορεί να υπάρχουν είτε μεμονωμένα είτε σε κάποιον συνδυασμό μεταξύ τους. Η θέση της χειρουργικής τομής που θα χρειαστεί (έξω, έσω, οπίσθια, κλπ) υπαγορεύεται από τις υποκείμενες κακώσεις.

Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κινητοποίηση του αγκώνα και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο ασθενής έχει συνήθως μετά το χειρουργείο μία απλή περίδεση, χωρίς γύψο ή παροχετεύσεις, ενώ ενθαρρύνεται η πρώιμη κινητοποίηση, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία του αγκώνα. Η σωστή χειρουργική θεραπεία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών προβλημάτων ή εεπιπλοκών, όπως εμμένουσα αστάθεια, μετεγχειρητική δυσκαμψία, ή έκτοπη οστεοποίηση. 

Αποκατάσταση

Σε κάθε περίπτωση μετά το χειρουργείο, ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για εσάς. Τα σύνθετα κατάγματα – εξαρθρήματα του αγκώνα είναι εξαιρετικά απαιτητικά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο χειρουργό αγκώνα. Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη χειρουργική πείρα στα σύνθετα κατάγματα του αγκώνα και θα σας μιλήσει αναλυτικά μαζί σας για το χειρουργείο κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. 

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί τα κατάγματα του αγκώνα είναι δύσκολα;

Τα κατάγματα – εξαρθρήματα αγκώνα είναι πολύπλοκες κακώσεις και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποκατασταθεί επαρκώς η λειτουργικότητα του άνω άκρου.   

Ποιες κακώσεις συμβαίνουν γύρω από τον αγκώνα;

Κάταγμα κεφαλής κερκίδας, κάταγμα κορωνοειδούς, κάταγμα ωλεκράνου, εξάρθρημα, κάταγμα περιφερικού βραχιονίου -> καθώς και συνδυασμός των ανωτέρω.

Πότε ο αγκώνας γίνεται δύσκαμπτος;

– Πολύ συχνά, είτε πριν είτε μετά το χειρουργείο
– Αν δεν φτιαχτεί καλά στο χειρουργείο
– Αν ακινητοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο

Τηλέφωνο

+30 210 3639885

Κινητό

+30 6936 828444

Βρείτε μας

Κλείστε ραντεβού σήμερα με τον κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για το πρόβλημά σας.

Scroll to Top